✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

6 tips til hvordan få bedre kredittscore

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan øke kredittscore

Skal du søke om lån er det spesielt én faktor som har mye å si for hvor bra lån du får og hvilke vilkår du ender opp med på lånet.

Hvor høy kredittscore du har er alfa og omega dersom du skal søke om boliglån med sikring eller usikret forbrukslån. Det er jo tross alt bankene som vurderer søknaden din, og ser etter om du er en trygg betaler eller ikke.

Er du usikker på hva din kredittscore er, og hvordan få bedre kredittscore? Da har du kommet til rett sted. 

I denne artikkelen går vi igjennom 6 tips til hvordan øke kredittscore.

Slik får du bedre kredittscore:

  1. Ha en fast inntekt
  2. Ha egenkapital
  3. Kvitt deg med betalingsanmerkninger
  4. Betal ned på gjelden din
  5. Unngå dyre lån
  6. Skaff deg oversikt med Defero

Videre kan du lese mer i detalj om de ulike tipsene. 

Hvordan øke kredittscore

Heldigvis er det altså flere grep du selv kan gjøre for å få bedre kredittscore. Med en bedre kredittscore får du tilgang til flere og bedre lån (både med og uten sikkerhet), så det er definitivt en god investering å følge tipsene under.

Men vær klar over at en lav kredittscore vil ta litt tid å bygge opp igjen. 

Det beste du kan gjøre er å sette i gang i dag. Etter noen måneder vil din kredittverdighet bli betydelig forbedret.

1. Ha en fast inntekt

Første tips ut på listen: ha en fast inntekt.

Som nevnt vil bankene vurdere din betalingsevne når du søker om lån. En fast inntekt forteller banken at du har en viss forutsigbarhet i økonomien din, og vil påvirke kredittscoren positivt.

Skal du søke lån med sikkerhet? Da vil fast inntekt være et krav fra bankens side. Du må kunne vise til minst siste tre måneders lønnsslipper for at søknaden din kan vurderes. 

Men lån uten sikkerhet har også krav til inntekt, selv om du ikke trenger å vise til lønnsslipper, slik som du må med lån med sikkerhet.

Har du ikke fast inntekt?

Da er du nødt til å søke hos banker som ikke foretar kredittsjekk. Disse bankene tar høyere risiko, da noen lånesøkere kan være utrygge betalere. Derfor er renten høyere og lånevilkårene dårligere.

Mitt råd er derfor – hvis du kan, såklart- å skaffe deg en fast inntekt før du søker om lån.

2. Ha egenkapital

Fast inntekt er én av flere faktorer bankene ser etter når de vurderer lånesøknaden din. Egenkapital er en annen.

Har du egenkapital viser du bankene at du har en økonomisk støtpute, og som dermed fungerer som sikring for banken.

Derfor vil å spare opp egenkapital påvirke din kredittscore positivt. Skal du søke om lån med sikkerhet er en viss egenkapital nødvendig for å få lån. Lån uten sikkerhet har ikke samme kravet, men det uansett lurt å ha penger i bakhånd.

Å bygge deg en egenkapital er et smart tiltak, uansett situasjon. Skulle du for eksempel minste jobben, eller vaskemaskinen bli ødelagt, er det godt å ha en buffer som hjelper deg med å betale på lånet frem til du får løst problemet.

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

3. Kvitt deg med betalingsanmerkninger

Bli kvitt betalingsanmerkninger så fort du kan. Dette er nemlig den aller viktigste faktoren bankene ser etter. 

Har du betalingsanmerkninger reduserer du til og med muligheten for å få innvilget usikret lån.

Bankene foretar som nevnt en kredittsjekk av deg når du søker om lån. Har du inkassosaker og betalingsanmerkninger registrert på deg vil bankene avslå søknaden din.

Har du inkassovarsler eller betalingsanmerkninger? Rydd opp i disse før du søker om lån.

Igjen: gjør du ikke dette, begrenses du til de lånetilbyderne som ikke foretar kredittsjekk. Og jepp, det var de som kun kan tilby deg forbrukslån eller kredittkort med dårligere vilkår og høy rente.

Bli sjef i din egen privatøkonomi med Horde

Horde er en nyttig app som kan hjelpe deg med å få en bedre kredittscore. Appen gir deg tips rundt din privatøkonomi, varsel når gjeld blir rentebærende, slik at du betaler regninger i tide. Andre funksjoner er muligheten til å lage vennelån, og eksklusive medlemstilbud fra tid til annen. 

4. Betal ned på gjelden din

Hvor mye gjeld du har fra før av, vil påvirke bankenes vurdering av kredittverdigheten din.

Har du mye lån fra før, vil kredittscoren din være lavere, da du har betalingsforpliktelser ovenfor flere. Din betalingsevne er ikke like stor enn om du hadde vært gjeldsfri, og dermed teller altså eksisterende lån negativt. 

Å betale ned på gjelden din er derfor et av de beste tiltakene for bedret kredittverdighet. Har du mye gjeld? Da kan du få 9 tips til hvordan betale ned gjeld raskt i denne artikkelen.

Ved å sørge for at dette er i orden før du søker om nytt lån, er det mer sannsynlig at du får innvilget søknaden – og at du selv har en privatøkonomi du klarer å håndtere.

Særlig i dårligere økonomiske tider, hvor renter stiger og ting blir dyrere, vil man se hvem som har lånt mer enn økonomien deres egentlig tålte.

Så: vær nøye og ærlig med deg selv, og foreta en realistisk vurdering av din egen betalingsevne før du søker om lånet.

Hvis du er interessert i å forbedre privatøkonomien din, anbefaler jeg at sjekker ut en artikkel jeg har skrevet om å lage et vellykket budsjett.

5. Unngå dyre lån

Hvor høy din kredittscore er avhenger altså av både om du har fast inntekt, om du har egenkapital og hvor mye gjeld du har fra før. 

For å øke kredittscoren din må du i tillegg unngå dyre lån med ugunstige vilkår. Et slikt lån er typisk lån med høy rente og lang tilbakebetalingstid.

Har du slike lån, har du potensielt satt deg selv i en situasjon hvor å betale tilbake lånet er vanskelig – som påvirker kredittscoren negativt. 

Det er dessverre altfor lett å bli tilbudt lån som egentlig er urealistisk at du klarer å betale ned, og du trenger ikke se mange episodene av Luksusfellen før du ser hva som går igjen.

Markedet for forbrukslån har økt stort i Norge de siste årene, og forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen, Hallgeir Kvadsheim, har tatt et oppgjør med hvordan bankene slurver med kredittsjekken og behandler lånesøknader for raskt.

Så, forbedre din kredittverdighet ved aktivt å unngå slike lån. 

Men hva hvis du allerede har slike lån?

Vel, dette kan du ta tak i. Har du lån med høye renter? Da kan du se på mulighetene for å søke om refinansiering, hvor du samler eksisterende gjeld inn i et lån med lavere rente. Da får du også bedre oversikt over økonomien din. 

Tjenestetorget Finans er et fint sted å begynne dersom å få lavere rentekostnader på lån er noe som gjelder deg.

Les også: Betale ned lån eller investere?

6. Kredittsjekk deg selv gratis med Uscore (Defero)

defero app

Nå har du fått servert noen tips til å få en god kredittscore. Og nå skal du få et siste tips:

uScore (tidligere Defero) er et norsk selskap som har som mål å gjøre det lettere for nordmenn å skaffe seg oversikt og kontroll over egen økonomi. De har utviklet en app/nettsted med budsjettfunksjon, oversikt over hvilke renter du kan få, og en analyse av din privatøkonomi.

Vanligvis koster det typ en 50-lapp å kredittsjekke deg selv andre steder. Med uScore kan du kredittsjekke deg selv gratis. I tillegg gir uScore deg en oversikt over renter du kan få på dine lån, tilpasset din økonomiske data.

Er du en høy risiko eller lav risiko for bankene som skal vurdere lånesøknaden din? uScore gir deg muligheten til å se om du har høy eller lav kredittscore, og gir deg oversikt over hva som bidrar til scoren. 

Med andre ord – her kan det være mye penger å spare, så opprett en gratis bruker på uScore i dag, og sjekk hva din kredittscore er

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som råd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike typer tiltak som hjelper deg med å øke kredittscore. Gjør alltid en grundig egen research før du tar et valg som gjelder din økonomi.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler