✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Fundamental analyse: hvordan bruke det i aksjeinvestering

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

fundamental analyse

Aksjeinvestering er definitivt en av de mest lønnsomme måtene du kan investere pengene dine på. Men du kan også tape penger på dette dersom du ikke vet hva du driver med.

Derfor er det lurt å øke din forståelse av selskapsanalyse for å redusere risikoen. Og det er nettopp dette denne artikkelen sikter på å takle.

I denne artikkelen vil du nemlig lære om fundamental analyse og hvordan du anvender denne type analyse når du analyserer selskaper.

Å forstå forskjellene mellom selskapets verdi og aksjekursen på børsen – samt å kunne kjenne til hvordan du finner ut av dette – er avgjørende for at du tar trygge, veloverveide investeringsbeslutninger som gir deg positiv avkastning over tid.

Hva er fundamental analyse?

Fundamental analyse er en metode for å vurdere verdien av en aksje ved å undersøke selskapets fundamentale egenskaper.

Disse fundamentale egenskapene kan blant annet være nøkkeltall som:

 • Inntjening (både topp-og bunnlinje)
 • Vekstimpulser
 • Kontantstrøm
 • Egenkapital
 • Gjeld

Formålet med fundamental analyse er at du kan forstå hva som driver prisen på en aksje og at du da kan vurdere om den er undervurdert eller overvurdert sammenlignet med selskapets fundamentale verdi.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

Forskjellen mellom pris og verdi

Warren Buffett leser bok

Price is what you pay. Value is what you get.

-Warren Buffett

Sitatet over er et veldig kjent sitat ytret av investorlegenden Warren Buffett.

Med dette mener han at det er ikke alltid aksjeprisen gjenspeiler selskapets reelle verdi – på godt og vondt.

Pris er hva du betaler for en aksje på børsen, mens verdi er hva aksjen faktisk er verdt basert på selskapets fundamentale egenskaper.

En aksje kan være overvurdert hvis prisen er høyere enn den fundamentale verdien, eller undervurdert hvis prisen er lavere enn den fundamentale verdien.

I ekstremt optimistiske perioder kan for eksempel selskaper som ikke tjener særlig penger bli overpriset på børsen basert på fremtidig inntjeningspotensiale – selv om selskapets egentlige fundamentale egenskaper ikke kan forsvare dette.

Om de gode tidene skulle snu, er det nettopp slike selskaper som kan bli hardt straffet, siden de ikke kan forsvare den høye prisingen uten de nødvendige fundamentale egenskapene på plass.

Det er derfor viktig at du evner å skille mellom pris og verdi når det kommer til aksjeinvestering.

Fundamental analyse vs teknisk analyse

fundamental analyse

Det finnes to hovedmetoder for å analysere aksjer:

 1. Fundamental analyse
 2. Teknisk analyse

Der fundamental analyse fokuserer på selskapets fundamentale egenskaper, fokuserer teknisk analyse på kursutvikling og volum i chart for å forutsi fremtidige prisbevegelser.

Mange profesjonelle investorer bruker en kombinasjon av begge metodene for å ta så veloverveide investeringsbeslutninger som mulig.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Kvantitativ og kvalitativ analyse

Det finnes to hovedtyper av fundamental analyse: kvantitativ og kvalitativ analyse.

Kvantitativ analyse

Kvantitativ analyse er en metode for å måle selskapets økonomiske data, som inntjening, egenkapital, og gjeld.

Dette gir investoren et bilde av selskapets økonomiske situasjon og evne til å generere inntekter og overskudd.

I kvantitativ analyse ser vi gjerne på selskapets:

 1. Nøkkeltall i regnskap
 2. Års- og kvartalsrapporter
 3. Balanseregnskap
 4. Kontantstrøm

Dersom du ønsker å lese mer om hvordan finne et selskaps verdi, kan du lese denne artikkelen.

Kvalitativ analyse

Der hvor kvantitativ analyse dreier seg om å se på de harde tallene, dreier kvalitativ analyse er en metode for å vurdere selskapets ikke-økonomiske egenskaper, og faktorer utenfor selskapet som kan påvirke inntjening og vekst.

Ved å se på det kvalitative bildet kan du danne deg et bilde av selskapets langsiktige potensial og evne til å håndtere utfordringer og utnytte muligheter.

I kvalitativ analyse tar vi typisk for oss selskapets:

 1. Ledelse
 2. Strategi
 3. Konkurransefortrinn
 4. Industrien de opererer i

Det er viktig å merke seg at ingen av de to metodene er hundre prosent perfekte. Det kan alltid oppstå hendelser som selskapet ikke kan kontrollere, og som kan påvirke markedsverdien negativt.

En viss pandemi for eksempel.

Men ved å bruke en kombinasjon av fundamental analyse og teknisk analyse kan investoren redusere risikoen og øke sjansene for lønnsomme investeringer.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

Så hvordan bruker du fundamental analyse i aksjeinvestering?

Først og fremst – det er viktig å undersøke selskapets fundamentale egenskaper og sammenligne dem med konkurrenter i samme industri.

Deretter kan du for eksempel gå kvantitativt til verks og sammenligne selskapets aksjekurs med den estimerte fundamentale verdien for å vurdere om aksjen er undervurdert eller overvurdert.

Noen av utregningene du kan bruke er:

 • Free Cash Flow Yield
 • Diskontert kontantstrøm metoden
 • NCAV metoden

Du kan lese og lære mer om disse tre verdsettingsmetodene, samt hvordan du anvender formlene her.

Nøkkelpunkter om fundamental analyse

 1. Fundamental analyse er en metode for å vurdere verdien av en aksje ved å undersøke selskapets fundamentale egenskaper
 2. Det finnes to hovedtyper av fundamental analyse: kvantitativ og kvalitativ analyse
 3. I kvalitativ analyse ser du på selskapets konkurransefortrinn, ledelse, selskapsstrategi og industrien som helhet
 4. I kvantitativ analyse ser du på selskapets regnskapstall som inntjening, gjeld, kontantstrøm og egenkapital
 5. Ved å bruke en kombinasjon av fundamental analyse og teknisk analyse kan du i teorien redusere risikoen og øke sjansene for lønnsomme investeringer

Mine anbefalte verktøy for fundamental analyse

Under ser du to investeringsverktøy jeg bruker daglig og som har spart meg enormt med tid og gjort meg til en bedre investor raskere enn jeg hadde klart uten.

Jeg anbefaler at du sjekker dem ut selv og skaffer deg fortinn over andre investorer i dag:

Finchat logo

Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.

Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke