✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Betale ned lån eller investere/spare i fond?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

betale ned lån eller investere

Lurer du på om du skal betale ned lån eller investere pengene i aksjer eller fond i stedet?

Lån med høy rente bør betales ned før man investerer, da potensiell avkastning fra investeringer kan være lavere enn lånekostnaden. Dersom en har lån med lav rente kan man derimot vurdere å investere pengene i stedet.

Begge alternativene er viktige handlinger som påvirker økonomien din, men hva du bør prioritere av å betale ned lån eller investere/spare, avhenger av din individuelle situasjon. 

I denne artikkelen vil vi utforske fordeler og ulemper ved hvert alternativ for å hjelpe deg til å ta en beslutning om du bør betale ned lån eller spare i fond og aksjer.

Fordeler du får ved å investere

spare og investere

Mulighet for høyere avkastning

En av hovedfordelene med å investere er muligheten for å tjene en høyere avkastning på pengene dine sammenlignet med å bare la dem stå på en sparekonto. 

Dersom du ikke har lån med høy rente, eller har penger tilgjengelig som du ikke trenger på en stund, kan det være lurt å putte dem i aksjemarkedet.

For ja, selv om aksjemarkedet kan svinge veldig, har det historisk sett gitt høyere avkastning enn andre investeringer som obligasjoner eller kontanter over lengre tid. 

Forventet avkastning i et indeksfond er gjerne et sted mellom 5 -10 prosent årlig, så hvis du har lang tidshorisont (f.eks. 10+ år) og har råd til å ta litt risiko, kan det å investere pengene dine bidra til å få dem til å vokse raskere.

Diversifisering

En annen fordel med å investere er muligheten til å diversifisere pengene dine i ulike eiendeler som aksjer, obligasjoner, eiendom og mer. 

Diversifisering bidrar til å spre risikoen, siden verdien på en eiendel kan gå ned mens verdien på en annen går opp. Dette kan hjelpe til å jevne ut oppturene og nedturene i markedet og potensielt øke den totale avkastningen.

Ulempene ved å investere

betale ned lån eller investere

Risiko for å tape penger

Selv om investering har mulighet for høyere avkastning, medfører det også risiko for å tape penger. 

Verdien på investeringene dine kan gå ned så vel som opp, og du kan ende opp med mindre penger enn du startet med. Denne risikoen er spesielt høy på kortere sikt, siden aksjemarkedet kan være volatilt.

Derfor bør du ikke putte penger du skal bruke innen kort tid i aksjer og fond. Har du derimot penger tilgjengelig til langsiktig sparing, kan du vurdere å investere. 

Men: har du lån med høy rente? Da kan det være lurt å fokusere på å betale ned gjelden først i stedet for å investere. 

Dette er fordi renten du betaler på gjelden sannsynligvis er høyere enn avkastningen du tjener på investeringene dine, noe som betyr at du taper penger på sikt.

Fordelene ved å nedbetale gjeld

Spare ekstra penger ved å eliminere renten

En av de største fordelene ved nedbetaling av lån, er muligheten til å redusere eller eliminere renten du betaler på gjelden. 

Gjeld med høy rente, som kredittkortgjeld, kan være spesielt kostbart over tid når renters rente ‘kicker inn’.

Å betale ned slik gjeld kan bidra til å frigjøre mer av pengene dine til investeringer i stedet, siden du ikke lenger trenger å betale månedlige rentebetalinger.

Forbedre kredittscore

Å betale ned gjeld kan også ha en positiv innvirkning på kredittscoren din. En høy kredittscore kan hjelpe deg med å få godkjent lån og kredittkort med bedre vilkår og lavere rente.

Dette kan spare deg penger på sikt og gjøre det enklere for deg å få tilgang til kreditt når du trenger det.

Vil du sjekke din kredittscore? Det koster vanligvis rundt en 50-lapp, men du kan sjekke gratis hos Defero! I tillegg analyserer Defero din privatøkonomi og du kan blant annet få skreddersydde tilbud på lån med lavere rente.

defero app

Les også: 6 tips for å øke kredittscore

…men ikke all gjeld er dårlig gjeld

Dårlig gjeld (kredittgjeld, forbrukslån) kan være en tragedie for din privatøkonomi, men ikke all gjeld er altså dårlig gjeld.

Og hva legger jeg i det?

Jo…

Begrenset mulighet for avkastning

En mulig ulempe ved å betale ned gjeld er at du kan miste kapital til å investere. Men igjen er det sterkt avhengig av renten på lånet. 

Har du lån med svært lav rente kan det hende du bør spare i aksjemarkedet i stedet. 

Så, hva bør du gjøre først – betale ned lån eller investere? 

Som med mange økonomiske beslutninger, er ikke svaret én fasit som passer alle

Her er noen ting å vurdere når du tar denne beslutningen:

Renter: En viktig faktor å vurdere er renten på gjelden din. Hvis du har lån med høy rente, som kredittkortgjeld med en rente på over 20 %, er det lurt å fokusere på å betale ned denne gjelden først. 

Dette er fordi renten du betaler på gjelden sannsynligvis er høyere enn den avkastningen du kan forvente å tjene på investeringene dine. 

På den andre siden: hvis du har lån med en lav rente på under 5 %, kan det være mer fordelaktig å investere pengene dine mens du fortsetter å betale minimumsbeløp på gjelden.

Tidshorisont: Din tidshorisont, eller hvor lenge du forventer å ha pengene dine plassert, kan også være en viktig faktor å vurdere. 

Hvis du har en lang tidshorisont, kan investering være mer fordelaktig, da du har mer tid til å tjene avkastning på pengene dine. 

Risikotoleranse: Din risikotoleranse kan også påvirke beslutningen om å investere eller betale ned lån. 

Hvis du har lav risikotoleranse og ikke ønsker å ta så mange sjanser med pengene dine, kan det være lurt å fokusere på å kvitte deg med gjelden først. For mange er gjeld forbundet med noe skummelt, og disse vil kanskje sove bedre om natta dersom gjelden er redusert eller eliminert.

Hvis du derimot har høy risikotoleranse og er villig til å ta noen risiko for muligheten for høyere avkastning, kan investering være det beste valget for deg.

Til syvende og sist er det viktig å huske at det ikke finnes en «riktig» eller «feil» beslutning når det gjelder å investere eller betale ned gjeld. Folk er nemlig i forskjellig økonomisk situasjon, og har derfor ulike behov.

Det viktigste er å gjøre det som passer best for din økonomiske situasjon og dine mål. 

Vil du lære deg investering?

Jeg har utviklet flere gratis hjelpemidler til deg som er interessert i å bli en bedre investor eller forbedre din privatøkonomi. Sjekk ut og last ned ressursene i dag!

gratis hjelpemidler for investering

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke