✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

5 ulike måter å tjene penger på eiendom

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan tjene penger på eiendom

Eiendom kan være en fantastisk måte å tjene penger på for deg som investor. Ikke bare har eiendom potensial til å skaffe deg god avkastning på både kort og lang sikt – det er også skattefordeler knyttet til det å eie bolig. 

Å investere i eiendom gir i tillegg en god diversifisering dersom du allerede investerer i andre aktiva som aksjer eller råvarer. 

En kort titt på Twitter avslører at en rekke nordmenn har klart å gjøre stor suksess med eiendom, og gitt dem muligheten til å være økonomisk uavhengige. I denne artikkelen har jeg samlet noen av metodene som går igjen blant disse.

Er du på jakt etter måter å tjene penger på eiendom, har du altså kommet til rett sted.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om de ulike måtene du kan bruke for å tjene penger på eiendom. 

1. Leie ut bolig

Å leie ut eiendom er kanskje den metoden du tenkte først på selv? 

Er du smart og ser mulighetene, kan du for eksempel kjøpe en bolig som du videre leier ut til en familie på lang kontrakt. Familier er ofte ute etter forutsigbarhet og trygghet, noe som ofte gir deg som utleier det samme tilbake. 

Mulighetene er mange. Du kan eventuelt investere i et feriehus eller en annen bolig du kun ønsker å leie ut i kortere perioder, eller i næringseiendom (som kontorer) og skaffe leietakere som gir deg leieinntekter fra dette.

Men husk: å være utleier krever som oftest at du er tilstede som utleier. Det medfører nemlig et ansvar å leie ut en bolig, og du som utleier må sørge for at leiekontrakter er i orden, at leietakere er skaffet, at det blir utført vedlikehold på boligen og så videre.

Er du klar for dette? Da kan du vurdere å kjøpe og leie ut en bolig.

2. Fikse og flippe bolig

Dette er en potensiell svært lukrativ måte å tjene penger på eiendom på. Her kjøper du en eiendom med potensiale, fikser den opp og selger den videre med profitt. 

Men det er ikke dermed sagt at det er enkelt å tjene gode penger slik. Du må regne med å legge ned en god del tid, energi og penger på å fikse opp boligen til et nivå hvor du kan selge med god fortjeneste.

I tillegg krever det at du har god kjennskap til lokalmiljøene du opererer i, boligprisene, og så videre.

Verdiøkning på kjøpt bolig

Det finnes en rekke nordmenn på Twitter som fikser og flipper boliger. Er du interessert i å tjene penger på eiendom på denne måten, og er ute etter inspirasjon og motivasjon? Da kan jeg anbefale at du følger Jan Oftedal på Twitter.

3. Investere i en REIT

real estate investment trust (REIT)

En REIT er kort for Real Estate Investment Trust, og et spesielt type selskap som investerer i eiendom – både i privat og næringseiendom. 

På mange måter kan du sammenligne en REIT med et slags fond for eiendomsinvestering: dine og andre invetorers penger er samlet sammen i selskapets portefølje av eiendommer.

Mange REITs får du handlet på børsen, og særlig den amerikanske børsen har et stort utvalg gode REITs og velge mellom.

Med REITs tjener du penger i form av utbytter som utbetales rett på aksjekontoen din. REITs er av loven forpliktet til å dele ut 90 prosent av overskuddet som utbytter, noe som typisk gir veldig høye og tiltrekkende utbytter.

Siden du får handlet slike selskaper på børsen, er det enkelt og raskt å kjøpe og selge. 

REITs passer derfor veldig bra for deg som ikke har nok egenkapital til å kjøpe bolig, eller ønsker en raskere måte å kjøpe å selge på, eller ønsker ‘leieinntekter’ uten å eie eiendom selv.

Sjekk utvalget av REITs hos Nordnet i boksen under.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

4. Investere i eiendomslån (crowdlending)

Hva med å investere i eiendomslån? Dette gir crowdlending deg muligheten til. 

Med crowdlending låner du og andre medinvestorer penger til eiendomsprosjekter som har hatt vanskeligheter med å få lån andre steder.

Slik tjener du penger på crowdlending: Du låner ut penger og mottar renteinntekter tilbake hver måned. 

Crowdlending er en fin måte å bygge passiv inntekt på. Siden dette kan være høyere risiko (selskapene sliter med å få lån fra andre steder) gir dette deg høyere renteinntekter – betalt hver eneste måned til lånet er nedbetalt.

Dersom du ønsker å tjene penger på samme måte som banken, kan crowdlending være et godt alternativ – så lenge du kjenner til risikoen involvert. 

5. AirBnB

Mange nordmenn har gjort stor suksess med å bygge en jevn strøm av inntekter via AirBnB.

Slik tjener du penger på AirBnB: du tjener passiv inntekt på utleie av et rom, leilighet eller et hus for kortere perioder.

Dersom du har du en hytte/fritidsbolig, er dette kan du også leie ut på AirBnB. 

Ta noen fine bilder av rommet/boligen, legg ut informasjon, så tar AirBnB det derfra. 

Les også: 21 passiv inntekt ideer som øker inntekten din

Ting du bør vurdere før du investerer

tjene penger på eiendom

Når du avgjør hvilke av metodene over som best passer din investeringstrategi, må du tenke over følgende:

  • Risiko: Finn ut hvor stor risiko du ønsker å ta før du hopper på en investering. Nærmer du deg pensjonsalder eller er pensjonert allerede? Da er kanskje å fikse og flippe boliger ikke det smarteste valget, da du kanskje er mer på jakt etter en jevn månedlig inntekt. For deg er det muligens bedre å eie utleieboliger, REITs eller crowdlending for å motta inntekter.
  • Din kjennskap til lokalmarkedet: Det er viktig å ha kunnskap om det lokale boligmarkedet, og kanskje spesielt om du skal kjøpe utleiebolig eller flippe boliger. Priser, klima og etterspørsel er blant noen av faktorene som kan variere enormt fra sted til sted, og det kan derfor lønne seg å ta kontakt med noen som har den lokale kjennskapen til stedet du vurderer å kjøpe eiendom i.
  • Hvor omsettelig/likvid det er: Likviditet betyr hvor raskt du kan selge en investering til en pris som er nær markedsverdien. En REIT er et slikt eksempel. Her kjøper du og selger REITs akkurat som om du hadde kjøpt eller solgt andre aksjer på børsen. 
  • Egenkapitalen din: Eiendom krever gjerne at du har en egenkapital på minimum 15 prosent av boligens verdi. Det utgjør fort noen hundre tusener, og fort litt til oppussing, vedlikehold og så videre. Crowdlending og REITs er derfor veldig gode alternativer for deg som ønsker å investere i eiendom uten å ha nødvendig egenkapital. Her kan du gå inn med så lite som 500 kroner for å komme i gang.
  • Kunnskap: Kunnskapsnivået ditt påvirker også hvilke type eiendomsinvesteringer du bør gjøre. For eksempel trenger du ikke enormt med kunnskap for å investere i en REIT, og du kan til og med kjøpe en utleiebolig med grunnleggende kunnskap. Men flipping av boliger er for eksempel et område du border tilegne deg mye kunnskap før du investerer.
  • Passiv eller aktiv investering: Siste store vurdering er hvor mye tid du ønsker å bruke på investeringen din. Kjøper du aksjer i en REIT eller investerer i eiendomslån (crowdfunding) er jobben gjort. Da trenger du sjelden å følge opp investeringen regelmessig, og utbytter/renteinntekter kommer inn på konto regelmessig. Skal du på den andre siden investere i utleieboliger eller flippe? Da må du regne med å bruke mye tid og energi på å følge opp investeringen.

Mange muligheter

Som du ser er det mange muligheter for å tjene penger i eiendomsmarkedet. Investeringer i boliger du fikser og flipper, leie ut bolig, eller deler av egen bolig, REITs og eiendomslån.

Nøkkelen for deg som investor er å finne ut om du ønsker en passiv eller aktiv tilnærming til investeringen, i tillegg til å overveie risikoen du kan tillate deg selv.

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike former for investering i eiendom. Gjør alltid din egen research før du investerer tid og penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke