Vil du bli en bedre investor?

Hvordan bli rik på aksjer (steg for å investere i aksjemarkedet)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

bli rik på aksjer

Hvis du ønsker å bli rik, er aksjer en fantastisk måte å oppnå dette på. Det er ikke dermed sagt at suksessen kommer over natten, men at du tenker langsiktig, bygger stein for stein og over tid bygger en formue av betydelig størrelse.

Men så er det slik at det er mulig å tape penger i aksjemarkedet også. Derfor er det kritisk at du har en god strategi og de rette verktøyene på plass, slik at du investerer i de rette aksjene til rett tid.

(Jeg anbefaler at du sjekker ut mine favorittverktøy for investeringer og prøver dem ut selv. Mange er helt gratis, så her er det bare å slå deg løs!)

Hva bør du vite før du investerer? Hvilke investeringer genererer mest rikdom? Hvor mye skal jeg investere? Når skal jeg selge? Du vil få svar på alle disse spørsmålene i denne artikkelen.

Hvordan bli rik på aksjer? Begynn med det rette verktøyet

Å investere uten noe som helst av hjelpemidler er utrolig vanskelig og tidkrevende. Det er jo en haug av aksjer der ute, så hvilke aksjer skal du investere i?

I tillegg er det viktig at du faktisk lærer aksjeanalyse og ikke lukker øynene og gambler med de hardt opptjente pengene dine. 

Derfor anbefaler jeg at du sjekker ut Simply Wall St og Seeking Alpha for å lære aksjeanalyse og få et fortrinn over andre investorer. 

Min favoritt for rask aksjeanalyse

Simply Wall St presenterer selskapsdata visuelt, som gjør det lettere å analysere enn noensinne. Anbefales sterkt!

For research
& inspirasjon

Jeg bruker Seeking Alpha til å lese andres tanker om aksjer jeg har på ønskelisten. Her utvikler du deg som investor!

Kan du bli rik av å investere i aksjemarkedet?

Ja, du kan bli rik av å investere i aksjer. Faktisk er aksjer en av de mest pålitelige måtene du kan bygge rikdom på over tid. 

Det er individuelt hva du og jeg definerer som å “bli rik”. Noen mener at du er rik dersom du har finansiell frihet – altså at du har nok til å kunne slutte i din daglige jobb og leve av de oppsparte midlene. Andre tenker at ordentlig rikdom er å være multimillionær. Og noen er ikke fornøyde før de er milliardærer.

Hadde en av dine forfedre kjøpt 3 Coca Cola aksjer da den kom på børs i 1919 for totalt $120, hadde du i dag sittet på hele $1,4 millioner!

Det er altså åpenlyst at du kan tjene penger på aksjer. Men ikke alle får de samme resultatene og blir rike av å investere. 

Hvor mye penger du tjener avhenger av hvilke aksjer du har investert i, hvor mye du har investert og tidspunktet du kjøpte aksjen på. Har du en langsiktig strategi, kan selv små summer vokse seg store, så ikke bli demotivert dersom du tenker at du ikke har mye å investere akkurat i dag.

Det viktigste du kan gjøre nå er å tilegne deg kunnskap.

Slik kan du bli rik på aksjer

Videre får du noen steg du bør ta for å øke sjansene dine for å bli rik på aksjer.

1. Ha en strategi på plass

Strategi er et ord jeg vil vektlegge. Sett deg derfor ned med en notatbok og skriv ned hva du vil oppnå og når du vil oppnå det. Du vil raskt se at dersom du har som mål å ha spart opp f.eks 5.000.000 innen de neste 10 årene, må du gjøre en svært god jobb i aksjemarkedet.

Strategien du utvikler vil hjelpe deg å avgjøre når du skal investere og når du ikke skal investere i en aksje. Å ha en strategi vil hjelpe deg til å ta solide avgjørelser basert på fakta, og hjelpe deg med å unngå at du gjør noe på impuls – enten det er basert på håp eller frykt.

Fundamental analyse 

Har du et langsiktig perspektiv vil jeg anbefale at du lærer deg fundamental analyse. En slik analyse handler om å finne ut av hva en aksje egentlig er verdt. 

Dette er en type analyse som antar at aksjekursen på børsen ikke bestandig reflekterer selskapets verdi, og at aksjekursen til slutt justerer seg til å matche verdien – enten på godt eller vondt.

Aksjer kan nemlig både være overpriset og underpriset. Ikke overraskende er det om å gjøre å finne de som er underprisede og holde på de over lang tid.

Her er det derfor viktig at du har oversikt over nøkkeltall som PEG ratio, P/E ratio, Free Cashflow, revenue, net income og så videre.

Jeg har skrevet en artikkel om hvordan du kan analysere en aksje, som du kan sjekke ut. 

Tenker du at å analysere med regnskap og kalkulator høres litt overveldende ut? Da er det greit å vite at selv profesjonelle investorer bruker hjelpemidler når de analyserer.

Lenge var det slik at småinvestorer ikke hadde tilgang til slikt, men i de siste årene har ulike aksjeanalyse-software blitt tilgjengeliggjort for alle. Det betyr at du kan investere akkurat som de profesjonelle gjør!

Ønsker du å gjøre som de profesjonelle anbefaler jeg Simply Wall St. Dette er en plattform som sparer deg enormt med tid, da du kan få både investeringsideer og god oversikt over aksjen du vurderer ved noen få klikk. 

Siden all data blir samlet og presentert visuelt, er det enda raskere og enklere å gjøre deg opp en mening om et selskap. Si farvel til store tunge regnskap, med andre ord!

europris analyse

Selv har jeg brukt Simply Wall St siden mars 2020, og kan ikke tenke meg en situasjon hvor den ikke er en del av min hverdag.

Jeg bruker den mer eller mindre hver eneste dag, og har gjort en rekke gode investeringer takket være informasjonen Simply Wall St har gitt meg.

Teknisk analyse

De som driver med teknisk analyse av aksjer, prøver på den andre siden å finne ut hva en aksjes fremtidige verdi er.

Det gjør de ved å se etter ulike mønstre og trender i et chart. De vil se etter ting som moving averages,  hode-skulder formasjoner, momentum-indikatorertrendlinjer, motstand-og støttelinjer og mye mer.

Denne investeringsstilen passer best for de som har en kortsiktig strategi. Det er her Daytradere og Swingtradere opererer. 

Å tjene penger på aksjer ved hjelp av teknisk analyse er ofte vanskeligere, men ikke umulig. Et eksempel: de investorene som tjente massivt på GameStop aksjen benyttet hovedsakelig teknisk analyse. De forutså en en kursutvikling basert på tilgjengelig data. 

De som driver med teknisk analyse mener at kursbevegelser ikke er tilfeldige og at trender og bevegelser har en tendens til å gjenta seg. 

Noen investorer bruker en kombinasjon av både fundamental og teknisk analyse i sin investeringsstrategi. I tillegg til dette har de kanskje et fond inn i miksen også. 

Hva som passer deg best må du avgjøre selv. 

I neste steg får du vite hvordan du tar den avgjørelsen.

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


2. Bestem deg for hva slags investor du vil være

Fundamental analyse passer best for deg som har en langsiktig strategi og som vil tenke som en faktisk eier av selskapet du investerer i.

Teknisk analyse passer best for deg som har en kortsiktig strategi og som mener at kursbevegelsene på børsen er viktigere å vie tid til enn selskapets fundamentale egenskaper.

Men i tillegg til å velge om du vil bruke fundamental, teknisk, eller en kombinasjon av begge, må du også velge om du vil investere aktivt eller passivt.

La oss ta et eksempel med fond:

Fondsforvaltere som driver aktive fond følger aktivt med på selskapene i fondet og rebalanserer etter behov. De har som mål å slå aksjeindeksen.

Du kan la fondsforvalterne ta mye av jobben for deg, men forvaltningskostnader i slike fond spiser ofte opp mye av avkastningen din. Passive fond (indeksfond) koster mye mindre og matcher avkastningen til børsen generelt.

Du må også tenke over hvor aggressiv du skal være med tanke på investeringen. Regn ut hvor mye du har råd til å investere, se over målene dine. Hvor mye ønsker du å ha innen du for eksempel nærmer deg pensjonsalder? Hvor lenge ønsker du investere i aksjemarkedet?

Du kan gjerne investere mer aggressivt når du er ung, men dersom du er nær pensjonsalder har du kanskje ikke tid til å tjene inn pengene igjen, og bør derfor ta mindre risiko i investeringene dine.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Min strategi: Jeg foretrekker selv en langsiktig investering i aksjemarkedet for å bygge formue, og heller derfor mot fundamental analyse. Jeg velger meg ut noen kandidater og legger de til i en ønskeliste. Videre analyserer jeg og investerer i de selskapene jeg finner interessante. 

Etter dette holder jeg så lenge som mulig og reinvesterer utbyttene. Jeg prøver til enhver tid å ha penger i aksjemarkedet, da vi ikke kan spå om markedet skal opp eller ned i nær fremtid.

Det eneste jeg vet er at markedet vil være høyere om 20 år enn det er i dag. 

Det er fullt mulig å bli rik på teknisk analyse også, men det krever en sterk analytisk forståelse, og at du er mye mer aktiv i markedet.

Litt forenklet sagt: Jeg stoler på at så lenge selskapet gjør det bedre og bedre, vil aksjekursen omsider følge etter. 

Fordelen med langsiktighet er renters rente effekten, som blir større og større ettersom årene går.

Når du reinvesterer utbyttene du mottar, vil antall aksjer du eier i et selskap øke, samtidig som verdien av selve aksjen øker over tid.

3. Investere i indeksfond

Indeksfond følger som navnet tilsier, en indeksDette kan for eksempel være S&P 500, som er en indeks bestående av topp 500 amerikanske selskaper. 

Det er bred oppfatning om at indeksfond er lav risiko, da du i et slikt fond er investert i over 500 selskaper, og dermed er godt diversifisert.

I tillegg er et indeksfond et passivt fond, noe som også betyr at det ikke trengs noen aktive fondsforvaltere. Det betyr at forvaltningskostnadene er mye lavere enn det aktive fond har.

Det mest fascinerende med indeksfond er dog at de har slått over 80 prosent av alle aktivt forvaltede fond! Med andre ord: du har økte sjanser for god avkastning med et indeksfond.

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


4. Kjøpe og selge enkeltaksjer

Å kjøpe og selge aksjer gir deg enda større potensial for å bli rik enn å investere i fond. Du slipper forvaltningskostnader, unødvendig overdiversifiserte fond og dyre forvaltningskostnader. 

Mange nettmeglere har lav kurtasje også, som gjør at du sparer mer penger. Nordnet er en nettmegler jeg anbefaler at du sjekker ut dersom du er ute etter lave avgifter.

I tillegg er enkeltaksjer for det meste en veldig likvid investering, som vil si at det går raskt og enkelt å kjøpe og selge en aksje nær markedsverdien (så lenge markedet er åpent, eller du har mulighet til å handle after hours).

Du kan bli rik av å kjøpe og selge aksjer, men det krever at du har de rette aksjene. Det kan være lurt å starte med selskaper du kjenner til og som du vet mye om.

Skal du drive med kjøp og salg av enkeltaksjer må du gjøre aksjeanalyse. Du trenger et sted å begynne for å lage deg en liste over hvilke aksjer du skal analysere. Derfor anbefaler jeg deg å få innspill og tips fra en aksjeplattform som Seeking Alpha, som du kan sjekke ut her.

5. Kjøpe og holde aksjer av høy kvalitet (buy & hold)

hvordan bli rik på aksjer

Èn ting er å kjøpe og selge aksjer for å ta profitt. Du kan eventuelt ta en buy & hold strategi i stedet – altså å kjøpe aksjer som passer dine kriterier, og holde på disse så lenge du kan.

Du kan forsøke å time markedet dersom du ser mulighetene, men det er vanligvis klokere å kjøpe aksjene og ikke tenke mer over saken, enn konstant å kjøpe og selge. 

Jepp, det er klart det kan bli dårlige perioder i markedet, men over tid har markedet i snitt gått stødig oppover. Holder du på kvalitetselskaper (som gjerne betaler utbytter) igjennom dårlige perioder, øker du sannsynligheten for at du holder deg rolig og ikke foretar deg noe impulsivt. 

Tvert imot kan slike perioder være en gyllen mulighet til å fylle på mer. 

Men hvordan finne en kvalitetsaksje, spør du? 

En nyttig sjekkliste for å finne kvalitetsaksjer

Som en del av strategien din bør du utvikle et sett med ‘regler’ som du alltid følger før du investerer. Jeg har utviklet en sjekkliste med 7 viktige faktorer du burde se etter før du investerer i en aksje, og som kan gi deg en dytt i riktig retning. 

Du kan laste den ned gratis her. Bare sørg for å ikke bruke den som fasit, men som en veileder.

6. Invester regelmessig

Enten markedet er opp eller ned bør du vurdere å fylle på aksjeporteføljen dersom du har mulighet til det. 

Å investere regelmessig, uansett markedsforhold, kalles Dollar Cost Averaging (DCA), og sørger i teorien for at du over tid får ca samme snittet som utviklingen på børsen generelt.

En slik strategi sikter på å minimere hvor mye verdien på aksjeporteføljen din svinger. I tillegg sparer du mye tid, stress og synsing rundt når du skal inn og ut av aksjer. Du følger rett og slett en fast struktur, samme hva som skjer.

Her kan du for eksempel ha automatisk trekk rett fra lønnskonto til aksjesparekontoen, slik at du til enhver tid klarer å investere regelmessig. Da kan du enten fylle på en aksje du allerede eier, eller kjøpe en ny aksje til porteføljen din.

Bruk markedsdata

Bruk markedsdaten du har tilgjengelig for alt det er verdt!

Det kan være data som for eksempel:

  • Omsetning/volum
  • 52-week low
  • kjøp/selg informasjon
  • annen historisk data

Uansett om du benytter fundamental eller teknisk analyse vil slik data være til stor hjelp.

For eksempel kan du ha et kriterie om at du kun kjøper aksjer som er nær sitt 52 ukers lav. Dette var ett av kriteriene til Walter Schloss, en av investorene som Warren Buffett trakk frem i sin artikkel The Superinvestors of Graham-and-Doddsville, som er en artikkel som dreide seg om forskjellen mellom en aksjes pris og verdi.

Schloss hadde en årlig avkastning på over 21 prosent. 

Å følge slik data kan også bidra til at du gjør færre følelsestyrte valg, og heller tar kloke valg basert på fakta.

Du finner en haug av slik data på sider som Seeking Alpha og Nordnet.

Få hjelp til å finne de rette aksjene

Det finnes som nevnt aksjeplukkere der ute, og de mest verdifulle stedene å hente informasjon om en aksje på (og ikke minst, få konkrete aksjeanbefalinger) er nettsteder som har:

  • Masse tilgjengelig og relevant data om både selskaper og aksjemarkedet 
  • Innhold som tar for seg alle mulige variabler ved en aksje før den eventuelt anbefales
  • God historisk avkastning å vise til

Er du derfor ute etter et sted å kunne få konkrete anbefalinger og ideer, anbefaler jeg Seeking Alpha. Quant ratingen til Seeking Alpha er en kvantitativ liste over sterke selskaper, som historisk har gjort det svært godt. 

seeking alpha quant

Skal du tjene penger på aksjer, og bli rik av det, må du slå børsen over flere år. I bildet over ser du hvor mye du hadde slått børsen ved å følge Seeking Alphas Quant rating de siste 10 årene. 

Hadde du fulgt denne listen hadde du hatt en årlig historisk avkastning på over 25 prosent! 

Det en avkastning som vi forbinder med legendariske investorer som Warren Buffett, Seth Klarman, Peter Lynch og så videre.

Med Seeking Alpha har jeg tilgang til det aller meste samlet på ett og samme sted: aksjeanbefalninger, selskapsanalyser, regnskapstall, lærerike artikler, aksjenyheter og porteføljetracking på både PC og mobil. 

For øyeblikket får du Seeking Alpha til kraftig nedsatt pris! Via Utbyttemaskinen får du tilgang til Premium funksjonene for kun $39 istedenfor normal pris på $239. Det er en rabatt på 83 prosent!

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Opprett gratis bruker og få 40 % avslag på Premium planen om du vil oppgradere!

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

Før du går...

spare og investere

Sjekk ut mine anbefalte verktøy for sparing og investering.
Eksklusive tilbud via Utbyttemaskinen.no