✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Aksjer for nybegynnere: stor guide til hvordan investere i aksjer og fond (2024)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

aksjer for nybegynnere

Er du helt ny med aksjeinvestering? I denne artikkelen vil du kunne se hva du må tenke over før du investerer i aksjer.

Jeg har forsøkt å sette sammen en ‘Aksjer for nybegynnere-guide‘, som tar for seg viktige områder rundt investering du må kunne dersom du skal kjøpe og selge aksjer og fond.

Å investere i aksjer kan jo virke litt skremmende for nybegynnere. Tenk hvis du gjør en feilinvestering og mister alt?

Det er å unngå dette, samtidig som å øke sannsynligheten for å tjene mye penger på aksjer denne artikkelen sikter på å løse.

Her vil du få vite det du trenger til å gjøre kloke, gjennomtenkte valg i aksjemarkedet.


For med riktig kunnskap kan aksjeinvestering faktisk være en kjempespennende og lukrativ reise. Denne omfattende guiden er utformet for å gi deg all informasjonen du trenger for å komme i gang med aksjeinvesteringer. 

Vi svinger innom mange forskjellige temaer, så hold deg fast!

Jeg har forøvrig skrevet flere detaljerte artikler på de ulike temaene vi kommer innom. Jeg har lenket til disse i denne guiden, slik at du enkelt kan lese mer om et tema du interesserer deg mer for.

Skal du begynne å investere i aksjer eller fond? Da anbefaler jeg at du oppretter gratis bruker hos Nordnet, og benytter deg av alle de fantastiske læringsressursene som Shareville, aksjeskolen og Pengepodden.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

Hva er en aksje?

Før vi dykker ned i detaljene – la oss først forstå hva aksjer egentlig er. 

Aksjer representerer eierskap i et selskap, og gir deg eierandel i en bedrift.

Ja, når du kjøper aksjer i et selskap, blir du faktisk en medeier og har dermed rett til en andel av selskapets inntjening og verdi. 

Det betyr kort og godt at dersom et selskap gjør det bra og tjener mer penger år for år, vil dette gjenspeile seg i aksjekursen og eventuelle utbytter og tilbakekjøp – som fører til at du som investor tjener penger.

Vi kommer tilbake til både utbytter og tilbakekjøp senere i denne artikkelen.

Fordeler ved å investere i aksjer

For å ta det første først: Det er bra du ønsker å investere i aksjer! Ikke bare tar du del i, og støtter næringslivet – du får også en rekke andre fordeler ved å investere i aksjemarkedet:

1. Du får avkastning på investeringen

Over tid har aksjer vist seg å være et smart sted å putte pengene dine i. I snitt har for eksempel et indeksfond gitt deg rundt 10 prosent årlig avkastning de siste 30 årene. 

Hadde du investert 100.000 kr i 1990, ville denne summen med denne prosentvise avkastningen vært rundt 2.170.000 kr i dag (kilde: officialdata.org).

Enda mer kan oppnås ved å investere i enkeltaksjer, men da må du også ha kunnskapen til å gjøre riktige investeringsbeslutninger – noe du vil kunne lese mer om i denne guiden.

Les også: Hvor kan jeg kjøpe S&P 500?

2. Du bygger formue over tid

En annen fordel med å investere i aksjer er at du vokser formuen din for fremtiden. Når du investerer i aksjer og fond, og sitter på hendene dine, har historisk verdien på disse økt over tid.

Det vil til slutt gi deg større økonomisk trygghet og hjelpe deg med å nå målene dine, enten vi snakker huskjøp, pensjon eller barna dine.

Med andre ord, så lenge du tar tiden til hjelp og ikke gjør noe, kan det være mulig å bli ganske så rik på aksjer.

3. En fin måte å diversifisere porteføljen din på

En av de store fordelene ved å investere i aksjemarkdet er at det hjelper deg med spre pengene dine i ulike aktivaklasser, selskaper, bransjer og markeder. Hensikten med dette er å fordele risiko og potensiell avkastning på flere områder, slik du har litt i eiendom, litt i gull, litt i aksjer og så videre. 

Dermed går ikke alle pengene dine tapt hvis en investering skulle gjøre det dårlig.

4. Enkelt og fleksibelt å komme i gang

En annen fordel med aksjeinvestering over for eksempel investering i eiendom, er terskelen for å komme i gang. Du trenger ikke investere mer noen hundrelapper i måneden for å begynne å bygge formuen din. 

To nyttige verktøy for aksjeanalyse

Finchat logo

Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.

Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.

Hvor kan jeg kjøpe aksjer?

For å kunne kjøpe aksjer er du nødt til å ha en investeringskonto, enten i nettbanken din, om de har en nettmegler, eller hos en dedikert nettmegler som Nordnet. 

Selv startet jeg enkelt i DNBs egne aksjeplattform, men om jeg skulle anbefalt noe til en nybegynner i dag, ville jeg anbefalt Nordnet.

Grunnen til det er det mye større utvalget av aksjer, fond og ETFer, et mer detaljert dashboard, og utbytteinformasjon ingen andre på markedet kan matche.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Hvordan fungerer aksjemarkedet?

aksjer for nybegynnere

Aksjemarkedet er der handelen med aksjene foregår.

Aksjemarkedet er et sted hvor kjøpere og selgere møtes (digitalt) for å handle aksjer. Prisene på aksjer bestemmes av tilbud og etterspørsel. 

Når flere mennesker ønsker å kjøpe aksjer i et selskap enn det er tilgjengelige, øker prisen. Og når det er flere som ønsker å selge aksjer enn å kjøpe dem, faller prisen.

Mr. Market

En aksjebok investorlegender som Warren Buffett ofte trekker frem når han blir spurt om en anbefaling, er The Intelligent Investor, skrevet av Benjamin Graham. 

I denne boken introduserer han oss for Mr. Market, som er hans måte å sette et bilde på alle svingingene i aksjemarkedet. 

Den ene dagen er Mr Market euforisk og er villig til å by overpris på alt rusk som kan krype å gå i markedet. Den andre dagen er han deprimert, og formelig gir bort kvalitetsaksjer på billigsalg.

Jeg mener det er viktig du forstår at markedet oppfører seg på akkurat samme måte fortsatt, og at menneskets psykologi er helt lik i dag som da boken først ble publisert i 1949.

Vil du lese boken? Da kan du enten skaffe deg et fysisk eksemplar på Norli, eller skaffe deg Storytel og lytte til den der.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

Aksjer vs fond

Det er flere forskjeller mellom å investere i fond og å investere i enkeltaksjer. 

En sentral forskjell mellom aksjer og fond er at når du kjøper fond, kjøper du en andel av en kurv som inneholder ulike investeringer. Når du kjøper aksjer kjøper du en eierandel i en bedrift. 

Fond er typisk satt sammen av en rekke ulike aktiva, som aksjer, obligasjoner og råvarer. Det gir deg som investor en diversifisert portefølje. Dette hjelper deg til å spre risiko, slik at du ikke har alle pengene dine investert i ett og samme sted.

Lurer du på hva som passer best for deg av fond eller aksjer? Da kan du lese videre her.

Dette må du kjenne til dersom du skal investere i aksjer

Enkeltaksjer kan være enda mer innbringende enn fond, men da må du vite hva du skal se etter. Det krever mer av deg som investor å få gode resultater med enkeltaksjer, både når det gjelder tiden du bruker og kunnskapen du besitter.

Videre får du en introduksjon til noen viktige områder du må kunne, spesielt dersom du skal investere i enkeltaksjer. 

Kurtasje

Når du kjøper og selger aksjer må du betale noe som kalles kurtasje, som er en kjøps-og salgsavgift til nettmegleren. Det er viktig å forstå hvordan kurtasje fungerer, siden det kan påvirke avkastningen på investeringene dine. 

For som du sikkert har hør: «mange bekker små, blir en stor å».

Handler du for eksempel en amerikansk aksje er kurtasjen typisk rundt $10, eller rundt 100-lappen. Kjøper du aksjer for 1000 kroner, vil 100 kroner være ren kurtasje. Du er med andre ord -10 % før du i det hele tatt har kommet deg ut av startblokka.

Handler du ofte, og for veldig små summer, kan kurtasjekostnadene ha en negativ påvirkning på den totale avkastningen din.

Nordnet er nettmegleren med de laveste kostnadene, så jeg anbefaler at du oppretter gratis bruker der dersom du har tenkt til å handle hyppig.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Hva skjer med aksjer ved konkurs?

Hva betyr en konkurs for aksjene dine og hvilke rettigheter du har som aksjeeier i en slik situasjon?

Det er viktig å være klar over risikoene ved investering i aksjer og forstå hvordan et selskaps konkurs kan påvirke investeringene dine.

Når et selskap går konkurs, vil selskapets eiendeler og verdier likvideres for å først betale kreditorer for å kvitte seg med skyldig gjeld. 

Deretter kommer investorene inn for å fordele det som er igjen. Det vil si at det kan være lurt å ikke investere i selskaper med mer gjeld enn egenkapital for å redusere risikoen for at du sitter igjen med svarteper.

Hvilken aksjeklasse du eier har også mye å si for hvilke rettigheter du har som investor. Her er det vanlig å skille mellom A-og B-aksjer hvor A-aksjene gir flere rettigheter enn B-aksjene.

Siden B-aksjer gir færre rettigheter, vil du i et slikt eksempel komme i andre rekke dersom et selskap for eksempel skulle gå konkurs og bli tvunget til likvidering.

Du kan lese mer om aksjeklasser som A og B aksjer i denne artikkelen.

Emisjon

Emisjon er en prosess der et selskap utsteder nye aksjer for å skaffe ekstra kapital. Dette kan skje av ulike grunner, for eksempel for å finansiere vekstprosjekter eller redusere gjeld. Emisjoner kan påvirke aksjekursen og eksisterende aksjeeieres eierandel i selskapet. 

Din eiendel vannes ut når selskapet du har investert i gjør et slikt grep. 

Du kan lese mer om emisjon i denne artikkelen. 

Diversifisering

For å unngå at du har alle pengene dine i en kurv, og dermed taper alt om noe skulle gå riktig galt, anbefaler de fleste eksperter en viss grad av diversifisering.

Dette betyr å spre investeringene dine over ulike aksjer og bransjer for å redusere risikoen. 

Det kan for eksempel være å spre pengene dine på:

 • Aksjer fra forskjellige sektorer i ulike land
 • Aksjefond/indeksfond
 • Obligasjoner
 • Eiendom/eiendomsfond
 • Råvarer eller råvarefond

Du kan lære mer om diversifisering i denne artikkelen.

Hvordan tjene penger på aksjer

I bunn og grunn er det ikke så vanskelig å forstå mekanismene bak hvordan tjene penger på aksjer

Jeg liker å si at den eneste setningen du egentlig må huske på, er:

Selskapets evne til å generere mer penger over tid.

Du skjønner, når et selskap tjener mer penger, år for år, er det i stand til å blant annet:

 • gjøre videre investeringer for å vokse
 • kjøpe tilbake egne aksjer
 • betale ut en andel av overskuddet til deg som investor, i form av utbytter

Les også: Shorte aksjer – ting å tenke over ved shortsalg

Utbytter

Et utbytte er en andel av et selskaps overskudd som besluttes å deles ut til investorene. 

Dette er en av flere måter et selskap kan velge å bruke pengene sine på utover å reinvestere, betale ned gjeld og kjøpe tilbake aksjer. 

Her får du altså penger fra selskapet rett inn på konto, og du kan selv velge å reinvestere utbyttet, eller kjøpe deg noe fint for pengene.

Utbytter er derfor svært egnet til å skape en strøm av passiv inntekt. Mange utbytteinvestorer setter sammen en portefølje av flere aksjer som betaler utbytter på ulike tidspunkter, og bygger med det en jevn strøm av innbetalinger til kontoen sin.

Du kan lese mer om utbytteaksjer i dise artiklene:

Tilbakekjøp av aksjer

Tilbakekjøp av aksjer betyr at et selskap kjøper tilbake egne aksjer som de tidligere har utstedt, og kansellerer disse. Dette fører til at du som eksisterende aksjonær får en større eierandel enn før, da antallet utstedte aksjer nå reduseres.

tilbakekjøp aksjer

Det betyr at du får mer av kaken, blant annet når det gjelder størrelsen på aksjeutbyttet. 

Du kan lese mer om tilbakekjøp av aksjer i denne artikkelen og lære detaljene.

«Time in the market over timing the market»

probability of loss after 20 years in the stock market

Tid i markedet er avgjørende for om du som investor tjener penger eller ikke. I bildet over ser du hvor mye risikoen for å tape penger på investeringen din avtar etter noen år i markedet.

Aksjemarkedet har som nevnt gitt rundt 10 prosent i gjennomsnittlig årlig avkastning til deg som holdt deg i markedet gjennom tykt og tynt de siste 20 årene. Hadde du forsøkt å hoppe inn og ut av markedet, er det slettes ikke sikkert du hadde hatt samme avkasting.

Det kan faktisk bevises:

 • Hadde du gått glipp av de 10 beste dagene i den perioden, hadde du endt opp med en gjennomsnittlig avkastning på 5 prosent
 • Gikk du glipp av de 20 beste dagene hadde du kun hatt 2 prosent avkastning
 • Gikk du glipp av de 30 beste dagene, hadde du hatt negativ avkastning på -0.4 prosent!

Les også: Hva er lurt å investere i nå? (Guide)

Så kjøp og hold, fremfor å hoppe inn og ut!

Men vi kan hoppe videre i denne guiden:

Analyse av aksjer for nybegynnere

aksjeanalyse

Investorer kan benytte ulike måter å analysere et selskap på. Du har kanskje hørt om fundamental og teknisk analyse? 

Fundamental analyse

Fundamental analyse er analysemetoden jeg selv sverger til når jeg vurederer aksjer. Dette er en metode for å vurdere verdien av en aksje ved å undersøke selskapets fundamentale egenskaper.

Disse fundamentale egenskapene kan blant annet være nøkkeltall som:

 • Inntjening
 • Vekstimpulser
 • Kontantstrøm
 • Egenkapital
 • Gjeld

Teknisk analyse

Teknisk analyse fokuserer på kursutvikling og volum i chart for å forutsi fremtidige prisbevegelser.

Er du nybegynner, anbefaler jeg at du vier mest tid til å sette deg inn i fundamental analyse, som jeg utdyper i avsnittet under.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Selskapets fundamentale egenskaper

Hvor mye har selskapet tjent på topplinjen og bunnlinjen år for år de siste 10 årene? Selv om selskapet har gjort det bra hittil, er ikke det fasit på hvordan det vil gjøre det videre, men det gir deg i det minste en sterk indikasjon.

Selskaper som har gjort har hatt en høy kursutvikling over tid har vanligvis en god ledelse som tar gode beslutninger, og et produkt eller tjeneste med konkurransefortrinn. 

Dersom den samme ledelsen fortsatt er der, og selskapet fortsatt har konkurransefortrinn i industrien det opererer i, gir det oss en viss sannsynlighet for at selskapet fortsetter i det gode sporet, også i årene som kommer.

Og som du nå har lært, selskapets evne til å tjene penger, er avgjørende for hvilken vei kursen til syvende og sist går, og hvor mye penger du tjener.

Invester i selskaper av høy kvalitet

For å gjøre smarte investeringsbeslutninger må du vite hva du ser etter. Selv bruker jeg nettopp fundamental analyse når jeg analyserer. 

Selskaper med mye penger, god vekst og evne til å generere mer penger med midlene sine, er selskaper jeg ser etter. 

Jeg lever etter tre følgende prinsipper:

 1. Kjøp kvalitet
 2. Ikke betal for mye
 3. Sitt på hendene

Jeg låner mye av strategien min fra investoren Terry Smith. Jeg har faktisk skrevet en artikkel om hvordan analysere Novo Nordisk aksjen basert på Smiths prinsipper, om du er interessert i å vite mer om hans stil.

Ved å fokusere på det fundamentale, altså egenskapene til selskapet, ser jeg på nøkkeltall som sier noe om kvaliteten på selskapet:

 • lav gjeldsgrad 
 • høy og jevn årlig vekst på topp- og bunnlinje
 • høy avkastning på investert kapital
 • høy og stigende EPS 

Verdsettelse av aksjer

Det er viktig å forstå at markedet basererer seg på tilbud og etterspørsel, og det svinger voldsomt.

Det betyr at selv fantastiske selskaper kan være underprisede fra tid til annen. 

Nyheter i verdensbildet kan for eksempel få investorer til å tenke at fremtiden til et selskap ser mørk ut, og selge unna i panikk. Selskapets markedsverdi stuper som et resultat, men eiendelene, markedsandelen i industrien, og selskapets inntjening fortsetter å stige.

(Det finnes forøvrig gode grunner til å selge en aksje, som du kan lese om her)

Ved neste kvartalsrapport leverer selskapet knalltall, noe som overrasker og sjokkerer alle investorene. Kursen flyr dermed opp i himmelen igjen da alle vil ha en bit av selskapet igjen.

Prisen på børsen vs selskapets egentlige verdi har altså vært skjev en god stund. 

Og dette skjer hele tiden. Et eksempel fra 2022-2023 er Meta. Fra å ligge nede i nesten $80 per aksje, og alle mente at selskapet kom til å tape på metaverse-prosjektet sitt, så smarte investorer at selskapet hadde enormt med penger på bok, null gjeld og absolutt ikke på vei ned. I skrivende stund ligger aksjekursen nå på ca $260.

Men hvordan finne verdien kontra prisen på børs?

Vil du lære tre geniale måter å verdsette aksjer på, og unngå at du havner i ‘meningskoret-fella’? Da bør du lese denne artikkelen om verdsettelse av aksjer, hvor du kan lese om tre ulike måter til hvordan finne ut hva en aksje er verdt.

Kom i gang med å kjøpe aksjer og fond i dag hos Nordnet

Mitt mål med denne artikkelen var å hjelpe deg med å få et solid fundament i aksjemarkedet, slik at du gjør trygge og veloverveide valg.

Har du fått nye impulser, gode ideer og motivasjon til å investere i aksjer?

Da anbefaler jeg at du oppretter investeringskonto i Nordnet og begynner din reise som investor i dag! 

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke