✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Beste måtene å tjene passiv inntekt på: 21 ideer for 2024

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

passiv inntekt ideer

Å kunne leve av passiv inntekt er en drøm for mange av oss. Da er det godt å vite at det finnes en rekke måter du kan gjøre dette på.

Ja, det viser seg at det faktisk finnes langt flere måter å tjene penger mens du sover enn det du kanskje tror.

I denne artikkelen vil du kunne lese om 21 passiv inntekt-ideer.

Jeg bygger forøvrig ut listen kontinuerlig, så det lønner seg å lagre denne listen som bokmerke i nettleseren din.

Da kan du når som helst komme tilbake til den og sjekke de nyeste ideene. 

Hvilke ideer som passer deg må du selv avgjøre.

Ingen av ideene vil passe absolutt alle, men ser du et par ideer du virkelig føler kan passe deg, ser jeg på målet mitt som fullført.

Hva er passiv inntekt?

Passiv inntekt er penger du får betalt fra lite eller null arbeid.

Når det er sagt: svært få passive inntektskilder er 100 prosent passive. For det meste krever det at du er villig til å legge ned en god del timer og arbeid i forkant, uten at du er garantert suksess.

Så, om du villig til dette, vil flere av ideene på listen være noe for deg!

Fordelene med å ha flere inntektskilder er:

 1. Mer penger kommer inn, som gjør at du kan bygge formue raskere og/eller gi deg selv mer tid til å gjøre andre ting
 2. Du får flere økonomiske bein å stå på, så selv hvis den ene forsvinner har du fortsatt råd til mat på bordet

1. Utbytte fra aksjer

Utbytteaksjer er ikke overraskende først ut på denne listen. Navnet på nettstedet her avslører hvor hjertet mitt ligger når det gjelder passiv inntekt. 

Jeg vil faktisk driste meg til å si at utbytteaksjer er en av de ytterst få helt passive inntektskildene du kan skaffe deg. 

Etter du først har kjøpt en aksje som betaler utbytte, trenger du nemlig ikke gjøre annet enn å vente på innbetaling til aksjekontoen din.

Så, hva er utbytter?

Utbytter er en andel av selskapets overskudd som de utbetaler til aksjonærene sine. Resten av overskuddet bruker de gjerne til å vokse videre, nedbetale gjeld eller kjøpe opp andre selskaper. 

Utbyttet innbetales til aksjekontoen din, uten at du trenger gjøre noe.

Noen selskaper betaler utbytter årlig, halvårlig, kvartalsvis eller til og med månedlig. Du finner enkelt ut hvilke aksjer som betaler utbytter og når de utbetales ved å sjekke nettsteder som for eksempel Morningstar.

Husk å alltid gjøre god research når du kjøper aksjer. Aksjer kan både gå opp og ned i verdi, så det er viktig å ha det mentale og en klar strategi på plass.

Om du har lyst til å starte med utbytteaksjer, anbefaler jeg at du sjekker ut Nordnet. Her kan du velge mellom et stort utvalg fond, ETFer og enkeltaksjer som betaler utbytter – i tillegg til at du kan se fine grafer over alle kommende og innbetalte utbytter på kontoen din.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Synes du utbytteaksjer høres spennende ut? Da bør du lese denne artikkelen som tar for seg de beste utbytteaksjene på Oslo børs. 

2. Utleie av bolig

Neste ut på listen er utleie av bolig – som mange i Norge har gjort stor suksess med. Utleievirksomhet er en fantastisk måte å tjene penger på eiendom, blant annet fordi:

 • Andre betaler ned lånet ditt
 • Din formue øker kontinuerlig
 • Du får større spillerom når det kommer til å kjøpe flere eiendommer, og kan bygge deg en portefølje av utleieenheter
 • Passiv inntekt i form av leieinntekter

Men husk: om du eier eiendom er det mye som må gjøres, fra å skaffe leietakere, følge dem opp, lage kontrakter og vedlikehold av boligen din. 

Så, med mindre du skaffer en utleiemegler til å gjøre jobben, vil ikke utleie av bolig være 100 prosent passiv inntekt.

Jeg anbefaler at du sjekker ut BiggerPockets dersom du ønsker å komme godt i gang med utleie av eiendom.

En annen måte du kan investere i eiendom på dersom du ikke har mye egenkapital er å investere i REITS (Real Estate Investment Trust). Disse kan du handle på børsen, og er av loven tvunget til å utbetale rundt 90 prosent av overskuddet som utbytter. 

Det betyr at mange REITS kan tilby ganske store utbytter. Og utbyttene fra disse kan du se på som de hadde vært leieinntekter.

Vil du lese mer om REITS og få noen tips til hvilke du kan se nærmere på? Da anbefaler jeg at du sjekker ut denne artikkelen, hvor jeg kommer inn på et par REITS som betaler månedlig utbytter.

3. Lag en app

Er du teknisk anlagt og har en god idé, har du muligheter for å tjene passiv inntekt også her.

Du kan lage en app som du enten kan ha annonser i, eller selge på Apples app store eller android store.

Når du først har laget den og gjort den klar for salg, er arbeidet gjort og du kan forhåpentligvis nyte resultatene.

Passiv inntekt kan skapes på to måter:

 1. Investere penger
 2. Investere tid

Og, som du sikkert har skjønt: skal du utvikle en app må du belage deg på å legge ned en god del tid og energi i forkant. 

Belønningen kan dog være astronomisk. Bare se hva Gentry Underwood, utvikleren av en epost-klient har tjent på appen sin, som han kun brukte 37 dager på å lage. Han solgte appen til Dropbox, og tjente 590 millioner på en måneds arbeid.

4. Åpne en høyrentekonto

Hvis du er ute etter å tjene penger passivt uten å måtte ta høy risiko, kan en høyrentekonto være aktuelt. 

Her setter du inn pengene dine, og mottar en garantert prosentvis avkastning.

Men med liten risiko kommer lav avkastning, så ikke forvent voldsomme summer i passiv inntekt her.

Online banker har ofte bedre rente enn etablerte, fysiske banker på spareprodukter som dette, da de har mindre kostnader enn fysiske banker. 

Alt i alt får du en stabil, men lav passiv inntekt med høyrentekonto.

5. Staking av kryptovaluta

Er du ute etter betraktelig høyere avkastning enn det høyrentekonto kan gi, kan du sjekke ut staking av kryptovaluta.

Her beveger vi oss over i produkter med mye høyere risiko, så vær varsom med pengene dine.

Hva er staking av krypto?

Kort forklart er staking en prosess der du låser bort kryptovalutaen din for en definert periode mot at du tjener renter i form av flere coins/tokens. 

Det er faktisk ganske normalt å få godt over 10 % + i avkastning ved staking av krypto. 

Binance er en fin platform for å begynne med staking av en rekke kryptovalutaer som Solana, Cardano, Polygon og mange flere. Dette betyr at du selv kan velge om du vil investere i coins/tokens som opererer med alt fra noen få prosent til over tosifret prosent årlig staking-rewards.

Vær obs på at kryptovaluta er ekstremt volatilt, så ikke hopp på det første og beste du ser. Gjør som med aksjer: les deg opp og gjør research på prosjektene før du investerer.

Om du ønsker å minimere svinginger i kryptokursen (som påvirker hvor mye du tjener på staking på godt og vondt) kan du alternativt stake stablecoins. 

Selv om dette gir lavere inntekt enn staking av andre krypter, gir det betraktelig høyere rente enn høyrentekonto. Noen stablecoins kan gi nesten 10 prosent årlig sparerente!

6. TONO-avregninger fra musikk

Er du musikalsk anlagt (komponist eller tekstforfatter) kan du tjene penger på musikken din på flere måter. En av metodene er innbetalinger fra TONO, som er et forvaltningsorgan som følger opp rettighetene dine når musikken din blir fremført via konserter, radio, TV eller kino.

TONO avgift
Tono-avgiften er en avgift som butikker og andre som spiller musikk offentlig må betale til rettighetshaver av musikk når den blir fremført. 

Selv har jeg jobbet som filmkomponist og har tjent penger på nettopp dette i mange år. Innbetalinger begynner fra året etter du registrerte verket ditt. 

TONO avregner vederlag til rettighetshavere i inn- og utland fire ganger per år. 

7. Krypto Nodes

Vi går tilbake til kryptovaluta og ser nærmere på nodes. 

Dette er om mulig enda mer risiko enn andre former for staking, da det har vært en rekke rug-pulls og Ponzi schemes i dette landskapet. 

Med andre ord: vær veldig forsiktig her!

Jeg har prøvd et par av disse selv, og selv om det gikk bra i perioder, har jeg for det meste tapt penger på dette. For selv om ingen av disse var hverken Ponzi schemes eller rug pulls, må du heller ikke glemme kryptos uhyre volatile natur når det gjelder kurssvingninger.

Dette er kun en idé – IKKE et investeringsråd. Gjør alltid din egen research før du investerer, og aldri invester mer penger enn det du har råd til å tape!

8. Crowdlending

Hvis du har lyst til å tjene penger på samme måte som en bank gjør, er crowdlending noe du kan vurdere.

Her låner du og andre ut penger til bedrifter som sliter med å få lån andre steder. Det betyr at risikoen kan være høyere, avhengig av hvilket lån du investerer i.

Men det betyr også at rentene du mottar er høyere. For høyere risiko skal premieres med høyere renteinntekter.

Platformer for crowdlending

 • Kameo
 • Monio

Her kan du altså investere i lån til bedrifter og eiendomsprosjekter og dermed tjene passiv inntekt i form av løpende renter. 

Avhengig av hvilke lån du investerer i (og risikograden i dem) kan du motta mellom 5-15 prosent i totalavkastning. Utbetalinger av løpende renter skjer månedlig. 

Du kan faktisk sette sammen en kombinasjon av både investeringer i lån og utbytteaksjer til å motta daglige innbetalinger, hvis du gjør litt research.

9. Betal ned gjelden din

Du tenker kanskje at «dette her er da ikke passiv inntekt?»

Selv om du har rett i teknisk forstand, er dette en av de beste økonomiske investeringene du kan gjøre.

For jo mindre penger du skylder andre, jo mer av pengene dine kan du putte i din egen lomme, hver måned.

Å komme seg raskt ut av gjeld bidrar i tillegg til å øke din passiv inntektskilde enda mer, siden du ikke sløser pengene dine på å betale kreditorer.

Har du lyst på en gratis plattform som hjelper deg med å skaffe kontroll over egen kredittsjekk (med kredittscore og betalingsanmerkninger), privatbudsjett og gjeldssituasjon? Da kan du enkelt kredittsjekke deg selv gratis hos Defero.

Du kan også sjekke ut mine anbefalte apper. Her vil du se apper som gir deg bedre rente, tips til hva du kan spare på og mye mer som forbedrer privatøkonomien din.

10. Lei ut et rom via AirBnB

Mange har gjiort stor suksess med å bygge passive inntekter via AirBnB.

AirBnB er en smart måte å tjene passiv inntekt på om du har mulighet til å leie ut et rom, leilighet eller et hus for kortere perioder.

Har du en hytte/fritidsbolig? Dette kan du også leie ut på AirBnB. 

Ta noen fine bilder av rommet/boligen, legg ut informasjon, så tar AirBnB det derfra. 

11. Start med drop shipping

Dropshipping kan være en fantastisk mulighet for å bygge en passiv inntektskilde om du har en markedsfører i deg.

Fordelen med dropshipping er at du trenger ikke ha et eget varelager. Du selger -med andre ord –andres produkter via dinnettbutikk, uten at disse varene må ligge på ditt lager. 

Produktene du selger ligger på et lager hos leverandøren din (dropshipper), som naturlig nok skal ha sin bit av kaka. 

Slik fungerer dropshipping

Du markedsfører og selger varene til en produsent som på sin side sitter med varene på lager. De tar dermed all lagerrisikoen og arbeidet med å pakke og sende ut varene til kundene som bestiller.

Du får en innkjøpspris av dropshipperen og du bestemmer selv hvilken utsalgspris du skal velge, og dermed hvilken margin du sitter igjen med. 

Marginen din er forskjellen mellom utsalgsprisen din og innkjøpsprisen du selv må betale.

Når alt kommer til alt, sparer du jo både tid og penger på å slippe å gjøre alt selv.

Likevel er ikke dropshipping hundre prosent passivt – det er mye du må tenke over når du har kunder. Alt fra kundebehandling, leveringstider, produktkvalitet og mye mer.

Du må opprette, vedlikeholde og drive nettbutikk, finne produkter som faktisk selger og ikke minst markedsføre og annonsere produktene og nettbutikken. 

Dersom du er villig til å legge ned arbeidet, er droppshipping potensielt veldig lukrativt når det gjelder fremtidig passiv inntekt.

12. Skriv en bok eller en ebok

Har du en tekstforfatter i deg kan å skrive en bok/ebok være en smart passiv inntektskilde.

Enten du har en god fiktiv historie å fortelle, eller du kan mye om et spesifikt tema, kan det være mange lesere av lidenskapen din der ute.

Du kan selge e-bøker via din egen nettside, eller på markedsplasser som:

 • Amazon Kindle
 • AppSumo 

Eller, hvis du er mer interessert i å få laget fysiske eksemplarer, kan du gå til ulike forlag og høre om de kan hjelpe deg å utgi arbeidet ditt. 

Det er ikke dermed sagt at dette er en enkel måte a skape passiv inntekt på. For det første må du skrive en hel bok. For det andre er du avhengig av å bygge et publikum som vil kjøpe boka di. 

Les også: Beste aksjebøker for en ambisiøs investor

13. Start en nettside

Om du er glad i skrive kan du opprette en blogg eller en tematisk side om sport, hageutstyr, film, og så videre.

Det er flere typer nettsider du kan lage:

 • Lead generation side
 • Affiliate-side
 • Blogg med sponset innhold og/eller display ads

Eller du kan kjøre en kombinasjon av alle.

Om du er interessert i å starte din egen nettside anbefaler jeg at du bruker One.com sin webhosting. Via Utbyttemaskinen får du 110 kroner avslag på din første hostingpakke.

Sjekk ut One.com her.

14. Selg ditt design og produkter på nett

Har du en grafisk designer i deg? Da bør du sjekke ut nettsteder hvor du kan laste opp dine egne design, som kan trykkes på ting som kaffekopper, nøkkelringer,  t-skjorter, hettegensere, mobildeksler og mye mer.

Arbeidet med å designe gjøres i forkant, og du kan nyte løpende passive inntekter i tiden etter.

Eksempel på nettsteder som lar deg selge ditt design på ulike produkter:

 • Bonfire
 • Amazon

15. Lag et online kurs

Har du en kompetanse som folk er villige til å betale for? Da bør du vurdere å lage et online kurs.

Det finnes en rekke gode steder du kan selge kursene dine, og Udemy er kanskje den mest kjente. 

Å lage et nettkurs kan faktisk vise seg å være en genial måte å tjene passive inntekter. 

Et nettkurs er et klassisk eksempel på at du legger ned arbeidet i forkant, og nyter passiv inntekt av arbeidet i ettertid.

16. Lag en YouTube kanal

YouTube er også en potensiell svært lukrativ mulighet om du ønsker å tjene penger passivt. 

Det finnes flere eksempler på nordmenn som har gjort det utrolig bra på YouTube, og som kan vise til millioninntekt her.

Det krever riktignok en del arbeid, og du må være aktiv og lage mange videoer før du i det hele tatt kan legge ads på videoene dine. 

Det krever nemlig at du har et visst antall abonnenter og visningstimer før du er kvalifisert til å tjene penger på YouTube-kanalen din.

Et tips er å gå for en spesifikk nisje og produsere relevante videoer innenfor den, slik at dine abonnenter vet hva slags kanal de følger.

Du kan for eksempel lage en kanal som følger én spesiell person, som Elon Musk, Erling Haaland, Warren Buffett og så videre.

Eller du kan ha tematiske kanaler, som jeg selv har jobbet med i mange år, på kanalen Andyax. Der har vi lært bort hvordan lage film, gjort reviews av kameraer og annet filmutstyr. 

17. Selg bildene dine

Om du er glad i å fotografere og har et galleri av bilder som andre kunne brukt, kan du sjekke ut Shutterstock.

Særlig bedrifter trenger ofte bilder til blogginnlegg, sosiale medier og nettsidene sine. Så, hvis du er ekstra lur – prøv å finne ut hva slags bilder mange selskaper ser etter.

For å øke sannsynligheten for å tjene god passiv inntekt på salg av bilder, bør du tenke over nøyaktig hva bedrifter trenger til nettsidene sine innenfor bestemte bransjer. 

Noen forslag:

 • Produkter 
 • Helse og idrett 
 • Teknologi 
 • Eiendom

18. Invester i en utbytte-ETF

Å investere suksessfullt i enkeltaksjer krever at du undersøker selskapene godt. Dersom du hverken har tid eller interesse av dette, finnes det heldigvis fortsatt måter du kan ta del i dette på, og tjene penger på utbytter.

Hvordan? Ved å investere i en ETF i stedet.

Faktisk er denne metoden enda mer passiv, da aksjene plukkes ut av fondsforvaltere. 

Du kan kjøpe en indeks-ETF, eller du kan sette sammen flere bransje-ETF’er.

En ETF er et fond som handles på børsen. Fordelen med ETF er at de forvaltes av andre, så du slipper å gjøre all research selv. Ulempen er at de fleste utbytte ETF kan ha op til 10 ganger høyere forvaltningsavgifter enn mange indeksfond. Over tid kan dette ha mye å si på totalavkastningen din.

Selv om det finnes såkalte utbyttefond i Norge også, betaler ingen av dem – etter det jeg vet – fysisk utbytte til fondseierne. De velger heller å reinvestere utbyttene videre i fondet. 

Så, hvis du du ønsker å bruke utbyttene på akkurat det du vil, må du bevege deg over til ETF-land.

Du kan lese mer om hvordan du kjøper aksjer i denne artikkelen.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


19. Lei ut tingene dine til andre

Tidligere jobbet jeg i et filmproduksjonsselskap, og vi tjente gode penger på å leie ut filmutstyret vårt i perioder det ikke ble brukt av oss selv.

En annen jeg kjenner tjente faktisk en ok månedslønn på å leie ut foto-og filmutstyret sitt!

Det er veldig enkelt å komme i gang, og dersom du har hageutstyr, foto-og videoutstyr og så videre, bør du definitivt gi dette et forsøk!

Sjekk ut hygglo for å begynne å leie ut tingene dine.

20. Start en podcast

Det var antakeligvis lettere å komme i gang med dette for noen år tilbake, da det var færre podcaster der ute.

Men jeg mener at dersom du har en god idé og vet hvordan du lager underholdning, kan det være penger å tjene også her.

Les også: 25 beste måter å tjene penger på nett

21. Selg stock music

Dette er også noe jeg selv har drevet med i mange år, og hvis jeg legger sammen de årlige inntektene de siste årene, er det et par fine restaurantbesøk jeg kan legge ut på.

Jeg har riktignok ikke satset hardt på dette, da det krever at du har et stort bibliotek av låter, og enorm arbeidskapasitet hva gjelder musikkproduksjon.

Men også her kjenner jeg til folk som tjener gode penger mens de sover. Noen tjener flere hundre tusen på å selge stock music, 

Interesserert i å lese mer om dette? Da anbefaler at du leser en annen artikkel jeg har skrevet på min musikkside, og tar det derfra.

Et par ord til slutt

Som du ser, er det en rekke ideer for å tjene passiv inntekt der ute. Men ingen passiv inntekt kommer uten noe som helst form for investering – enten vi snakker tid, penger eller begge deler.

Det er heller ikke garantert at du gjør massiv suksess fra dag 1, eller i det hele tatt. Mye skal klaffe, og valgene du tar er med på å påvirke hvordan det til syvende og sist går.

Men en ting er helt klart – lykkes du med ett eller flere av disse, har du skapt flere økonomiske bein å stå på og tjener penger mens du sover.

Ser du noen passiv inntekt ideer på listen du synes ser interessante ut? 

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike former for passive inntektskilder. Gjør alltid din egen research før du investerer tid og penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke