✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

9 grep til hvordan betale ned gjeld raskt

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan betale ned gjeld

Har du samlet opp mye ugunstig lån som har blitt en lei torn i siden? Og selv om du veldig godt vet hva slags liv du egentlig ønsker deg, ikke helt finner ut av hvordan du blir kvitt gjelden så raskt som mulig?

I denne artikkelen får du 9 ideer til hvordan betale ned gjeld raskt.

1. Lag et enkelt budsjett

Det aller første du må gjøre er å skaffe deg selv oversikt. Det betyr farvel til postkasseskrekken hvis du har det – for her  du faktisk tørre å se situasjonen i øynene. Det er bare slik situasjonen blir bedre.

Å lage et budsjett er den beste måten å komme ordentlig i gang på dersom du vil bli kvitt gjelden.

Jeg har laget en mal for å gjøre jobben litt lettere for deg, og som kan gi deg en god start. Du kan laste ned budsjettmalen gratis her.

Et budsjett vil hjelpe deg til å finne ut av hvor mye penger du får inn hver måned, og hvor mye av dette som kan gå til nedbetaling av gjeld. I tillegg vil du kunne se hva du bruker unødvendig mye penger på, kutte disse kostnadene, og få mer å rutte med til gjeldsbetaling.

Drikker du mye brus og spiser potetgull hver dag? Snuser eller røyker du? Vel, dette er åpenbare steder du må gjøre en endring.

Å slutte med slikt er tiltak du rett og slett er helt nødt til å gjøre dersom du skal lykkes med å betale ned gjelden din.

Så – å vite hva dine månedlige utgifter og inntekter er er altså helt avgjørende.

2. Organiser gjelden

bli gjeldsfri raskt

Ønsker du å betale ned gjelden så raskt som mulig, er dette steget kritisk. Dersom du har mange lån av ulik størrelse, kan du vurdere å bruke en metode som kalles snøballmetoden. 

Dette er den metoden Harward Business Review kom frem til var den mest effektive metoden folk brukte for å betale ned gjeld.

Snøballmetoden ser slik ut:

  1. Lag en oversikt over gjelden din, og ranger dem etter størrelse.
  2. Betal så minimumsbeløpet på all gjelden, med unntak av den minste gjelden.
  3. Betal deretter hele, eller så mye du klarer, på den minste gjelden.

Bruker du denne metoden tar du pengene du sitter igjen med etter du har betalt alle avdragene og betaler ned den minste gjeldsposten.

Hvis du for eksempel har 700 kroner til overs etter å ha betalt alle minimumsbeløpene på de større gjeldspostene, og den minste gjelden har et minimumsbeløp på 200 kroner, betaler du hele de 700 kronene hver måned til den minste gjelden er borte.

Så gjør du det samme en gang til med neste gjeldspost – derav snøballeffekten.

Viktig: Det er viktig å betale minstebeløpene også på de andre kravene, for å ikke få betalingsvarsler og inkassokrav på dem.

Dette er en metode som både er veldig effektiv og ikke minst, motiverende, da du etter å betalt ned den første regningen kan sitte igjen med en følelse at du har fått kontroll over økonomien din igjen.

Eksempler på type gjeld du bør føre opp

  • Kredittkortgjeld
  • Forbrukslån
  • Billån
  • Personlige lån

Andre viktige ting å huske på er renten på lånet ditt. Det kan nemlig være lurt å betale ned den dyreste gjelden først. Har et av de større lånene dine høyere rente enn de små, kan det altså være mer fordelaktig å betale ned denne så fort du kan.

Samtidig er det mye psykologi inne i bildet her, og mestringsfølelsen av å kvitte seg med et av de mindre lånene kan også gi deg momentum, slik at du virkelig tar i et tak med de større gjeldspostene også.

Renters rente-effekten kan være din beste venn når det kommer til investering – men din verste fiende når det gjelder gjeld. Mange er nok ikke klar over hvor mye penger som faktisk går til rentebetalingene på et lån.

Med snøballmetoden kvitter du deg med mange smålån raskt, som også betyr at du har færre lån. Og å se lån forsvinne fra listen din, vil føles veldig godt for deg å se.

Og ikke minst, når tiden er inne for å takle de større lånene, vil du ha enda litt ekstra penger å betale ned med, siden alle smålånene er betalt!

Det betyr at du kan betale ned de større gjeldspostene raskere enn dersom du hadde startet med disse.

3. Hold et øye med økonomien din hver måned

Å følge med på hvordan det står til med økonomien din månedlig er sentralt for å komme seg ut av gjeld raskt. Pengene du har, må ha et bestemt formål, og du kan ikke vike fra dette.

Å ikke tenke deg om før du stikker på bensinstasjonen og kjøper den ekstra sjokoladen i kassen, for å så lure på hvor pengene dine har blitt av, er ikke et alternativ lenger!

Få oversikt over transaksjonene dine i nettbanken og hold deg til budsjettet du har satt opp.

Sett opp inntekten din øverst og utgiftene dine nederst. Kanskje ser du at du har litt ekstra penger til overs denne måneden, siden du ikke kjøpte den sjokoladen?

Ja, du kan bli overrasket over hvor mye penger som forsvinner ut til slike lommetyver. Har du sett på «Luksusfellen», har du garantert sett Hallgeir & Co demonstrere hvor mange liter brus noen av deltakerne der har helt i seg i løpet av et år.

Ved å følge nøye med på de månedlige transaksjonene kan du finne ut av hvilke unødvendige lommetyver du har.

Sjekk også ut: Hvordan få bedre kredittscore

4. Sett alt av penger du har til overs til å betale gjeld

spare og investere

Ikke glem denne!

Har du plutselig mer penger mellom hendene bør du betale ned mer på gjelden din. Da blir du enda raskere kvitt den. 

Ja, jeg skjønner at det virker fristende å ta en liten feiring på restaurant eller lignende om det har kommet inn ekstra penger, og du har stått på og vært flink til å betale ned gjelden frem til nå. Jeg ser at du kan mene at du fortjener noe for slitet.

Men

Hvis du virkelig er innstilt på å bli kvitt gjeld raskt,  du være disiplinert. Disiplinert nok til å bruke all ekstra kapital til å betale ned gjelden.

Som alle stegene over, er dette også et viktig steg av å komme seg ut av gjeld raskt. Her kan du virkelig bygge momentum!

Det kan faktisk hende du har fått inn – eller kommer til å få inn ekstra penger du kan bruke til å betale ned gjeld:

  • Hvis du har fått tilbake på skatten
  • Bonus fra jobben din
  • Halv skatt på lønn i november eller desember
  • Overtidsbetaling fra jobb
  • En jobb nr 2
  • Feriepenger
  • Penger fra ting du har solgt
  • Pengegaver du eventuelt har fått
  • Penger andre skylder deg

Som du ser, er det mulig du får inn noe ekstra snart. Men lov deg selv å være disiplinert og betal ned gjelden. Se for deg hvordan livet som gjeldsfri vil være.

Det tenker jeg er motivasjon nok.

5. Selg ting du ikke trenger for å betale ned gjeld

Det er sannsynlig at du har ting og tang i huset som du kan selge – enten du vil eller ikke. Husk igjen at hvis du selger ting du egentlig ikke trenger, betaler du ned gjelden raskere. 

Har du en relativt ny bil, for eksempel? 

Da kan du vurdere å selge den og kjøpe en billigere bil. Du kan også se om du egentlig trenger en bil? Holder det kanskje å ta buss, trikk og tog?

Uansett om du kjøper en billigere bil eller bestemmer deg for kollektiv transport, kan du spare mange, mange tusenlapper her.

Og, såklart: de tusenlappene kan gå til å betale ned gjeld.

Det er lurt at du er ærlig med deg selv, og bestemmer deg for hva du må ha, og hva du egentlig ikke trenger. 

For eksempel: Du trenger ikke en ny Tesla. Du trenger et kjøretøy som får deg til a til b.

Igjen, hvis du virkelig vil kvitte deg med gjeld raskt som mulig, er dette noe som kan hjelpe deg på vei.

Jepp, det betyr å selge Teslaen og kjøpe en gammel Jeep Cherokee i stedet.

Andre ting du kan selge

Det er ikke bare biler du kan selge for å skaffe ekstra penger. Du kan selge:

  • Klær
  • Playstation, Xbox, TV og andre underholdningsprodukter
  • Musikkinstrumenter
  • Hageredskap

Så, begynn å rote rundt i skuffene. Kanskje finner du noe du ikke ante hadde verdi.

Registrer en bruker på Finn.no og begynn å selg tingene dine der. Du kan også invetere venner og familie på hagesalg, hvor du samler sammen alt du skal selge, og forsøker å få solgt så mye du kan.

6. Finn billigere alternativer på produkter og tjenester

Her kan du spare mye penger og få så mye ut av budsjettet ditt som mulig. Butikkene har for eksempel sine egne merker, som gjerne er billigere enn mer velkjente merker.

En nyttig tankeøvelse er å se på budsjettet ditt, sjekke utgiftene du har, og spørre deg selv:

Hvordan kan jeg gjøre dette billigere?

Ved å gjøre dette øker du sjansen for at du begynner å se nærmere på prisene til de ulik produktene i butikken, og velger de rimeligere alternativene. 

Ikke minst har du sammenligningstjenester. Jeg jobber for sammenligningstjenesten Tjenestetorget selv, og har selv intervjuet mennesker som har spart mye penger på denne tjenesten – så dette vet jeg du kan spare mye på.

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

Eksempler på ting du kan sammenligne tilbud på:

  • Forsikringer
  • Strømavtaler
  • Mobilabonnement
  • Bredbånd
  • TV-pakker

Du kan gjøre de samme tingene med ting som ikke nødvendigvis er like dyrt også, for eksempel:

  • Klippe håret på et rimeligere sted
  • Eliminere restaurantbesøk til gjelden er borte
  • Avslutte abonnenter du ikke trenger

Det kan fort være at du blir overrasket over hvor mye du egentlig kan spare, så hent tilbud selv her.

7. Refinansier gjeld

Selv om jeg personlig er veldig begeistret for snøballmetoden, er det ikke til å komme unna at refinansiering av gjeld også kan gi mening dersom du har flere lån med veldig høy rente.

Har du veldig høy rente på kredittkortgjelden, mangler oversikt og har generelt dårlige vilkår på det eksisterende lånet? Da vil å samle all gjelden til ett lån med lavere rente, potensielt spare deg tusener av kroner, siden du kan få bedre rentebetingelser og lavere månedlige kostnader. 

Det er mye mer levelig å betale ned på et lån med for eksempel 5 prosent rente enn 20 prosent, og vil definitivt gi deg muligheten til å betale ned gjeld raskere. 

8. Øk inntekten din

hvordan betale ned gjeld raskt

Dette er et så elementært steg at mange faktisk glemmer å tenke over det. Se etter måter å øke inntekten din på!

Og her snakker vi i hovedsak om å finne en inntekstkilde som er fast. Det kan for eksempel være å skaffe deg en jobb, forhandle frem høyere lønn hos nåværende arbeidsgiver, bytte jobb, eller ha en sekundærjobb.

Forsøk å finne så mange muligheter til å tjene ekstra inntekt som du kan! Jeg har skrevet en artikkel om nettopp det å skaffe seg ekstra inntekt, som du kan sjekke ut her.

Bare pass på å ikke øke utgiftene dine dersom du skaffer deg en ekstra inntekt. Det skal gå til å betale ned gjelden!

9. Lov deg selv at dette skal du klare

Og til slutt: dette får du til! 

Gi nedbetaling av gjelden alt du har av disiplin og motivasjon. Har du lest helt hit, vet jeg at du er klar for å forplikte deg selv til å bli gjeldsfri.

Skulle du bli demotivert og sliten, kan du lese andres suksesshistorier. Andre mennesker som har klart å kvitte seg med gjeld og snudd livet sitt rundt.

Du kan også lage en liste over hva du vil gjøre den dagen du er gjeldsfri. Skriv ned hvorfor det er viktig for deg å komme deg ut av gjelden, og les den ofte for minne deg selv på hvor du var, og hva du ville ut av.

Jeg heier på deg.

Disclaimer

Stegene i denne artikkelen er ikke ment som konkrete råd, og skal kun sees som informasjon om generelle og velkjente ideer til hvordan man kan betale ned gjeld. 

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke