✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hva er trading og hvordan kommer du i gang?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hva er trading

Er du interessert i trading som en måte å tjene penger på? I denne artikkelen går vi igjennom trading, hvilke viktige faktorer du må kjenne til dersom du vil trade og hvordan du kommer i gang.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om trading og hva du må tenke over dersom du ønsker å aktivt handle finansielle verdipapirer. 

Hva er trading?

jesse livermore trader investor

En trader er en person som kjøper og selger finansielle verdipapir hyppigere enn «tradisjonelle» investorer, som på sin side ofte har en ‘buy & hold’ strategi. En tradisjonell investor sitter på en aksje i årevis, mens en trader gjerne hopper inn og ut av posisjoner en rekke ganger i løpet av få dager, timer eller til og med minutter.

Om det egentlig går an å kalle andre typer investorer for «tradisjonelle» kan vel diskuteres. For trading er ikke en ny greie.

Trading har historie helt tilbake til 1800-tallet, og en av de mest kjente traderne i historien er Jesse Livermore.

Livermore var en amerikansk trader og investor som bygget seg opp fra ingenting, og var på et tidspunkt et av verdens rikeste menn. Han mistet senere alt, fikk det tilbake igjen, og mistet pengene igjen. Nedsyltet i gjeld tok Livermore i 1940 sitt eget liv på et hotellrom i Manhattan.

Jesse Livermore er av mange betraktet som den beste traderen noensinne, men han står også til skrekk og advarsel for hva som kan skje hvis man går for langt med belåning og å søke massiv avkastning over stødige og ‘mindre spennende’ strategier.

Som du ser av Livermores historie, er trading altså svært volatil og risikofylt investeringsform. Du trenger å ha god kunnskap, ta veloverveide beslutninger og ha et kaldt og analytisk hode for å lykkes. 

Vil du lese mer om Jesse Livermore? Jeg anbefaler at du sjekker ut boken Reminiscences of a Stock Operator fra 2017, som handler om hans liv, suksesser og tragedier.

Day trade VS swing trade

Det finnes ulike strategier der ute. Ønsker du å handle flere ganger daglig løpet av åpningstiden, faller dette under kategorien day trade. Kjøper du og selger med større mellomrom – eksempelvis at du selger etter et par dager (eller uker) – er dette en swing trade.

Hvordan tjene penger som trader

Gå short

Du tror markedet beveger seg nedover, og åpner en short-posisjon. Her tjener du penger dersom kursen faller.

Gå long

Du tror markedet skal opp, og tjener penger dersom du kjøper på lav kurs og selger på høyere kurs.

Giring
En måte mange tradere forsterker størrelsen på avkastningen er ved giring, da slik belåning forsterker en allerede positiv avkastning. Baksiden er at giring også forsterker tapene dine

Hvem passer trading for?

Hyppig kjøp og salg av aksjer kan være en lønnsom karriere eller sideaktivitet for de som er i stand til å forstå og navigere effektivt i markedene, men det er også en risikabel og utfordrende aktivitet. 

Hvis du vurderer trading, er det viktig å forstå at det kanskje ikke passer for alle. Trading kan være godt egnet for personer som har sterk forståelse av finansmarkeder, liker å analysere data og ta beslutninger, og er i stand til å håndtere risikoen og volatiliteten som er i trading. 

Det er også viktig for en trader å ha:

  • Disiplin
  • Tålmodighet
  • Evne til å holde hodet kaldt
  • Solid forståelse av markedene de handler i

Hvis du i tillegg til punktene over har naturlig anlegg for matematikk, statistikk og økonomi, og hvis du liker å konstant lære og holde deg oppdatert på markedets utvikling, kan trading være en god match for deg.

Tjene penger på trading? Sjekk ut disse hjelpemidlene

Handle aksjer med lave avgifter

Nøkkeltall og analyse med Seeking Alpha

Før du dykker inn i trading, er det avgjørende å utdanne deg om de ulike finansielle instrumentene og markedene, samt risikoene og mulige gevinster som er knyttet til trading. 

Dette kan innebære å ta et kurs eller eventuelt utdanne deg innen økonomi eller et relatert område, samt å få praktisk erfaring gjennom praksisplasser eller inngangsstillinger i finansindustrien. 

Det er også viktig å ha realistiske forventninger og å forstå at det ikke er noen garanti for suksess i markedene.

Når det gjelder å analysere finansmarkeder, finnes det mange forskjellige strategier og tilnærminger som tradere kan bruke. 

To av de mest brukte tilnærmingene er teknisk analyse og fundamental analyse. 

Teknisk analyse

Teknisk analyse involverer å studere charts og annen markedsdata for å identifisere mønstre og trender som kan indikere kjøp eller salgsmuligheter. 

De som bruker teknisk analyse mener at markedbevegelser i hovedsak drives av tilbuds- og etterspørselsdynamikk, og at tidligere prisbevegelser kan brukes til å forutsi fremtidig prisaktivitet.

I teknisk analyse er det vanlig å studere charts ved å bruke verktøy som trendlinjer, glidende gjennomsnitt og oscillatorer for å hjelpe dem å identifisere potensielle handelssignaler.

Fundamental analyse

Fundamental analyse involverer å vurdere de underliggende økonomiske og finansielle faktorene som kan påvirke verdien av en aksje eller andre aktiva. 

Her ser du på ting som selskapets økonomiske uttalelser, ledergruppe, bransjeforhold og makroøkonomiske faktorer for å bestemme om en aksje er undervurdert eller overvurdert. 

Fundamentale analytikere kan bruke forhold som pris-til-inntjening (P/E) eller pris-til-bok (P/B) for å hjelpe dem å ta informerte beslutninger om verdien av en aksje.

Interessert i å lære mer fundamental analyse? 

Da bør du laste ned min gratis sjekkliste for hvordan finne kvalitetsselskaper her.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Bruk av begge metodene i trading

Både teknisk og fundamental analyse kan være nyttige i trading, og noen tradere foretrekker den ene metoden over den andre. 

Teknisk analyse kan gi en systematisk og objektiv måte å analysere markedene på, men det er viktig å forstå at det ikke er en perfekt vitenskap og at tidligere resultater ikke nødvendigvis er lik gode fremtidige resultater. 

Fundamental analyse kan gi innsikt i selskapets eller bransjens langsiktige utsikter, men den kan også være subjektiv og forskjellige analytikere kan komme til forskjellige konklusjoner basert på samme sett med data.

Noen tradere kan finne at en hybrid tilnærming som kombinerer elementer av både teknisk og fundamental analyse fungerer best for dem. 

For eksempel kan en trader bruke teknisk analyse for å identifisere potensielle trades, og deretter bruke fundamental analyse for å bekrefte eller motbevise disse mulighetene.

Flere faktorer du må tenke over

Det er viktig at du som trader vurderer nøye hvilken tilnærming som passer best for deg og din personlighet, risikotoleranse og mål.

I tillegg til teknisk og fundamental analyse finnes det mange andre faktorer som tradere bør vurdere når de tar beslutninger ved en trade. Dette kan for eksempel være risikostyringmarkedstilstanderøkonomiske data og geopolitiske hendelser.

En annen viktig faktor som tradere bør vurdere, er sin egen psyke. Trading kan være en høystressaktivitet, og det er viktig for tradere å ha evnen til å håndtere stress og å unngå å la følelser som frykt, grådighet og panikk påvirke kjøps-eller salgsbeslutninger. 

Det er også viktig for tradere å være i stand til å lære av sine feil og å kontinuerlig forbedre seg selv.

Hvordan komme i gang med trading

Når du har bestemt deg for å starte å trade, er det viktig å velge en pålitelig megler. Jeg anbefaler at du oppretter konto hos Nordnet, som har lave avgifter og gode vilkår for aktive tradere.

Du bør i tillegg sette opp en handelsplan. En handelsplan bør inkludere mål for hva du ønsker å oppnå, en strategi for hvordan du skal nå målene dine, og en plan for hvordan du skal håndtere risiko og tap. 

Det er også viktig å sette opp stop-loss ordrer, som kan hjelpe deg med å begrense tap når du handler.

Trading kan være en spennende og lønnsom aktivitet for de som har den nødvendige kunnskapen, ferdighetene og disiplinen. Men det er også viktig å huske på at det alltid vil være en viss risiko involvert, og at du kan tape penger når du handler. 

Derfor er det viktig å alltid handle ansvarlig og å ha realistiske forventninger.

Les også: Beste aksjeapp: Topp 8 apper for smarte investorer

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike former for investering. Å handle finansielle verdipapirer innebærer risiko. Gjør alltid din egen research før du investerer tid og penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke