✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

10 Beste Utbytteaksjer på Oslo Børs

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

beste utbytteaksjer oslo børs

Hvilke selskaper er Oslo børs’ aller beste utbytteaksjer? Enten du er på jakt etter selskaper som betaler gode, pålitelige utbytter, eller mer sykliske selskaper med svært høy direkteavkastning, er du kommet til rett sted.

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om de 10 beste utbytteaksjene på Oslo børs.

Dersom du vil investere i utbytteaksjer, er det et par ting du burde vite: om du skal ha så stabile og økende utbytter som mulig, er mulighetene flere på de amerikanske børsene enn den norske. Amerikanerne har nemlig en stolt og lang tradisjon med å betale økende utbytter, år etter år.

Men det finnes gode, norske utbytteaksjer også, og jeg har brukt en god del timer på å finne de beste selskapene. Listen jeg har utarbeidet inneholder selskaper av høy kvalitet og som betaler høye, pålitelige utbytter.

Disclaimer: Selskapene på denne listen skal ikke tolkes som kjøpsanbefalinger. Jeg ønsker kun å tilgjengeliggjøre informasjon om selskapene, og hva du som investor bør se etter når du ser etter gode og pålitelige utbyttebetalere. Du må selv gjøre deg opp en mening over risikoen involvert ved å investere pengene dine.

Jeg har vurdert selskapene som nevnes i denne artikkelen etter følgende faktorer:

  • Høy direkteavkastning (yield)
  • Sunn finansiell helse (helst lite gjeld)
  • Utbyttegrad (selskapet har overskudd til å dekke utbyttebetalingene)
  • Økende utbytter de siste 5 årene

Jeg har funnet tallene jeg trenger og kunnet gjøre analysene som trengs via analyseplattformen Simply Wall St. Jeg anbefaler at du oppretter en gratis bruker og prøver selv.

La oss starte med å se nærmere på faktorene, før vi hopper til listen.

Viktige faktorer du bør se etter når du skal investere i utbytteaksjer

Disse faktorene er nyttige å se på når du filtrerer bort uinteressante selskaper. Men de tar ikke hensyn til om selskapene på denne listen for eksempel er sykliske eller ikke, nyhetsbildet generelt og så videre.

De er heller ikke absolutte. Altså, selskaper med kort utbyttehistorikk kan fortsatt få plass på listen, dersom det scorer bra på noen av de øvrige faktorene.

Husk derfor å gjøre din egen research også!

Faktor 1: Høy direkteavkastning (yield)

Selskaper med relativt høy direkteavkastning er ofte mer attraktive, da du kan forvente høyere inntekt for hver krone du investerer.

Hva karakteriseres som høy yield?

Det er ikke et konkret fasitsvar på dette, men det er som regel bred enighet om at et sted fra 3 % til 7 % er innafor.

For å kvalifisere til denne listen må direkteavkastningen være blant topp 25% utbytteaksjer på Oslo børs.

Faktor 2: Sunn finansiell helse

At selskapet har en sunn balanse er en annen viktig faktor som påvirker hvor solid selskapet faktisk er. Som investor bør du ta med selskapets gjeld og forpliktelser i vurderingen, da mye gjeld fort kan føre til at selskapet må redusere/fjerne utbyttet helt.

Selskaper med for mye gjeld kan raskt bli negativt for utbytteinvestorer, da nedbetaling av gjeld blir viktigere enn investorenes avkastning.

I denne artikkelen bruker vi ‘Debt to Equity’ ratioen (gjeldsgrad) for å identifisere hvor mye gjeld et selskap har. Denne ratioen sammenligner selskapets totale gjeld mot egenkapital, som vil fortelle deg hvor giret et selskap er. Jo høyere gjeldsgrad et selskap har, desto høyere risiko.

Men hvilken sektor vi snakker om kan også avgjøre hvor mye gjeld som er ‘vanlig’.

For eksempel har tobakkselskaper som Phillip Morris og Altria en høy gjeldsgrad i forhold til selskaper i andre bransjer, som teknologi. Banker og finansselskaper har typisk også høyere gjeldsgrad enn for eksempel service-bransjen.

Det kan derfor være lurt å undersøke sektoren nærmere før du investerer i et selskap.

Faktor 3:  Utbyttegrad

Er utbyttet som utbetales godt dekket av inntektene i dag og i de nærmeste årene?

Med andre ord, er selskapet profitabelt?

Selskapet bør helst ha en solid, fri kontantstrøm (Free cashflow, FCF) som forteller deg hvor mye kontanter selskapet har tilgjengelig til å nedbetale gjeld og dele ut utbytter.

Denne avslører hvor profitabelt selskapet er – noe som er en forutsetning for stabile, høye og trygge utbytter.

Et selskap kan gjøre 5 ting med penger som er til overs:

  1. Betale ut utbytte til sine aksjonærer
  2. Reinvestere i seg selv
  3. Betale ned gjeld
  4. Kjøpe tilbake egne aksjer (buybacks)
  5. Gjøre oppkjøp av andre selskaper

Ideelt sett betaler selskapet moderat til store andeler av overskuddet tilbake til investorene som mulig, uten at det går ut over den fremtidige veksten i selskapet.

Vanligvis er en ‘payout ratio’ mellom 30-40 prosent sett på som sunn.

Er selskapet så dårlig stilt at de egentlig ikke har råd til å betale utbyttet, er det sannsynlig at en reduksjon eller kutt av utbyttet kan skje.

Typisk reduseres i tillegg verdien på selskapet når dette skjer.

Data hentet fra Simply Wall St. Anbefales sterkt for deg som er ute etter å analysere selskaper på en enkel måte.

I bildet over ser du ‘Payout ratio’, eller utbyttegrad. Den forteller deg hvor mye av et selskaps årsresultat som betales ut i utbytte til aksjonærene. En payout ratio på 98 betyr rett og slett at 98 prosent av årsresultatet utbetales som utbytter.

Husk: Selskaper som betaler ut så store andeler av årsresultatet begrenser mulighetene sine til å reinvestere i fremtidig vekst.

Faktor 4: Stabile, økende utbytter

Selskaper som har god historikk med kontinuerlig å betale økende utbytter er attraktive.

Dersom grafen for utbyttene ser ut som en berg-og-dal-bane; altså at det har blitt kuttet, økt og redusert hyppig de siste årene, kan det så tvil om hvordan de fremtidige utbyttene vil bli også.

Derfor bør du se etter:

  • Har utbyttet vært stabilt de siste 5 årene?
  • Har utbyttet økt de siste 5 årene?

Så, med faktorene unnagjort; la oss sette i gang med de 10 beste utbytteaksjene på oslo børs i 2022.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

De 10 beste utbytteaksjer på Oslo Børs i 2024

Ingen av selskapene på listen treffer på alle faktorene. De er kun en grunnleggende del av en tidlig filtreringsprosess.

Du vil finne alt fra store, solide selskaper til sykliske selskaper med høy direkteavkastning og mye gjeld på denne listen. Dette fordi folk har forskjellige mål med sine investeringer og ulik risikotoleranse.

Det er altså opp til deg selv å finne ut hvilke av selskapene på listen som passer din investeringsstrategi. 

1. KID ASA

KID er et av norges største interiørbutikkjeder. Selskapet har et uttalt mål om å dele ut 70-80 prosent av overskuddet som utbytte til aksjonærene. Dette fører til høye utbytter, og er en viktig årsak til at mange utbytteinvestorer liker denne aksjen.

Men vær klar over at et så stor andel av overskuddet betyr at det blir mindre tilgjengelige midler for KID til å investere i videre vekst.

KID har levert veldig gode resultater de siste årene, og dersom dette fortsetter, vil KID antakeligvis fortsette å gi gode utbytter fremover.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 6,38 % (kilde: morningstar.com)

Gjeldsgrad: 0,47 (47 %)

Utbyttegrad: KID har en gjennomsnittlig utbyttegrad på nær 100 %, som betyr at nesten rubbel og bit av overskuddet går til investorene. Det er høyt og ikke nødvendigvis holdbart. Selskapet kan med andre ord være i faresonen for å kutte/redusere utbyttet dersom det skulle komme dårligere tider.

Har utbyttet økt over tid?  Ja

KID ASA betaler utbytte 2 ganger i året:

  1. Ex-dato: vanligvis en dato i mai og november
  2. Betalingsdato: juni og november

Sjekk hele Kid sin analyse på Simply Wall St

Kjøper du en aksje , eller etter Ex-Dato (også kalt ex-dag) er du ikke kvalifisert til å motta det kommende utbyttet. Om KID for eksempel har ex-dato 20. mai, må du ha kjøpt aksjen før denne dagen for å kunne motta neste utbytte.

2. Telenor ASA

Telenor trenger neppe en lang introduksjon. Teleselskapet er svært populær blant utbytteinvestorer, da de har lang historikk med å betale økende utbytter med høy direkteavkastning.

Men det er både fordeler og ulemper med Telenor som utbytteaksje.

En fordel er at Telenor har det Warren Buffett kaller ‘moat’. Selskapet har eksistert siden 1882, og er en naturlig del av mange nordmenns hjem, enten vi snakker bredbånd, TV eller mobilabonnement.

Ulempen er på den andre siden at vekstimpulsene i Telenor har vært labre, og med et knippe feilslåtte investeringer utenlands, har selskapet i tillegg falt noe på børsen den siste tiden. I tillegg har selskapet noen svake nøkkeltall, som du bør se nærmere på.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 5,28 % (kilde: morningstar)

Gjeldsgrad: 3 (300 %). Telenor har med andre ord mye gjeld, noe som er viktig å undersøke nærmere.

Utbyttegrad: En utbyttegrad på Over 150 % er derimot noe du bør legge merke til. Her betaler altså Telenor mer ut til aksjonærene enn hva de får i overskudd. Hvor kommer disse pengene fra, og er dette holdbart i lengden?

Dette er viktige spørsmål du må stille deg når du analyserer selskaper med mye gjelde og høy payout ratio.

Har Telenor hatt økende utbytter de siste 5 år? Ja

Telenor betaler utbytte 2 ganger i året:

  1. Ex dato: vanligvis en dato i mai og oktober
  2. Betalingsdato: mai og oktober

Se hele Telenor sin analyse på Simply Wall St

3. Yara International ASA

Yara, er et globalt gjødsel- og kjemikalieselskap, som sprang ut av Norsk Hydro i 2004. Selskapet fokuserer på tre områder:

  • Salg og markedsføring av gjødselprodukter og løsninger til landbruket
  • Industri- og miljøløsninger
  • Produksjon

Selskapet har som mål å dele ut 50% av overskuddet som utbytte til investorene sine.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 3,05 % (kilde: morningstar)

Gjeldsgrad: 0,49 (49 %), som er godkjent. Yara har råd til å betale ut høye utbytter.

Utbyttegrad: Har som nevnt en målsetning om å utbetale halve overskuddet. Det er likevel ikke sikkert dagens utbyttenivå er holdbart, da faktisk utbyttegrad er over 90 prosent per dags dato, som kan bety at Yara kan bli nødt til å redusere eller kutte utbyttet i dårligere tider. 

Har Yaras utbytter økt over tid?  Ja

Yara betaler ordinært utbytte en gang i året:

  1. Ex-dag: mai
  2. Betalingsdato: mai

Se hele Yara sin analyse på Simply Wall St

4. DNB ASA

Bare svenske Nordea er en større bank enn DNB i Norden. DNB er naturlig nok derfor en av de største selskapene på Oslo børs også.

Fordelen med DNB er at de har ‘moat’. De er størst på boliglån i Norge og har lenge vært en solid og pålitelig utbyttebetaler.

Selskapet strekker seg tilbake til 1822, den gang som Christiania sparebank. Navnet DNB kom etter sammenslåingen av to av landets største banker på den tiden: Bergen Bank og Den norske Creditbank i 1990.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 4,56 % (kilde: morningstar)

Gjeldsgrad: 5 (500 %). Banker og andre finansielle selskaper bør ikke nødvendigvis vurderes basert på hvor mye gjeld de har, da de benytter gjeld til å forsterke avkastningen sin.

Utbyttegrad: DNB har en utbyttegrad på ca 50 %. Halve overskuddet deles altså ut som utbytte til sine aksjonærer.

Har DNBs utbytte økt over tid? Ja

DNB betaler vanligvis et halvårlig utbytte til aksjonærene:

  1. Ex-dag: februar og oktober
  2. Betalingsdato: mars og november

Se hele DNB sin analyse på Simply Wall St

5. Rana Gruber AS

Gruveselskapet Rana Gruber har den desidert heftigste direkteavkastningen av alle på denne listen, med nesten 30 prosent i 2021-2022. 

Selskapet har som mål å dele ut 50-70 prosent av resultat etter skatt som utbytte til aksjonærene hvert kvartal.

Når det er sagt, må det nevnes at aksjekursen til Rana Gruber har vært svært volatil siden den kom på børs i 2021 – og kursen har falt betydelig siden høsten 2021.

Prisene på jernmalm påvirker i tillegg selskapets lønnsomhet. Når prisene stiger, tjener også Rana Gruber mer penger. Faller prisene, ser inntjeningen dårligere ut for selskapet.

Men Rana Gruber har faktisk hatt positiv kontantstrøm de 60 årene det har vært i drift. Og med en slik historikk, er det trygt å anta at ledelsen vet hva de driver med.

I tillegg er det lite historikk å spore når det gjelder økende utbytter, da Rana Gruber først ble børsnotert i 2021.

Skal du sitte i Rana Gruber, er det altså flere ukjente faktorer som kan gripe inn. Det må du ha i bakhodet, og du bør følge godt med på sektoren.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: Jeg fant ikke tall på dette, da Rana Gruber kom på børs i 2021.

Gjeldsgrad: 0,08 (8 %). Rana gruber har tilnærmet ingen gjeld. 

Utbyttegrad: Tross sin enormt høye direkteavkastning, betalte faktisk Rana Gruber bare halvparten av overskuddet som utbytte i 2021. Det, kombinert med veldig lite gjeld, vil si at de bør ha muligheter til videre vekst også.

Har utbyttet økt over tid? Rana Gruber ble børsnotert i 2021. Dette er et usikkerhetsmoment for deg som investor, da vi ikke har noe historikk på stabile, økende utbytter med Rana Gruber.

Se hele Rana Gruber sin analyse på Simply Wall St

Rana Gruber er blant de får på Oslo Børs som betaler kvartalsvise utbytter. Se hvilke andre norske aksjer som betaler kvartalsvise utbytter her.

6. Veidekke ASA

Veidekke er en av Nordens største entreprenørselskaper. De utfører alle typer bygg- og anleggsoppdrag, vedlikehold av veier og produserer asfalt, pukk og grus.

Selskapet ble stiftet i 1910 og har hovedkontor i Oslo.

De har et uttalt mål om at 70 prosent av overskuddet skal deles ut til aksjonærene, noe som også har vært den gjennomsnittlige utbyttegraden de siste 10 årene.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 4,98 %

Gjeldsgrad: 0,29 (29 %)

Utbyttegrad: Veidekke har en utbyttegrad på rundt 80 prosent. Det er på den høye siden, men kombinert med lite gjeld og god utbyttehistorikk, kan det virke som utbyttet er relativt trygt.

Har utbyttet økt de siste 5 årene? Ja

Veidekke betaler et årlig utbytte til aksjonærene

  1. Ex-dato: mai
  2. Betalingsdato: mai

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


7. 2020 Bulkers Ltd.

Et annet selskap på denne listen med en heftig direkteavkastning.

2020 Bulkers er et rederi som eier og drifter 8 store tørrlastskip (Newcastlemax’er). I tørrlastmarkedet fraktes det i hovedsak jernmalm, kull og korn. 

Selskapet ble stiftet i 2017, og har hovedkontor på Bermuda.

2020 Bulkers er godt likt av mange utbytteinvestorer, ikke bare fordi de betaler høye utbytter, men fordi de betaler månedlige utbytter. Det er det svært få selskaper på Oslo børs som gjør.

Fra et utbytteperspektiv er fordelen med 2020 Bulkers er at de selv har et uttalt mål om å være utbyttevennlige. De har ingen planer om å utvide flåten, og ønsker å betale ut den frie kontantrømmen som utbytter.

Ulempen med dette rederiet kan være den sykliske naturen til sektoren kombinert med selskapets store gjeldspost. Dersom tørrlastratene synker i tiden fremover, kan det gi negative utslag for 2020 Bulkers, både når det gjelder aksjekurs og utbytter.

Vær derfor våken og følg med på ratene om dette er et selskap som interesserer deg.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 2020 Bulkers har ikke tall som går så langt tilbake i tid.

Gjeldsgrad: 1,04 (104 %)

Utbyttegrad: 2020 Bulkers betaler ut rubbel og bit av overskuddet som utbytte til investorene. Er det holdbart over tid?

Har utbyttet økt de siste 5 årene? Selskapet har ikke betalt utbytter over så lang tid.

2020 Bulkers betaler månedlige utbytter.

Les også: 8 solide månedlige utbytteaksjer

8. Bouvet ASA

Bouvet ASA er et konsulentselskap som leverer utviklings- og rådgivningstjenester, med kontorer i både Norge og Sverige.

Bouvet leverer tjenester som:

  • Rådgivning
  • Systemutvikling og systemintegrasjon
  • Prosjektledelse
  • Digital kommunikasjon
  • Reklametjenester og kurs

Selskapet ble stiftet i 1995 og har hovedkontor i Oslo.

Bouvets utbyttepolitikk baseres på hva styret vurderer kan utbetales til akjsonærene, uten at det påvirker konsernets fremtidige vekstambisjoner og kapitalstruktur negativt.

Det betyr at deres utbyttegrad har svingt en god del de siste årene. for eksempel var utbyttegraden 37 % i 2020 , mens den per i dag er nesten 100 %.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år:  3,27 %

Gjeldsgrad: Bouvet har ikke gjeld.

Utbyttegrad: Utbyttegraden til Bouvet har svingt mye de siste årene. Gjennomsnittlig utbyttegrad de siste 5 årene er 65,27 %, som vil si at det har vært rom for selskapet til å skape videre vekst med pengene de har hatt til overs i perioden.

Har utbyttet økt over tid? Ja

Bouvet betaler utbyttet årlig, men har de to siste årene betalt ut ekstraordinære utbytter også.

  1. Ex-dato: mai
  2. Betalingsdato: juni

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

9. Orkla ASA

Orkla er et av de største selskapene på børsen, og er en ledende leverandør av merkevarer og tjenester innen konsumvarer.

Selskapet ble stiftet i 1904 og har hovedkontor i Oslo.

Stort, tungt og traust kan beskrive Orkla godt, i mine øyne. Det er absolutt ingen spennende aksje i forhold til noen av de sykliske selskapene på denne listen, men kan være interessant å se nærmere på for deg som ønsker en større forutsigbarhet.

Men da må du til gjengjeld være klar over at du ikke får den største utviklingen i utbyttet over tid.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 3,32 %

Gjeldsgrad: 0,36 (36,8 %)

Utbyttegrad: Orkla deler ut litt over halvparten av overskuddet (59 %) som utbytte.

Har utbyttet økt de siste 5 årene? Ja

Orkla betaler årlig utbytte til sine aksjonærer:

  1. Ex-dato: april
  2. Betalingsdato: april

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


10. Selvaag Bolig ASA

Selvaag Bolig er et boligutviklingsselskap som bygger og selger ferdige boliger i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Selskapet har sin satsning i urbane områder som preges av sterk vest. 

Selvaag Bolig får et ekstra pluss for at de gjerne betaler høye ekstraordinære utbytter, i tillegg til det vanlige, solide utbyttet.

Selvaag Bolig sin har som mål å betale sine aksjonærer et høyt og stabilt utbytte, ved å minimum utbetale 60 prosent av netto årsresultat.

Selvaag Bolig ASA  ble stiftet i 2008 og har hovedkontor i Oslo.

Gjennomsnittlig direkteavkastning siste 5 år: 7,88 %

Gjeldsgrad: 1,3 (131 %)

Utbyttegrad: Nesten 90 %. Det aller meste av overskuddet går altså til aksjonærene.

Har utbyttet økt over tid? Ja

Selvaag Bolig betaler utbytte hvert halvår:

  1. Ex-dato: april og august
  2. Betalingsdato: mai og august

Hva nå?

Vi har kanskje ikke tradisjon for utbyttearistorkrater eller utbyttekonger, slik som amerikanerne har. Men vi har, som du har sett her, noen norske kvalitetsselskaper som betaler gode utbytter på Oslo Børs også. 

Les også: 21 Passiv inntekt ideer som øker inntekten din

Men husk: uansett om du skal investere i utbytteaksjer eller vekstselskaper: gjør alltid din egen research.

Faktorene du ser i denne artikkelen er et nyttig, grunnleggende verktøy til å filtrere bort de selskapene som ikke passer din strategi på et tidlig stadie.

Noen investorer foretrekker store, stabile, kjedelige selskaper som betaler ut en fornuftig mengde av overskuddet som utbytte.

Andre foretrekker heftige utbytter fra selskaper i sykliske bransjer, og liker å ta en høyere risiko.

Hvem av dem er du?

En nyttig sjekkliste for å finne kvalitetsselskaper

Jeg har utviklet en sjekkliste med 7 viktige faktorer du burde se etter før du investerer i en aksje, og som kan gi deg en dytt i riktig retning. 

Du kan laste den ned gratis her. Bare sørg for å ikke bruke den som fasit, men som en veileder.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Disclaimer


Jeg har eierinteresser i et eller flere av selskapene på denne listen. Mine artikler skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgs-anbefalinger, men snarere gi deg som leser større innsikt og kunnskap om sparing og investering. All bruk av informasjon på denne nettsiden – for eksempel beslutningsgrunnlag for investeringen, skjer på egen risiko.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke