✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Fond eller aksjer: hva burde du investere i?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

fond eller aksjer hva er best

Bør du spare i fond eller aksjer? Lurer du på hva som er den beste investeringen for deg, har du kommet til rett sted.

I denne artikkelen får du vite en god del om ulikhetene, slik at du kan gjenkjenne hva som passer best for deg og din risikoprofil, og at du dermed står bedre rustet til å ta et veloverveid valg.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om forskjellene mellom fond og aksjer, de respektive fordelene og ulempene ved hver og én av dem, hva som passer best for ulike typer investorer, og hvilken investering som til syvende og sist har høyest potensiale.

La oss sette i gang!

Forskjellene mellom fond og aksjer

Det er flere forskjeller mellom å investere i fond og å investere i enkeltaksjer. 

En av de viktigste forskjellene er at når du kjøper fond, kjøper du en andel av en kurv som inneholder ulike investeringer, mens når du kjøper aksjer, kjøper du eierandeler i en enkelt bedrift. 

Fond er gjerne sammensatt av en rekke forskjellige aktiva, som aksjer, obligasjoner og råvarer, som gir deg som investor en diversifisert portefølje. Dette hjelper deg til å spre risikoen, slik at du ikke har alle pengene dine investert i ett og samme sted.

Du kan velge mellom aktive fond eller indeksfond. Forskjellen på indeksfond og aktive fond kan du lese mer om i denne artikkelen.

Enkeltaksjer, derimot, gir deg som nevnt eierandeler i én enkelt bedrift. Kjøper du altså aksjer i kun ett selskap, og det går utfor med selskapet, kan du raskt å tape mye penger (i verste fall alt).

Men oppside-potensialet for å handle i enkeltaksjer er på den andre siden enormt.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Fordeler og ulemper med aksjer

La oss videre ta en kikk på ulike fordeler og ulemper ved hver av dem.

Fordeler

 • Mulighet for høy avkastning: Historisk avkastning på enkeltaksjer er gjerne høyere enn andre investeringer som obligasjoner eller å ha pengene på sparekonto
 • Du lærer mer ved å investere selv. Ved å analysere enkeltaksjer, og følge med i markedet, lærer du mer om investering, markedspsykologi og mye mer som kan komme godt med i andre aspekter i livet ditt også
 • Faktisk eierskap i en bedrift, hvilket som oftest gir deg stemmerett og rett på å motta utbytter og muligheten til å delta i bedriftens økonomiske suksess
 • Raskt og enkelt å selge: Du kan realisere avkastningen raskt i forhold til fond. Aksjer kan selges til enhver tid innenfor børsens åpningstid

Ulemper

 • Du kan tape penger: Investering i enkeltaksjer kan være mer risikabelt enn andre investeringer, som for eksempel obligasjoner eller å bare ha pengene på sparekonto, da det er en større sjanse for at du kan tape penger på investeringen. Du må derfor analysere selskaper nøye før du investerer 
 • Mer tidkrevende å følge med på enkeltaksjer enn fond: For å øke sannsynligheten for å lykkes med enkeltaksjer, er det nemlig viktig å holde deg oppdatert på bedriftenes utvikling og økonomiske situasjon. Dette kan kreve mer tid og research enn andre investeringer
 • Mer risiko for at en enkelt aksje kan svekke porteføljen: Dersom en av aksjene i porteføljen din ikke utvikler seg som forventet, kan dette påvirke avkastningen på hele porteføljen din. Særlig dersom den er en stor andel av porteføljen

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Fordeler og ulemper med fond

Og hva med fond da? Hva er fordelene og ulempene her?

Fordeler

 • Ofte lavere risiko for å tape penger: Fond gir deg som investor en mer diversifisert portefølje, ofte med hundrevis av selskaper. Dette gir lavere risiko for tap enn om du hadde investert i enkeltaksjer
 • Enkelt å automatisere sparingen: Det er enkelt å kjøpe og selge fond, og du trenger ikke å følge med på enkeltaksjer og bedrifter og du kan opprette faste trekk til fondet hver måned
 • Bred diversifisering av pengene dine: Fond gir deg som investor muligheten til å ha investeringer i flere ulike aktiva og bransjer, noe som reduserer risikoen for betydelige tap

Ulemper

 • Lavere potensiell avkastning: Med en bred og diversifisert portefølje reduserer du sjansen for å tape stort, men du begrenser også oppsiden. Fond gir ofte lavere avkastning enn aksjer over tid
 • Mindre kontroll over hva fondet investerer i: Når du kjøper fond, overlater du investeringsbeslutningene til fondsforvalteren. Dette kan være en ulempe for investorer som ønsker å ha mer kontroll over investeringene

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

Hvem passer fond for? 

Fond passer best for investorer som ønsker å diversifisere investeringene sine og som ikke har kapasitet eller interesse av å følge med på enkeltaksjer. 

Det er i tillegg enkelt å automatisere fondssparing, noe som gjør sparing i fond godt egnet for deg som ikke ønsker å selv være veldig aktiv med investeringene. 

Å spare i fond er også en god løsning for investorer som ønsker en lavere risiko og som ikke ønsker å ta ansvar for investeringsbeslutningene selv.

Hvem passer aksjer for? 

Aksjer passer best for investorer som ønsker å ha mer kontroll over investeringene og som er villige til å ta en høyere risiko for muligheten til å oppnå høyere avkastning. 

Det er viktig at du er klar over at å investere i aksjer krever mer tid og analyse. Det er altså essensielt å holde seg oppdatert på bedriftenes utvikling og økonomiske situasjon.

Derfor bør du laste ned min sjekkliste med 7 steg til hvordan finne kvalitetsselskaper.

Den kan du laste ned ved å klikke på bildet under.

Så, hvilke investeringer er best? 

Hva som er den beste investeringen av fond eller aksjer, avhenger av din risikotoleranse og dine investeringsmål. 

Dersom du ønsker å diversifisere investeringene og unngå å satse alt på ett kort, er fond en god løsning. Fond gir deg en diversifisert portefølje med lavere risiko, og gir deg muligheten til å investere i flere ulike aktiva og bransjer. 

Hvis du derimot ønsker å ha mer kontroll over investeringene og er villig til å ta en høyere risiko, kan aksjer være et bedre alternativ. Aksjer gir deg muligheten til å velge aksjer i bedrifter du har troen på at vil gjøre det bra.

Kjøp aksjer og fond hos Nordnet 

Dersom du ønsker å komme i gang med å investere i fond og aksjer, anbefaler jeg nettmegleren Nordnet.

Nordnet er en ledende nettmegler i Norden som gir deg muligheten til å kjøpe både aksjer og fond. Det er enkelt å komme i gang og de tilbyr en rekke verktøy og ressurser som blant annet aksjeforumet Shareville, og deres egen blogg, som kan hjelpe deg med å gjøre bedre investeringsbeslutnigner.

Så, besøk Nordnet for å lære mer om hvordan du kan investere i fond og aksjer, og opprett konto i dag!


Disclaimer

Det er viktig å merke seg at investering i aksjer og fond innebærer risiko for tap av investert kapital. Det er alltid viktig å undersøke og forstå risikoen før du gjør en investering. Det er også viktig å ha realistiske forventninger til avkastning og å diversifisere investeringene dine for å redusere risikoen.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke