✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

10 Steg for å oppnå økonomisk frihet (som faktisk virker)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan bli økonomisk uavhengig

Å oppnå økonomisk frihet er et mål som mange har et brennende ønske om, men det kan virke som en vanvittig stor oppgave når du står der, helt i startfasen.

Men, med en strategi på plass kan du faktisk oppnå drømmen om å være økonomisk uavhengig. 

I denne artikkelen får du servert 10 verdifulle tips jeg selv bruker flittig mot veien mot økonomisk frihet.

Men før vi hopper til de 10 stegene…

Ha S.M.A.R.Te mål

Å oppnå økonomisk frihet krever at du har en klar plan og strategi på plass. Dette bør inkludere å sette mål som er:

 • Spesifikke
 • Målbare
 • Attraktivt
 • Relevante
 • Tidsbestemt

Som du ser utgjør disse akronymet S.M.A.R.T, som er et system som handler om å lage så gode mål som mulig – og som øker sjansene dine for å lykkes.

Strategien din bør også inneholde eventuell scenarioanalyse av potensielle hindringer eller utfordringer du kan møte på underveis. Og hvor ekstrem skal sparingen din være? Går du helt «FIRE», eller tar du deg råd til litt ekstra underveis?

Selv har jeg tidvis kjørt perioder hvor jeg har vært veldig ‘gnien’, men jeg har funnet ut at det beste for meg er en mer balansert tilnærming. Vi skal jo tross alt leve i nåtiden også, ikke bare i fremtiden.

Men det viktigste for deg er at du finner ut hvor mye penger du trenger for å kunne være økonomisk uavhengig. 

FIRE bevegelsen
FIRE er kort for Financial Independence Retire Early, og er betegnelsen på et samfunn av sparere som har som mål om å bli økonomisk frie ved hjelp av en sparsommelig livsstil, ekstrem sparing og investering.

Oppnå økonomisk frihet på 10 steg

Videre kan du se de 10 stegene du kan ta for å oppnå drømmen om økonomisk uavhengighet.

1. Definer hva å være økonomisk uavhengig betyr for deg

Økonomisk frihet innebærer å ha nok passiv inntekt eller sparepenger til at du ikke trenger å jobbe for en god gammeldags lønn for å leve livet ditt. 

Er du økonomisk uavhengig lever du med andre ord på dine egne vilkår, slik at du kan følge din lidenskap og dine mål. 

Ja, rett og slett gjøre det du har lyst til!

Vi er alle forskjellige og har ulike ønsker med livene våre.

Selv har jeg en drøm om å kunne være privatinvestor på heltid, samtidig som jeg har friheten til å reise rundt med kjæresten og se ulike land og kulturer. Hva er viktig for deg?

Svaret på det vil ha alt å si for hvor mye penger du trenger å spare opp.

Men hvordan regne ut hvor mye du trenger?

4 prosent-regelen

4 %-regelen er et prinsipp som ofte brukes i FIRE-bevegelsen. Dette prinsippet baserer seg på at du kan ta ut 4 % av porteføljen (typisk aksjer eller fond) din hvert år, og fortsatt ha en høy sannsynlighet for at pengene dine varer i 30 år eller mer.

Dette er ikke en garanti, men snarere en retningslinje som kan hjelpe deg å planlegge tidligpensjonen og sikre at du har nok midler til å opprettholde den ønskede livsstilen din.

Du finner beløpet du trenger ved å multiplisere dine årlige totale utgifter med 25.

2. Sett et spesifikt økonomisk mål

For å oppnå økonomisk frihet er det viktig at du har en spesifikk sum tankene.

Dersom du har et årlig forbruk på 240.000 kroner i dag, vet du at denne summen er det du minimum må kunne ta ut av porteføljen din hvert år for å dekke alle utgiftene.

Bruker vi 4 %-regelen, og multipliserer 240.000 med 25, vil du måtte trenge en portefølje med verdi på 6 millioner kroner.

Da vil du kunne ta ut 240.000 kr hvert år (4 % av 6.000.000) for å dekke utgiftene dine, uten å måtte jobbe eller generere ekstra inntekt.

3. Lag et budsjett

Noe av det første du må gjøre for å ha muligheten til å bli økonomisk uavhengig i det hele tatt, er å ta tak i den nåværende økonomiske situasjonen din. 

Du må skaffe deg oversikt

Dette betyr å lage et budsjett for å danne deg en oversikt over inntekter og utgifter. Dette vil hjelpe deg å se hvor pengene dine går og identifisere områder der du kan kutte ned eller spare mer.

Det er ofte mange flere lommetyver enn det du kanskje tenker over, og selv om mange eksperter trekker frem å kutte i kaffen, kantinematen og slike lommetyver, er det først og fremst de større kostnadene som prisen på forsikringer, strøm, renter og eventuelt husleie jeg ville begynt å redusere.

Kanskje ser du at du kan ha en mye høyere sparerate enn det du tidligere trodde?

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

4. Øk din nåværende inntekt

En måte å bli økonomisk uavhengig raskere på er å øke inntekten du har i dag. 

Dette kan innebære å forhandle frem en høyere lønn på din nåværende jobb, bytte jobb, starte en sidevirksomhet, eller investere i inntektsgenererende eiendeler som utleieeiendommer eller utbytteaksjer.

5. Reduser utgiftene dine

Som nevnt: reduserer du de største utgiftene dine, har du allerede fått en god start på veien mot økonomisk frihet!

Sjekk derfor om du kan spare penger på:

 • Boliglånet
 • Renter på andre lån
 • Pris på forsikringer
 • Abonnementer
 • Strømavtaler
 • Husleie (kan du for eksempel finne noe billigere andre steder?) Dette var et grep jeg og kjæresten min selv gjorde for noen år siden, da vi ønsket å kunne spare mer av lønna vår, slik at vi raskere kunne kjøpe bolig selv.

Tips: få lån med lavere rente via uScore (Defero)

uScore er en nyttig, norskutviklet app som lar deg sjekke kredittscoren gratis og som gir deg tilbud på lån med rente tilpasset din økonomi. Her kan det være mye penger å spare på rentekostnadene, så last ned appen gratis i dag.

6. Begynn å investere

En populær måte folk i FIRE bevegelsen tar i bruk for å oppnå målet om økonomisk uavhengighet er å investere i for eksempel aksjer, og deretter leve av avkastningen ved å enten ta utbyttene eller ta ut 4 % av porteføljen hvert år. 

Så, begynn med å starte månedlig sparing i fond og/eller aksjer. Det trenger ikke være voldsomme summer med én gang, men forsøk å ha så høy sparerate som du kan.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Jeg har skrevet en artikkel hvor jeg viser deg to forskjellige prinsipper du kan bruke i sparingen din, for å spare så mye som mulig.

Men sett opp en egen buffer for nødstilfeller før du investerer. Det er nemlig et voldsomt tilbakeslag for renters rente-effekten hvis du må selge unna aksjer og andre investeringer for å betale for en ødelagt vaskemaskin eller en annen uforutsett regning. Jepp – been there.

Når det gjelder investering: sørg for å diversifisere porteføljen din og skaff deg de rette verktøyene for å øke mulighetene for å gjøre de riktige investeringene.

Det er mange måter å investere på. Selv liker jeg å investere i enkeltaksjer – og typisk da kvalitetsselskaper som gjerne betaler utbytter.

Du kan sjekke ut to artikler jeg har skrevet om utbytteaksjer, dersom du ønsker å komme i gang:

7. Hold ut

økonomisk frihet

Å oppnå økonomisk frihet tar tid og disiplin. Det er viktig å holde fokus på målet og ta smarte økonomiske beslutninger underveis.

Så, vær tøff i huet!

Ikke la tilbakeslag eller mulige fristelser kaste deg ut av kursen. Med god utholdenhet og en klar plan på plass, kan du oppnå den økonomiske friheten du drømmer om.

8. Lær noe nytt hele tiden

For å ta veloverveide økonomiske beslutninger er det viktig å utdanne deg selv om personlig økonomi og investering. 

Les bøker om aksjer, entreprenørskap, og så videre. Se om du finner noen interessante digitale kurs, eller se YouTube.

Mitt tips er å skaffe deg en lydbok-app hvor du kan høre på en haug av verdifulle fagbøker som hjelper deg på veien. Du kan sjekke min artikkel om beste lydbok-app for å se 5 forskjellige apper jeg har testet.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

En av mine favoritt lydbok-apper er Storytel, som jeg er kjempefornøyd med. Det er sjelden de ikke har en bok jeg leter etter! 

Sjekk ut mine gratis ressurser

Under kan du laste ned noen gratis hjelpemidler jeg har laget, som vil hjelpe dine investeringsbeslutninger og økonomi.

Her vil du finne ressurser om sparing, investering og andre områder som forbedrer privatøkonomien til både nybegynnere og viderekommende.

gratis hjelpemidler for investering

9. Automatisér økonomien din

For å øke sjansene dine for å lykkes med sparing, er det smart å sette penger til side i samme øyeblikk de kommer inn på kontoen din. 

Med automatisk sparing i nettbanken din sørger har du en personlig ‘robot-assistent’ som gjør jobben for deg, og flytter over pengene fra lønnskonto til sparekonto eller aksjesparekonto en bestemt dato hver måned. 

Et annet tips kan være å ‘gjemme’ denne kontoen i mobilappen, slik at du ikke fristes til å overføre pengene tilbake fra sparekonto når du står ved godterihylla på butikken etter en lang arbeidsdag.

Automatisering kan hjelpe deg å bygge formue, omtrent uten at du trenger å tenke på det selv.

10. Ha de rette menneskene rundt deg

Å bygge økonomisk frihet kan være en utfordrende reise, og det er derfor viktig å ha god støtte underveis. 

Vurder å bli med i grupper med likesinnede folk med samme mål som deg, eller finn en mentor som kan hjelpe deg å holde deg på sporet og overvinne eventuelle hindringer som måtte dukke opp. 

Husk at du ikke trenger å gjøre alt alene!

Ved å følge de 10 stegene i denne artikkelen, kan du begynne å jobbe mot økonomisk frihet fra og med nå.

Det kan kreve både tid og innsats, men friheten som følger med økonomisk uavhengighet, kan være gulroten som gjør det verdt det.

Så, igjen…

Husk å ha en klar plan og strategi på plass, samt å søke støtte når du trenger det, kan være nøkkelen til å holde deg på sporet og jobbe mot målet ditt om økonomisk frihet. 

Til syvende og sist er det du selv som spiller en rolle om hvorvidt du oppnår det eller ikke.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke