✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hvor mye bør man spare i måneden?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvor mye bør man spare i måneden

Når det gjelder sparing, er det viktig å tenke over at vi alle befinner oss i forskjellige situasjoner.

Noen kan ha høyere utgifter på grunn av at de har større familie eller generelt høyere levekostnader, mens andre kun har ansvar for seg selv og ikke har barn eller andre forpliktelser som krever mer av økonomien.

Så, med det i tankene: hvor mye bør man spare i måneden, da? 

Hvor mye du bør spare hver måned avhenger av din unike økonomiske situasjon og mål. Det finnes imidlertid noen generelle metoder som blant annet 50/30/20-regelen, som kan hjelpe deg med å bestemme en sparerate som passer for deg.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om 50/30/20 regelen og andre metoder som kan hjelpe deg med å identifisere hvor mye du kan spare hver måned.

La oss sette i gang!

50/30/20-regelen

En typisk metode er 50/30/20-regelen, som anbefaler at du skal fordele:

  • 50 % av inntekten din til nødvendigheter
  • 30 % til det du ønsker deg
  • 20 % til sparing og nedbetaling av gjeld

Dette kan være et godt utgangspunkt for å finne ut hvor mye du bør spare hver måned. For eksempel, hvis inntekten din er 25.000 kroner per måned, kan du for eksempel sette 12.500 kroner til nødvendigheter, 7.500 kroner til det du selv vil, og 5.000 kroner til sparing og betale ned lån.

50/30/20-regelen for budsjettering og sparing ble gjort populær av senator Elizabeth Warren og hennes datter, Amelia Warren Tyagi, i boken «All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan«. 

Selv kjører jeg en litt hardere linje når det gjelder sparing, da jeg ‘ønsker meg’ aksjer til enhver tid. Dersom du også finner glede i å se aksjekontoen vokse måned for måned, vil kanskje neste metode passe deg bedre.

Du enkelt finne ut hvor mye du kan spare ved å bruke 50-30-20 kalkulatoren jeg har laget.

Spar minst 20 prosent av inntekten din

En annen metode du eventuelt kan prøve, er en enkel regel som anbefaler at du må spare minst 20 % av inntekten din hver måned. 

Dette kan være et godt mål å strekke seg etter, særlig dersom du vil bygge opp en solid buffer, eller har langsiktige sparemål som pensjon eller boligsparing. 

Et eksempel: hvis du tjener 240.000 kr i året, kan du altså prøve å spare minst 20 prosent av dette – altså 48.000 kroner i året.

Det er også viktig å vurdere dine spesifikke økonomiske mål når du bestemmer spareraten din. Hvis du har et spesifikt mål i tankene, som å spare til en bolig eller å betale ned et lån, kan det være du trenger å spare mer aggressivt for å nå målet ditt innen en viss tid.

Generelt sett er nøkkelen å finne en sparerate som passer for deg og din unike økonomiske situasjon. Uansett om du velger å følge 50/30/20-regelen eller spare 20% av inntekten din, er det viktigste å starte å spare regelmessig – uten unntak. 

Det  jo ikke være 20 prosent heller. Kanskje er det mer passende for deg å sette tilside 10 prosent av inntekten i stedet?

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

Etter hvert som du gjør fremskritt i karrieren din og din økonomiske situasjon endres, kan du justere spareraten din etter behov for å sikre at du oppfyller sparemålene dine.

Her er noen ekstra tips for å bestemme spareraten din:

1. Spesifiser dine økonomiske mål

Som nevnt, er det viktig å tydeliggjøre dine spesifikke økonomiske mål når du bestemmer spareraten din. 

Vil du bygge opp en buffer, spare til pensjon, eller betale ned gjeld? Jo mer spesifikke og målbare målene dine er, desto enklere blir det å bestemme hvor mye du trenger å spare hver måned for å nå dem.

2. Få oversikt over inntekt og utgifter

For å bestemme spareraten din, er det nyttig å ha et klart overblikk over inntekten din og utgiftene dine. Ta deg tid til å spore utgiftene dine tilbake de siste to-tre månedene for å få en forståelse av hvor pengene dine går. 

Deretter kan du gjøre justeringer i budsjettet ditt for å finne plass til sparing.

Jeg anbefaler at du sjekker ut Horde dersom du er på jakt etter app som kan gjøre budsjettering enklere for deg. Appen analyserer blant annet dine transaksjoner, og kommer slik frem til forslag over måter du kan spare mer penger på.

I tillegg kan det være mye penger å spare på å bruke prissammenligningstjenester som Tjenestetorget.no. Her kan du for eksempel gratis sjekke om du betaler for mye forsikringene dine i dag, og bytte til rimeligere forsikringsavtaler.

3. Sett opp budsjett

hvor mye bør man spare i måneden

Et budsjett hjelper deg med å fordele pengene dine effektivt og sikre at du sparer nok hver måned. 

Det finnes mange budsjettmetoder du kan prøve, som 50/30/20-regelen eller konvoluttmetoden. Velg en metode som passer for deg og hold deg til den for å hjelpe deg med å nå sparemålene dine.

Du kan lese denne artikkelen dersom du ønsker å se stegene til hvordan du enkelt kan lage et budsjett.

4. Automatiser sparingen

En av de enkleste måtene å sikre at du sparer konsistent, er å automatisere sparingen. 

Sett opp en automatisk overføring fra lønnskontoen din til en sparekonto eller aksjekonto ved hver lønning.

5. Vær fleksibel

Til slutt er det viktig å være fleksibel med spareraten din. Etter hvert som økonomiske situasjon endres, kan du trenge å justere spareraten din for å sikre at du oppfyller målene dine. 

Vær forberedt på å gjøre justeringer etter behov og husk at det aldri er for sent å starte å spare.

Lyst på flere sparetips? Da anbefaler jeg at du sjekker ut sparetipsene i denne artikkelen jeg har skrevet.

Så, hvor mye bør man spare i måneden?

jo, som du nå er klar over: hvor mye du bør spare hver måned, avhenger av din unike økonomiske situasjon og dine spesifikke mål. 

Men som vi har vært inne på i denne artikkelen finnes det noen generelle retningslinjer som kan hjelpe deg med å bestemme en sparerate som passer for deg.

Uansett om det er å følge 50/30/20-regelen eller spare 20% av inntekten din, er det viktigste å starte å spare regelmessig og konsekvent.

Husk å spesifisere dine økonomiske mål, få oversikt over inntekt og utgifter, sett opp budsjett, automatisere sparingen og vær fleksibel med spareraten din. 

Med litt planlegging og disiplin kan du nå sparemålene dine og bygge en solid økonomisk grunnmur for fremtiden.

Sjekk ut mine gratis hjelpemidler

Jeg har utviklet noen hjelpemidler for deg som er interessert i investering og sparing. Sjekk dem ut, og last dem ned gratis!

gratis hjelpemidler for investering

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke