✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hva er lurt å investere i nå? Guide for 2024 og evigheten

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hva er lurt å investere i nå

«Hva burde jeg investere i? Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? Hva er lurt å investere i nå for å få best mulig avkastning?» 

Dette er spørsmål mange stiller seg når tidene er tøffere, og jeg skal innrømme at dette er en artikkel jeg var usikker på om jeg i det hele tatt skulle skrive.

For jeg er egentlig ingen fan av et reaksjonært tankemønster – ihvertfall i investeringssammenheng. Å prøve å tilpasse porteføljen sin etter hvilken vei høna sparker, er en øvelse som for de aller fleste har endt med at de har tapt mer enn de har tjent.

Og nettopp derfor har jeg kalt denne artikkelen «Guide for evigheten». Jeg sikter på at det du leser her, vil være gjeldende enten vi snakker 2024 eller 2153.

Det enkle er ofte det beste, og jeg kommer til å bruke artikkelen til å fremme at du ikke overkompliserer ting.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

For som den legendariske investoren Peter Lynch sa en gang for snart 40 år siden:

If you spend 13 minutes per year on economics, you have wasted 10 minutes.

Lynch klarte en årlig avkastning på rundt 29 prosent i hele 13 år – og det var ikke ved å time markedet eller spå fremtiden ved å se på makroøkonomi, som mange av hans konkurrenter gjorde.

Det er bare å se hvor mange aktivt forvaltede fond som har tapt mot indeksfond igjennom årene. Årsaken er alltid den samme: hyppige endringer i porteføljene, basert på antakelser og gjetninger på markedet. 

Så hvordan vil jeg da utforme denne artikkelen, spør du kanskje?

Vel, les videre og se selv.

Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?

Aksjer og fond er alltid gode investeringsalternativer, spør du meg. Så lenge du har lang tidshorisont og ikke trenger pengene dine umiddelbart.

Og ikke minst – så lenge du vet hva du eier.

Enkeltaksjer

Det er en haug av forskjellige selskaper på børsen, og mitt beste tips er å finne selskaper med solid balanse, mye penger på bok og lite gjeld.

Gjør du dette, kombinert med stabil inntektsvekst og fine utbytter, vil du antakeligvis gjøre det bra over tid.

Fond

Skal du investere i fond bør du kjenne til forskjellene mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Det enkle er gjerne det beste, og et indeksfond gir deg gode muligheter til god avkastning.

Indeksfond er et godt alternativ for de aller fleste – uansett markedsforhold. Indeksfond følger en bestemt aksjeindeks og gir deg eksponering mot et bredt spekter av selskaper. Dette kan være en god måte å spre risikoen på, og har over tid vist seg å være en glimrende investering for å bygge formue.

Enkeltaksjer krever mer tid og analyse av deg enn eksempelvis et indeksfond, hvor du kan være mer passiv investor enn aktiv. Les mer om hva du burde investre i av fond og aksjer her.

Er det lurt å spare i fond nå?

Ja, det lønner seg å spare i fond – men det samme gjelder her: Så lenge du gjør det med penger du har råd til å tape og gir investeringen tid til å gi god avkastning. 

For ja, aksjemarkedet svinger hyppig opp og ned på kort sikt, men har gitt sterk oppgang på lang sikt. Har du penger til rådighet som du ikke har tenkt til å bruke på minimum 5 år, ville jeg investert.

DCA dollar cost average

Indeksfond har vist seg å gi en avkastning på nesten 9 prosent årlig – som vil si at en engangsinvestering på 100.000 kroner i 2007 ville hatt en verdi på nær 400.000 kroner i 2022. Det er en ganske god avkastning, som hadde blitt enda bedre om du hadde fylt på med fast sparing underveis! (kilde: Officaldata.org)

Og ikke bare det: hadde du hoppet inn og ut av markedet i samme periode, med forsøk på å time det, kunne du risikert å gå glipp av de beste handelsdagene i perioden.

Bare sjekk her:

 • Gikk du glipp av de 10 beste dagene i den perioden, hadde du endt opp med en gjennomsnittlig avkastning på 3,29 prosent årlig i stedet. Halvparten altså.
 • Gikk du derimot glipp av de 20 beste dagene, hadde du hatt -0,17 prosent avkastning. Mye jobb for ingenting, med andre ord.
 • Men det blir verre: Gikk du glipp av de 40 beste dagene, hadde du hatt negativ avkastning på -5,32 prosent! 
stay invested

Kilde: Putnam Investments

Det hadde altså vært mye mer lønnsomt å putte pengene dine i markedet og satt deg resolutt på hendene dine etterpå.

charlie munger

Og en investor som er kjent for å sitte på hendene, og for å utføre svært få handler (om noen) i løpet av et år, er Charlie Munger, som har milliardformuen sin fordelt på kun et fåtall selskaper:

«We recognized early on that very smart people do very dumb things, and we wanted to know why and who, so we could avoid them.»

Charlie Munger

Og selv vil jeg understreke at å forsøke å time markedet og justere porteføljen min etter det, ikke inngår i min egen investeringsfilosofi. 

Jeg vet jeg ikke er kapabel til å forstå alle mekanismer i økonomien. Ikke kan jeg forutsi eller styre hva som skjer heller, så derfor velger jeg heller å fokusere på det jeg kan best – analysere selskaper

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Hvordan spare i fond?

Det er mange fond å velge mellom, og hvilken investeringsstrategi du har påvirker hva som er relevant for deg.

Fond av ulik karakter (PS: skal ikke tolkes som kjøpsanbefalinger):

 • DNB Global Indeks A – fast, enkel sparing for den passive investor, med lave gebyrer
 • JEPI – indeksfølgende ETF for deg som vil bygge månedlig passiv inntekt
 • First Veritas – for deg som vil prøve å slå indeks med kvalitetselskaper

Du kan lese denne artikkelen om hvilke fond du bør velge, om du vil lese mer om disse.

Burde jeg investere i eiendom?

Eiendom har lenge vært en populær investering i Norge og er ofte den aller største investeringen de fleste nordmenn foretar seg i løpet av et liv. Men er det fortsatt lurt å investere i eiendom nå? 

Vel det avhenger av når du faktisk leser denne artikkelen. Jeg kan som sagt ikke spå fremtiden, og ikke gir jeg konkrete investeringsråd heller.

Men uansett markedsforhold er noen ting du bør vurdere:

 1. Hva er intensjonen med kjøpet? Selv ser jeg og kjæresten etter bolig nå. Jeg forstår hvorfor mange mener at å ha tak over hodet og sitt eget hjem kan forsvares som en investering, og er selv villig til å investere en andel av formuen min på bolig, selv om jeg mener jeg kan klare å oppnå større økonomisk gevinst i aksjemarkedet. 
 2. Boligmarkedet generelt: Boligprisene i Norge har steget kraftig de siste årene, spesielt i de største byene. Dette har ført til at mange lurer på om vi er inne i en boligboble. Meglere og eksperter er uenige, og det er ikke uvanlig å se to nyhetssaker samme dag, side om side, med to helt forskjellige prognoser om hvilken vei boligmarkedet skal. Hvis du tror at boligprisene vil fortsette å stige, kan det være lurt å investere i eiendom. Men vær oppmerksom på at prisene også kan falle.
 3. Beliggenhet: Beliggenhet er en kritisk faktor når det gjelder eiendomsinvesteringer, uansett om du kjøper i gode eller dårlige tider. Får å finne de beste investeringsmulighetene bør du sjekke ut hvilke områder som har høy etterspørsel, gode transportforbindelser og nærhet til arbeidsplasser, skoler og så videre. 
 4. Flippe eller leie ut: Å kjøpe en ekstra bolig for utleie kan være en god investering, om du finner den rette boligen på det rette stedet. Husk at det er viktig å finne en stabil leietaker og å sette en realistisk leiepris. Det kan også være en idé og kjøpe en bolig som trenger litt ny kjærlighet, som du kan selge videre etter å pusset den opp.
 5. Type eiendom: Vurder hvilken type eiendom som passer best for dine investeringsmål. Boligeiendommer kan gi leieinntekter og potensiell verdiøkning, mens næringseiendommer kan tilby høyere leieinntekter og lengre leiekontrakter. 

Du kan også sjekke ut crowdlending og REITs for andre måter å investere i eiendom på.

Investere i kryptovaluta?

Hadde du investert i Bitcoin for bare noen få år tilbake, hadde du hatt en investering med høy avkastning i dag. En vannvittig høy avkastning, for å være mer presis.

Hadde du investert 10.000 kroner i Bitcoin i 2015 ville du i 2022 hatt nærmere 300.000 kroner på investeringen (kilde: Motley Fool).

Men er det for sent å nyte den samme oppgangen Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer har hatt? Er det lurt å investere i kryptovaluta nå? Vel, før du i det hele tatt investerer i kryptovaluta, bør du tenke på hvor høy risiko du tåler.

Her er noen ting du bør tenke på:

 1. Volatilitet: Kryptovaluta er kjent for å være svært volatile. Dette betyr at verdien kan svinge kraftig på kort tid. Hvis du tåler slike svingninger og tror på kryptovalutaens fremtid, kan det være en spennende investering. Men vær forberedt på at verdien også kan falle kraftig.
 2. Reguleringer: Kryptovaluta er fortsatt et relativt nytt fenomen, og det er usikkert hvordan myndighetene vil regulere dette markedet i fremtiden. Eventuelle reguleringer kan påvirke verdien av kryptovalutaene.
 3. Bruksområder: Kryptovaluta har flere bruksområder, som betalingsmiddel, digitalt gull og smarte kontrakter. Hvis du tror at kryptovaluta vil få en stadig større rolle i samfunnet, kan det være verdt å investere i dette.

Igjen, har du penger du har råd til å tape, kan det være lurt å ha en liten eksponering mot kryptovaluta. Selv har jeg satt til side en liten sum i Bitcoin som jeg ser på som en slags «bonus-pensjonssparing».

Går det bra, og Bitcoin fortsetter den enorme oppgangen, kan pensjonen bli riktig så hyggelig. Hvis det går rett vest, er ikke de investerte midlene store nok til å ha noen stor negativ påvirkning for fremtidsplanene mine.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Investere i gull og andre råvarer

Gull og andre råvarer, som sølv, olje og metaller, har tradisjonelt vært populære investeringer. Mange elsker gull, fordi gull ruster ikke, og det er en begrenset bestanddel av det, i motsetning til papirpenger.

Men er det lurt å investere i råvarer nå? Her er noen tanker:

 1. Inflasjon: Gull har ofte blitt sett på som en sikker havn i usikre tider og en beskyttelse mot inflasjon. Hvis du tror at inflasjonen vil øke i fremtiden, kan det være lurt å investere i gull.
 2. Råvarepriser: Prisene på råvarer kan svinge kraftig, avhengig av tilbud og etterspørsel. 

Du kan lese mer om hvordan investere i gull i denne artikkelen.

Så, hva er lurt å investere i nå?

Jeg mener at å investere generelt er den beste måten å spare på. Du har mulighet til å gjøre litt penger til potensielt mye penger – gitt at du tar tiden til hjelp og ikke gjør mer enn du trenger!

Vi vet ikke mye om hvor hverken boligmarkedet, aksjemarkedet, råvaremarkedet eller kryptomarkedet skal. Noen ganger er markedet dyrt. Andre ganger er det rasende billig. Over tid har markedene vist seg å bevege seg oppover.

Men enten du velger aksjer, fond, eiendom, kryptovaluta eller råvarer, er det viktig at du kun investerer med penger du faktisk har råd til å tape.

Når du skal investere i de ulike aktivaene er et spørsmål det er vanskelig å gi konkrete svar på. Ingen – hverken analytikere, økonomier, investorer eller professorer, kan gi deg et 100 % svar på hvordan fremtiden vil se ut.

Selv er jeg veldig fan av investorene Howard Marks, Joel Greenblatt og nevnte Peter Lynch, som alle er enige om at makroøkonomi er en faktor som overkompliserer mer enn hjelper oss når vi skal ta investeringsbeslutninger.

I denne artikkelen har du sett både sitater og video av Peter Lynch som snakker om nettopp hvor vanskelig det er å bruke makroøkonomi i investeringer. Jeg anbefaler at du sjekker ut flere intervjuer gjort med alle de nevnte investorene på Youtube.

Masse lykke til med investeringene dine!

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike typer investeringer. Gjør alltid din egen research før du investerer dine egne penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke