Vil du bli en bedre investor?

Hvor kan jeg investere i S&P 500? 3 nettmeglere du kan bruke

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvor kan jeg investere i s&p500

Lurer du på hvordan du investerer i S&P 500? Da er du kommet til rett sted. I denne artikkelen får du en enkel innføring i hvordan du kan investere i S&P 500- indeksen, slik at du kan nyte av god avkastning i årene som kommer.

Å investere i S&P500-indeksen er kjempeenkelt og det tar ikke mer enn noen få minutter å komme i gang. 

Men: det holder ikke bare å finne ut hvor du skal kjøpe den. S&P indeksen kommer nemlig i haugevis av forskjellige varianter, av forskjellige tilbydere. Derfor får du også tips til hvilke varianter av S&P 500 som har gjort det best de siste årene, og hva du må se etter når det kommer til avgifter og kostnader før du bestemmer deg.


Videre i denne artikkelen får du svarene du trenger – og jeg viser jeg hvordan du kommer i gang med å investere i den populære aksjeindeksen og hvilke 3 nettmeglere jeg mener du kan vurdere.

Mitt toppvalg: Nordnet

Jeg tenkte å gå litt igjennom hva S&P 500-indeksen faktisk er, samt fordelene med den før vi hopper til de tre ulike nettmeglerene hvor du kan kjøpe dette indeksfondet.

Derfor: Har du dårlig tid, og ikke vil lese alt, skal du få min anbefaling for hvor du kan investere i s&p 500 umiddelbart. 

Nettmegleren Nordnet er min soleklare favoritt hva gjelder nettmeglere. Hovedårsaken er det brede utvalget av både aksjer og fond, samt knallsterk kundeservice og herlige læringsressurser som Shareville og Pengepodden.

I tabellen under ser du de tre beste S&P 500 ETF-ene de siste 5 årene. Velg selv hvilken av dem du bestemmer deg for.

Trykk på en av indeksene i boksen under og kom i gang med å investere i S&P 500 indeksen i dag!

ETFTICKERAvkastning siste 5 år
Vanguard S&P 500 ETFVOO56,21 %
SPDR S&P 500 ETF TrustSPY56,20 %
iShares Core S&P 500 ETFIVV55,84 %
Data hentet 1. mai 2023. Bruk den kun som informasjon.

Hva er S&P 500-indeksen?

S&P 500 er en aksjeindeks som representerer hele det amerikanske aksjemarkedet. S&P 500 består av de 500 største amerikanske børsnoterte selskapene og har dermed en bit av alle sektorene. 

Dette er et indeksfond skreddersydd for deg som ikke ønsker å bruke mye tid på å sette deg inn i aksjemarkedet, men som likevel ønsker å ta del i verdiskapningen som skjer. Indeksen har nemlig gitt svært god avkastning over tid. 

Siden du får en bred eksponering mot over 500 selskaper, vil en investering i S&P 500 være en langt lavere risiko enn om du investerer i en håndfull med enkeltaksjer.

Du vil også være investert i flere selskaper enn om du for eksempel kun er investert i hovedlisten på Oslo Børs, som har noe over 300 selskaper. 

Fordeler ved å investere i S&P 500 indeksen

Investorlegenden Warren Buffett har ved flere anledninger trukket frem at om du ikke har tenkt til å bruke mye tid til å følge opp investeringene dine, ville han valgt S&P 500-indeksen.

Jeg er helt enig. Blant annet fordi du får:

1. Sterk avkastning 

Historisk har nemlig indeksfond i snitt gitt en avkastning på ca 10 prosent årlig. Det betyr at dersom du hadde investert 100.000 kroner i 1990, hadde de vokst til godt over 2.000.000 30 år senere – uten at du hadde trengt til å gjøre noe som helst!  (kilde: officialdata.org)

Tenk deg hva summen kunne blitt om du hadde fylt på med mer penger jevnt og trutt underveis også!

2. En bred eksponering mot aksjemarkedet

Du investerer i flere store selskaper som representerer alle forskjellige industrier. Med andre ord: dersom en sektor plutselig skulle gjøre det dårlig, vil du ikke være så utsatt, da du er diversifisert over flere andre som kan veie opp.

3. Lavere risiko enn enkeltaksjer

Investeringen har en langt lavere risiko enn å investere i enkeltselskaper, siden du med S&P 500 sprer pengene dine utover flere store amerikanske aksjer samlet i en kurv. 

Med andre ord – dersom et eller to Amerikanske selskaper skulle gå konkurs, sitter du trygt med dine 500 selskaper.

hvor kan jeg investere i s&p500

Ulike typer S&P 500- indekser

Det finnes flere varianter av denne indeksen. som jeg viste deg innledningsvis. Hvilken indeks er den beste å kjøpe? Vel, la oss ta en titt på de med best avkastning de siste 5 årene.

De tre beste S&P 500 indeksene du kan velge mellom

Trykk på de gjeldende ETFene for å komme rett til Nordnet, hvor du kan kjøpe dem.

ETFTICKERAvkastning siste 5 år
Vanguard S&P 500 ETFVOO56,21 %
SPDR S&P 500 ETF TrustSPY56,20 %
iShares Core S&P 500 ETFIVV55,84 %
Data hentet 1. mai 2023. Bruk den kun som informasjon.

Hvordan velge den beste

De tre indeksene du ser i tabellen over har flere likhetstrekk: du finner de stort sett hos de fleste nettmeglere, deriblant alle nevnt i denne artikkelen. De er også veldig likvide, noe som betyr at du kan kjøpe og selge raskt.

Jeg har ikke plukket ut en vinner av de tre alternativene, men jeg råder deg til å ta en titt på følgende faktorer før du investerer:

  • Forvaltningsavgift. VOO og IVV har i skrivende stund den laveste forvaltningsavgiften på 0,03% – omtrent en tredjedel av SPY ETF. Selv om forskjellen mellom 0,03% og 0,0945% kan virke ubetydelig, kan slike gebyrer bli veldig avgjørende for totalavkastningen over flere år. 
  • Pris. Det er en liten forskjell på prisen til hvert fond for øyeblikket. Det bør ikke nødvendigvis være en avgjørende faktor, men det kan påvirke hvor mange andeler du kan kjøpe til enhver tid.
  • Avkastning. Det er noen små forskjeller mellom disse fondene, selv om de alle følger samme indeks. Disse forskjellene er typisk relatert til avkastning, avgifter og utbytte. Hva som har påvirket avkastningen til de ulike fondene er lettest å se over tid. Når det er sagt: det er ingen garanti for at indeksfondet med best avkastning akkurat nå vil ha den beste avkastningen i fremtiden. 

Hvor kan jeg investere i S&P 500?

Videre får du 3 konkrete forslag til aksjeplattformer hvor du kan investere i S&P 500. Mitt tips er å velge en handelsplattform med lave gebyrer og hjelpsomme, lærerike investeringsressurser i tillegg. 

Jeg anbefaler kun plattformer jeg faktisk bruker selv. Derfor vil ikke denne listen være kjempelang, men heller dreie seg rundt et knippe kvalitetsplattformer jeg faktisk kan gå god for.

Her kan du investere i s&p 500:


1. Nordnet

Mitt foretrukne valg for nettmegler hvor du kan investere i s&p 500-indeksen er Nordnet

Det er flere fordeler med å spare og investere hos Nordnet. Noen av fordelene er blant annet:

  • Du kan velge mellom over 1800 fond og ETFer, deriblant S&P indeksen
  • Du kan la deg inspirere og lære av de beste gjennom Shareville – Nordens største sosiale investeringsnettverk
  • Bra velkomsttilbud for nye kunder – handle fra 1 krone (0,035 %) på de nordiske børsene
  • Oversiktlig plattform som er enkel å bruke, inkludert en prisbelønt Nordnet-app
  •  Lave avgifter

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


2. DNB

DNB Markets er den plattformen jeg selv startet å kjøpe aksjer og fond i, så den ligger nok av den grunn hjertet mitt nær når jeg skal anbefale en aksjeplattform. 

De har en veldig nyttig app i appen Spare, hvor du kan se aksje- og fondsbeholdningen din, samt BSU, pensjonskonto og brukskonto.

Det er enkelt å komme i gang med å investere i S&P 500 dersom du allerede er kunde. DNB har et stort utvalg aksjer, ETFer og fond å velge mellom.

Men pass på: DNB har generelt relativt høye avgifter sammenlignet med Nordnet. Ønsker du å handle ofte, kan derfor Nordnet være et bedre alternativ. Sammenlign derfor avgiftene på indeksfondene på begge plattformene før du tar et valg.

Les også: Hva er lurt å investere i nå? (Guide)

3. eToro

Jeg har hatt en bruker på eToro siden rundt 2011, og det går fint å investere i S&P 500 indeksen her – men helt ærlig? Jeg foretrekker både Nordnet og DNB over eToro.

Dette er en handelsplattform som jeg i hovedsak forbinder med investeringsprodukter med høy risiko – typ kryptovaluta, eller mer avanserte aksjeprodukter som CFD, råvarer eller gearing.

Er du helt ny i investering, er ikke slike produkter noe jeg anbefaler at du tester ut. Risikoen for at du taper penger er enda høyere med mer komplekse produkter. Fond og aksjer er mer enn godt nok til å skape god avkastning.

Fordel med eToro: Veldig lave kostnader på kjøp og salg av aksjer og fond, og enkelt å bruke. 

Pass på: eToro har en inaktivitetsavgift, som betyr at de tar 10 dollar måneden fra kapitalen din om du ikke er aktiv og investerer der i løpet av en 12-måneders periode.

De 10 største selskapene i S&P 500 

SelskaperSektor
Apple IncTeknologi
Microsoft CorpTeknologi
Amazon.com IncSyklisk konsum
Alphabet Inc Class AKommunikasjon
Berkshire Hathaway Inc Class AFinans
Alphabet Inc class CKommunikasjon
UnitedHealth Group IncHelse
Johnson & JohnsonHelse
NVIDIA CorpTeknologi
Exxon Mobil CorpEnergi
Kilde: Morningstar. Informasjon hentet 28 mai 2023.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Opprett gratis bruker og få 40 % avslag på Premium planen om du vil oppgradere!

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

Før du går...

spare og investere

Sjekk ut mine anbefalte verktøy for sparing og investering.
Eksklusive tilbud via Utbyttemaskinen.no