✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hva er kurtasje? Alt du trenger å vite

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hva er kurtasje

Har du begynt å handle aksjer og kommet over ordet «kurtasje»? Dette ordet vil du se i forbindelse med både kjøp og salg av aksjer. I denne artikkelen vil du lære det du trenger å vite om kurtasje. 

Så, hva er kurtasje?

Kurtasje er en tilleggskostnad du må betale per handel, både når du kjøper og selger aksjer. Kurtasjen går til megleren for å gjennomføre kjøpet eller salget av aksjen.

Videre kan du lese mer om kurtasje og hvordan den påvirker din aksjehandel, både om du handler norske og utenlandske aksjer.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Hva er kurtasje?

Kurtasje er altså kort og godt et meglerhonorar du betaler ved kjøp og salg av aksjer. Det er tross alt kun registrerte verdipapirforetak som kan gjennomføre en aksjehandel på børs, og selv om du legger inn kjøp- og salgsordre, er det meglerne som må utføre handelen for deg.

De aller fleste aksjeplattformer viser deg totalkostnaden, inkludert kurtasjen når du skal kjøpe og selge en aksje.

Les også: Topp 8 Beste aksje apper for investorer

Hvem får kurtasjen?

Kurtasjen går altså til nettmeglere/meglerhuset som handler aksjen for deg.

Det er ofte på denne måten handelsplattformer faktisk tjener pengene sine. 

Å opprette en konto er som regel gratis, og det er heller ingen løpende abonnement. Dermed kommer inntektene fra det de får i kurtasje og andre gebyrer, som for eksempel «spread«.

Hvordan settes prisen på kurtasje?

Kurtasje har som regel to prismodeller: minstepris eller prosentandel av kjøp og salgspris. 

Minstepris

Du betaler minstekurtasje (en fast pris) opp til en bestemt sum, for eksempel opptil rundt 170.000 kroner handelen. Når summen overstiger dette, går du over til å betale en prosentandel av handelen i stedet. 

Hva som er minsteprisen kan avhenge av hvilken nettmegler du bruker. Ofte ligger minsteprisen et sted mellom 1 krone til rundt 100 kroner. DNB Markets kan for eksempel ha andre kostnader og tilbud enn Nordnet, noe vi kommer tilbake til litt lenger ned på denne siden.

Prosentandel av totalsum

Når totalsummen overstiger minsteprisen, regnes kurtasjen av en prosentandel i stedet. Prosentandelen er typisk 0,05 prosent på skandinaviske børser og noe høyere på andre europeiske og amerikanske aksjer (0,10-0,20 %).

Kurtasjen er gjerne billigere i såkalte «ung-pakker». Er du under 28 år kan det fort være veldig mye bedre priser på kurtasjen.

Unngå å tape for mye til kurtasje og andre avgifter

Noe som også er viktig å huske på: kjøper du en aksje for 100 kroner, og kurtasjen har en minstepris på 65 kroner, har du i praksis allerede et tap på 65 %. Derfor lønner det seg å sjekke hvordan kan få lavere kurtasje og spare litt ekstra penger.

Legger du til alle andre typer avgifter, som plattformavgift, VPS-konto gebyr, overførselsgebyrer og videre, kan flere hundrelapper (eller enda mer) forsvinne kun til dette årlig.

Alle småsummene kan fort utgjøre betydelige beløp når du regner på avkastningen etter et år.

Hvordan kan jeg få lavere kurtasje?

Det finnes noen grep du kan gjøre dersom du ønsker lavere kurtasje. Her er noen av dem:

Bytt plattform

Avhengig av hvor mye du handler for, kan du være lurt å sjekke hvilken nettmegler som passer deg best. Er du en småsparer, som sparer en fast 200-lapp i måneden, er det lurt å se etter nettmeglere med lav minstekurtasje.

Noen plattformer er mer egnet for slike småkjøp, rettet mot småsparere. Nettmegleren Nordnet kan for eksempel friste med en studentrabatt med minstekurtasje på bare 1 krone.

Er du en investor som handler med betydelige summer, er det viktigere at du sjekker prosentandelen du må ut med ved kjøp og salg av aksjer.

Les også: Aksjeinvestering for nybegynnere: 7 hjelpsomme tips

Aktiv handel

Dersom du handler mer enn et visst antall ganger i løpet av en måned, vil veldig mange handelsplattformer tilby en lavere kurtasje. 

Så, om du kjøper aksjer hyppig, kan det være lurt å sjekke hvem som gir lavest kurtasje etter et visst antall handler. 

Kurtasjen er dyrere utenfor Oslo Børs
Handler du aksjer på Oslo Børs betaler du mindre i kurtasje enn hva du gjør dersom du handler på amerikanske og andre europeiske børser. I tillegg har du kronekursen mot valutaen å forholde deg til.

Oppsummering

Kurtasje er altså et gebyr du må betale megler ved hver eneste kjøp og salg av aksjer.

Kurtasje har to prismodeller:

  • minstekurtasje (opp til en bestemt sum)
  • prosentandel av kjøpesum/salgssum

Dersom du handler for mindre enn beløpsgrensen for minstekurtasjen bør du velge nettmegler med lavest minstepris. Om du handler for mer enn denne beløpsgrensen, bør du velge nettmeglere med lavest prosentvis kostnad.

Handler du ofte i løpet av en måned, bør du også sjekke ut hvilke nettmeglere som har best priser etter du har foretatt en bestemt mengde handler.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond


Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger, men kun til å gi informasjon om aksjer og aksjeprodukter. Å handle aksjer medfører risiko. Gjør alltid din egen research før du kjøper.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke