✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

14 måter å tjene ekstra penger på i 2024 som faktisk virker

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan tjene ekstra penger

I løpet av et år dukker det stadig opp hendelser som krever at du bør ha litt ekstra penger tilgjengelig. Bursdager, uforutsette kostnader på bolig, høyere strømregninger, jul, dåp, bryllup, reise og så videre.

Eller kanskje er du ung og prøver å spare så mye som mulig, så tidlig som mulig? Uansett hvilken situasjon du befinner deg i, har jeg prøvd å finne frem til noen kreative måter å tjene penger på.

Videre kan du derfor lese min liste over 14 ideer til hvordan tjene ekstra penger. Noen av ideene er enkle å komme i gang med allerede i dag, mens andre krever at du enten legger ned tid, penger eller begge deler i forkant.

1. Undervis i et musikkinstrument

Er du glad i musikk og spiller et instrument?

Da kan du lære bort ferdighetene dine til nybegynnere, og bygge en sideinntekt på dette. Med andre ord kan du designe din egen arbeidstid og jobbe hjemmefra.

Du kan for eksempel annonsere litt på Facebook, spre ordet via sosiale medier, henge opp flyers på telefonstolper og i butikker. Du kan tilby både fysiske og digitale timer.

Du skulle kanskje ikke tro det er mye penger å tjene her, men joda – det er mulig. Bare se på Jake, som ved bruk av god markedsføring har greid å bygge en business ut av gitarkurs.

Han tjener $6,000 (rundt 60.000 kroner) i måneden på sine private gitartimer, som han markedsfører som «The most awesome guitar lessons in the universe«, på severnriverguitar.com 

Jeg anbefaler forøvrig boken Side Hustle, av Chris Guillebeau, hvor du kan lese utdypende om Jakes historie, og få noen verdifulle råd og ideer til hvordan du kan gjøre hobbyen din til en liten ekstrainntekt.

2. Bli en mystery shopper

Jeg husker da jeg jeg jobbet som demonstratør av kaffemaskiner i studietiden, og mystery shoppere skulle sjekke ut jobben jeg gjorde og rapportere hva de så. 

Heldigvis gikk det alltid bra!

Du kan også bli en av disse mystery shopperne. Som mystery shopper kan du få mange oppdrag rundt omkring i området der du bor, og dermed tjene litt ekstra penger.

Oppdraget ditt, dersom du velger å akseptere det: du henvender deg til en bedrift som en helt vanlig kunde, og rapporterer videre hva du opplevde i et spørreskjema etter du har utført oppdraget. 

Det kan være spørsmål som dreier seg rundt merkevaren, de ansattes serviceinnstilling og så videre.

Lønn og type oppdrag kan variere mye. Du får et varsel hver gang det dukker opp nye oppdrag som kan passe for deg, og du vurderer selv om du ønsker å ta oppdraget.

Du kan for eksempel sjekke ut bedriften seeyou.no, dersom du ønsker å lese mer om å bli en mystery shopper.

3. Crowdlending

Har du lyst til å tjene penger på samme måte som bankene gjør? Da kan du prøve crowdlending, hvis du har litt penger å investere fra før.

Du trenger ikke gå inn med mye penger for å komme i gang. Du kan investere så lite som 500 kroner for å se om dette er noe som passer deg og din investeringsfilosofi.

Med crowdlending låner du og andre investorer ut penger til bedrifter som har vanskeligheter med å få lån andre steder. Tilbake mottar du høye renter på lånet, hver eneste måned.

Og rentene kan være veldig høye siden dette er selskaper som ikke får lån andre steder.

Men det betyr også at risikoen kan være høyere enn om du hadde investert i for eksempel et obligasjonsfond.

Crowdlending-plattformer du kan prøve

 • Kameo
 • Monio

4. Senk utgiftene dine

En måte å sitte igjen med mer penger på er å redusere dine månedlige utgifter. Det har jo faktisk den samme effekten som om du skulle tjent mer penger.

lag et budsjett over alle inntekter og utgifter du har, og se hva du eventuelt kan kutte ned på.

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

For å skaffe deg bedre oversikt over utgiftene dine kan du enten se i nettbanken din, eller føre opp alle utgifter og inntekter i en app.

En gratis app som hjelper deg med å ha kontroll over både budsjettet ditt og egen kredittsjekk (med både kredittscore og betalingsanmerkninger), og gjeldssituasjon, er Defero.

Det kan også være en god ide å prøve digitale sammenligningstjenester for å spare mer penger på ting du uansett er nødt til å betale for, typisk strøm og forsikringer.

5. Betale ned lån

Vi spiller litt videre på dette med å redusere utgiftene dine – for det er nemlig én ting til du burde gjøre:

Å redusere lån med høy rente (dersom du har det) bør være på toppen av din prioriteringsliste.

For jo mindre penger du skylder andre, jo mer av pengene dine kan du putte trygt tilbake i din egen lomme.

Penger spart, er som du vet penger tjent.

6. Lei ut bod eller parkeringsplass

Har du en bod eller en parkeringsplass du aldri bruker? 

Hvorfor ikke la den ubrukte plassen jobbe for deg? Det kan nemlig være en fin måte å tjene ekstra penger på.

7. Start en blogg

Er du glad i å skrive? Og har du kunnskap om et spesielt område? Da kan du vurdere å starte en blogg.

Det finnes flere måter du kan tjene penger på en blogg:

 • Display annonser
 • Affiliates
 • Sponset innhold
 • Nyhetsbrev
 • Infoprodukter
 • Medlemskap

Du trenger ikke være noen ekspert for å komme i gang, men du bør definitivt velge en nisje som du orker å skrive mye om, da det kan gå en stund før du ser snurten av inntekt på dette.

Vurderer du å starte en blogg? Min foretrukne webhosting er one.com, og via Utbyttemaskinen.no kan du få 110 kroner avslag på hosting-pakken du kjøper via dem.

8. Frilans

Har du noen ferdigheter du kan dra nytte av som en frilanser? Da kan du registrere tjenesten din på sider som UpWork og Fiverr, og motta oppdrag der.

Dette er nettsteder som har frilansere innenfor en rekke tjenester – alt fra koding, skriveoppdrag, drifte sosiale medier, nettsidebygging, design, musikk og film.

Når du er registrert på disse sidene kan du søke etter jobber som passer deg og din ekspertise. Det er også mulig å motta forespørsler uten å aktivt søke selv – så her kan det lønne seg å registrere seg uansett hvor mye eller lite du har tenkt til å aktivt bruke det selv.

Opprett bruker på Fiverr her, og kom igang med å tjene penger som frilanser!

9. Småjobber

Tjen penger ved å ta på deg småjobber via sider som Min Småjobb.

Her er det en rekke muligheter, med småjobber innen alt fra hagestell, flyttehjelp, datahjelp og så videre.

10. Gå tur med/passe på hunder

Nordmenn elsker kjæledyr. Men vi elsker også å reise. Så vi trenger ofte noen til å passe på Fido og Figaro når vi er bortreist. 

Hvorfor ikke starte en liten mikrobedrift hvor du tilbyr deg å passe på – eller å gå tur med hundene til folk?

Det fine med denne sideinntekten er at du selv kan velge om du bare vil lufte hunder, eller om du kan sette av mer tid til å passe på hunder mens eier er på ferie. Katter og gullfisker trenger også å mates, så du kan tilby å passe flere typer dyr.

Tips: begynn med å spørre naboene om de trenger dyrepass. Få dem til å spre ordet til alle de kjenner, og vipps – du er i ferd med å bygge et nettverk.

Du kan også annonsere på Facebook og henge opp flyers.

11. Selg stock musikk

Å selge stock musikk er noe jeg selv har prøvd. Inntekten min er dog ikke så høy her: legger jeg sammen de årlige inntektene de siste årene, er det kanskje et par fine restaurantbesøk jeg kan legge ut på.

Men å tjene penger på dette avhenger av du er veldig effektiv og har stor kapasitet til å produsere mange musikksnutter. 

Vil du tjene penger på stock musikk, anbefaler jeg at du sjekker ut Epidemic Sound, som har en veldig fin betalingsmåte: blir du akseptert, betaler de deg for å lage musikken i første omgang, slik at du faktisk får lønn for å lage musikken.

Og hva de betaler varierer, men det kan være alt fra noen tusenlapper opp mot 50.000 kroner.

12. Selg stock bilder og video

stock video

Er du glad i å fotografere eller filme, og har et galleri av bilder og videoer som aldri blir brukt til noe fornuftig?

Da kan det være at andre kunne hatt bruk for disse bildene, og at du kan tjene litt ekstra penger her.

For eksempel trenger bedrifter ofte bilder til blogginnlegg eller sosiale medier, og kan således være en potensiell kunde av dine bilder.

Her har du noen forslag til populære typer bilder:

 • Produktbilder
 • Helse og idrett 
 • Teknologi 
 • Eiendom

Men det er ikke bare bilder bedrifter trenger. Du kan også selge videoklipp.

Typiske videoer som gjør det bra:

 • Dronevideoer
 • Timelapse
 • Naturvideoer
 • Slow motion

Du trenger heller ikke å ha det best utstyret for å vurdere dette. Så lenge du har en mobiltelefon med et bra kamera kan du komme i gang med å tjene ekstra penger umiddelbart.

To plattformer for å tjene penger på salg av stock footage:

 • Pond5
 • BlackBox

13. Utbytte fra aksjer

Har du allerede litt penger du kan investere, kan du vurdere å kjøpe aksjer som betaler utbytter.

Dette er en velprøvd metode å bygge en inntekt på. Og det beste med dette, er et det ikke bare er en fin ekstra inntekt – men en passiv inntekt også. 

Når du kjøper en aksje som betaler utbytter, får du penger inn på kontoen din enten månedlig, kvartalsvis, halvårlig eller en gang i året – avhengig av hvilket selskap du investerer i.

Lyst til å investere i utbytteaksjer? Da bør du lese:

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

14. Spørreundersøkelser

Spørreundersøkelser kan være en nyttig måte å tjene ekstra penger på. Det krever nemlig svært lite av deg for å komme i gang.

Selskaper er faktisk villige til å bruke mye penger på å gjøre markedsundersøkelser og for å høre forbrukernes mening om deres produkter og tjenester.

En fin fordel du får med betalte undersøkelser er friheten til å velge hvor mange, og hvilke undersøkelser du skal delta i, akkurat når du selv vil.

Populære plattformer for spørreundersøkelser:

 • Meningstorget
 • Norstatpanelet
 • YouGov
 • SwagBucks

Skal du gjøre dette til en solid ekstrainntekt kan det være lurt å melde deg inn i flere av disse. 

Sannsynligheten for at du oftere mottar en spørreundersøkelse øker nemlig hvis du er registrert på flere plattformer.

Vil du ha flere ideer?

Nå har du lest mine 14 ideer til hvordan du kan tjene ekstra penger. 

Men jeg har faktisk skrevet flere artikler både om å tjene penger på nett, samt måter å tjene penger passivt. Og samlet har du godt over 40 ideer som du kan sjekke ut!

Du kan sjekke ut de andre ideene her:

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Følg meg på X (Twitter)

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke