✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

6 ulike måter du kan investere i gull i 2024

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

investere i gull

Gull er av mange investorer sett på som en trygg havn å putte pengene sine når tider er tøffe. Årsaken til dette er at prisen på gull tenderer til å stige under slike forhold, eller i det minste holde verdien mot andre typer aktiva som aksjer, fond og kryptovaluta.

Derfor er det mange investorer som investerer i gull, sølv og andre edle metaller i usikre tider. Om du ønsker å finne måter du kan være eksponert mot gull, har du kommet til rett sted.

I denne artikkelen kan du lese mer om 6 måter å investere i gull på.

Okay, la oss sette i gang!

1. Kjøpe fysisk gull og lagre det

Den gode gamle metoden er å faktisk kjøpe gull og lagre det et sted.

Dette kan enten være ved å kjøpe smykker, gullmynter eller gullbarrer. 

Hvis du investerer i fysisk gull, trenger du et trygt sted å lagre det. Å kjøpe en safe til hjemmet er en smart løsning stadig flere benytter seg av. På den måten er gullet tryggere mot eventuelt innbrudd og brann.

Så, har du lyst å gjemme litt fysisk gull i en safe bak et maleri i boligen din?

Sertifisering og safe-klasse

Jeg tok kontakt med Christopher Stalsberg i P.S Sikkerhetsomsorg AS, som kom med noen nyttige råd vedrørende lagring av gull i safe.

Han forklarer at hvor mye gull som kan lagres i safe avhenger av safens sertifisering og klasse. Verdiskap klassifiseres fra klasse 0-VI (det finnes høyere klasser men da er man over på hvelv).

Klassifiseringen avhenger av safens konstruksjon, der safen blir dyrere og tyngre jo høyere klasse man kjøper.

Privatpersoner må se etter ordene «verdiskap» og «EN 1143-1 godkjent». Dette betyr at safen er godkjent iht. europeisk standard og er forsikringsgodkjent.

Christopher Stalsberg, P.S Sikkerhetsomsorg AS

For oppbevaring av gull er det gullets totale verdi som avgjør hvilken safeklasse du bør anskaffe. Hvis du kjøper en billig safe der gullets totale verdi overstiger safens godkjenning, vil man ikke få dekket dette på forsikringen ved innbrudd.

Hvis en privatperson ønsker å oppbevare gullet sitt trygt må hen regne ut en ca. verdi på gullet som skal oppbevares, og velge en safeklasse som er innenfor gullets verdi.

På den måten er alt gjort riktig og man får alt igjen på forsikring.

2. Investere i ETF som følger gullprisen

Hvis du ikke har plass eller lyst til å eie fysisk gull, kan du kjøpe en ETF som følger verdien på gull. 

En ETF (exchange traded fund) er et fond du kan handle på børs. De holder ikke gull, men derivater, støttet av gull. Dette betyr at ETFene har avtaler om opsjoner ved kjøp og salg av gull. Ved å kjøpe og selge den rette kombinasjonen av gull, følger de altså gullprisen.

Du kan kjøpe en rekke ulike spisse ETFer, som kobber, gull, sølv, teknologi, health care, og så videre. 

ETF ligner veldig på vanlige fond i det at disse også krever en forvaltningsavgift. Det betyr at en prosentandel av det du investerer går til selskapet som tilbyr ETFen.

Forskjellen mellom ETF og vanlige fond er at du kan handle den på børsen, og du får pengene dine umiddelbart ved salg. I andre fond tar det gjerne et døgn før pengene er på konto.

Eksempler på ETF som følger gullprisen:

  • GLDM (SPDR Minishares Trust)
  • SGOL (abrdn Physical Gold Shares ETF)
  • IAUM (iShares Gold Trust Micro ETF)

Husk: det er vanskelig å selge en ETF ingen vil ha. Dette gir litt risiko til denne typen investering.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


3. Investere i gull via opsjoner

Hvis du allerede er en erfaren investor kan du benytte deg av opsjoner til å gjøre investeringer basert på gullprisen.

Kjøper du opsjoner, har du retten til å kjøpe eller selge gull på en spesifisert verdi. Du kan, med andre ord, gjette på om prisen på gull skal opp eller ned i verdi, og få avkastning (eller tap) på hvilken vei prisen går.

Opsjoner er ikke måten å investere i gull på for en nybegynner. Kun erfarne investorer som vet hva de holder på med burde prøve dette.

4. Kjøpe aksjer i gullgruve-selskaper 

investere i gull - gullgruve

Selskaper som utvinner gull kan være en fin måte å eksponere seg mot gull på.

Gullgruve-selskaper pleier historisk å gjøre det godt i takt med gullprisen. Det er ikke så rart, med tanke på at de faktisk utvinner gullet, og tjener mer penger på gull når prisen er høy.

Dermed stiger både inntjening og markedsverdi i takt med gullprisen. Det er også derfor den legendariske investoren Warren Buffett foretrekker denne metoden over å eie fysisk gull.

Det skal også sies at gullgruve-selskaper på den andre siden synker i verdi når gullprisen er lavere og overskuddet faller.

Eksempler på selskaper som utvinner gull:

  • Barrick Gold
  • Newmont

Det er riktignok flere nyanser du må ta hensyn til dersom du skal investere i et selskap som utvinner gull istedenfor å eie gull direkte. Selskaper har blant annet gjeld og andre utfordringer. 

For eksempel kan det jo hende at selskapene ikke finner så mye gull i gruvene som de kanskje forventet. Men på den andre siden: finner de mer enn forventet kan du fort tjene mer på dette enn det du ville gjort i en ren investering i gull.

Les også: 8 solide aksjer som betaler månedlige utbytter

5. Kjøpe aksjer i selskaper som finansierer gruvedrift

Gullgruve-selskaper trenger penger til å finansiere driften, enten vi snakker om å kjøpe en gruve eller ved selve gruvedriften.

Det finnes selskaper (streaming selskaper) som gir gruveselskaper kapitalen de trenger for å finansiere driften, mot at de får retten til å kjøpe gullet til rabatterte priser tilbake.

Det betyr at aksjekursen deres kan stige dersom gullprisen stiger, og aksjekursen deres faller i takt med lavere gullpris.

På den måten kan du som investor følge prisen på gull ved å eie et slikt selskap, uten at du må eie gull direkte.

Eksempler på slike selskaper:

  • Royal Gold
  • Sandstorm Gold

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


6. Kjøpe et gull-sertifikat

Du kan faktisk kjøpe en andel av gullet andre selskaper har i sitt hvelv, og motta et bevis på at du eier det fra selskapet.

Dette gir deg en direkte eksponering mot gullprisen uten at du må fysisk oppbevare gullet selv. Baksiden er at denne investeringen avhenger av selskapene som utsteder sertifikatene.

Hvis selskapet ikke er pålitelig eller går konkurs, kan sertifikatet ditt miste all verdi. Det kan derfor være vanskelig å selge sertifikater videre om du ikke vil eie de lenger.

Risiko ved å investere i gull

Som du ser er det flere måter å investere i gull på. Du kan bruke akkurat de samme metodene dersom du ønsker å investere i sølv og andre edle metaller også.

Men uansett om du investerer i gull eller sølv: husk at det er risko involvert her også.

Blant annet:

Å lagre gull er tungt, plasskrevende og dyrt

Om du vil kjøpe fysisk gull trenger du som nevnt et sted å oppbevare gullet. Safer er helt klart en smart løsning, og prisen på disse kan variere kraftig etter hvilke egenskaper safen har.

Så, avhengig av hvor stor risiko du ønsker å ta med gullet ditt, kan dette bli billig eller dyrt.

Ikke glem verdisakforsikring heller, som også øker kostnadene ved å investere i fysisk gull.

Avgifter

Å kjøpe gull høres jo ut som en perfekt måte å unngå kostnader forbundet med investering, ikke sant? Vel, dessverre er det, som vi har sett, avgifter involvert i å kjøpe gull og sølv, akkurat som ved andre aktiva.

ETFer har forvaltningskostnader og fysisk gull krever forsikringer.

Gull gir deg ingen verdi før du faktisk selger

Dette er kanskje hovedgrunnen til at jeg selv ikke investerer direkte i gull. Gull gir ingen løpende kontantstrøm, slik som for eksempel utbytteaksjer gjør.

Eier du gullet direkte tjener du altså kun penger når du faktisk selger. Du får ingen løpende betaling som du får fra utbytter.

I tillegg er det vanskelig å dele opp fysisk gull dersom du må selge litt. Kjøper du en gullbarre, må du selge hele barren om du skal selge.

Aksjer er lettere slik. Kjøper du for eksempel 100 aksjer i et selskap, kan du fint selge 20 av dem dersom du trenger pengene.

Volatilitet

Selv om gull historisk er sett på som en trygg havn når resten av verden skjelver, kan gullprisen også være uforutsigbar.

Det er aldri garantert at du får solgt gullet til samme pris eller mer enn det du selv ga for det.

Oppsummering

Det er flere årsaker til at du bør investere i gull og sølv. Gull har historisk sett oppført seg motsatt av andre aktiva, slik at du har noe som hedger (balanserer) porteføljen din i usikre tider.

Og som du ser, er det også flere måter du kan investere i gull på. 

Mitt tips til deg: velg den metoden som best passer din investeringsfilosofi. Siden jeg selv er opptatt av løpende kontantstrøm, ville jeg valgt å investere i et utbyttebetalende gruveselskap på børs.

Om du enkelt ønsker å finne noen utbyttebetalende gruveselskaper kan du sjekke ut screeneren til Simply Wall St. Du kan filtrere etter land, utbytteyield og mye mer – slik at du kun finner selskaper som best passer din investeringsstrategi.


Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike typer investeringer. Gjør alltid din egen research før du investerer dine egne penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler