Vil du bli en bedre investor?

7 måter til hvordan investere 100 000 kroner

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan investere 100 000

Har du penger på konto du ikke trenger umiddelbart? Da er det lurt å få pengene dine til å jobbe for deg.

Klart det er moro med ferier og restaurantbesøk, men jeg anbefaler at du i det minste setter noe til side for å sikre din økonomiske fremtid. 

Det er ikke utenkelig at du om 10 år vil angre dersom du ikke har noe penger til overs, og du ikke sparte eller investerte noe av pengene dine.

I denne artikkelen kan du lese mer om 7 måter til hvordan investere 100 000 kroner.

Om du vil bruke kun én eller flere av metodene i denne artikkelen bestemmer du selv.

La oss se litt nærmere på de ulike metodene til hvordan investere 100.000 kroner.

1. Plasser pengene på høyrentekonto

Dersom du er ute etter å investere en stor andel av pengene dine med lav til ingen risiko, er høyrentekonto noe å vurdere.

Eventuelt kan også pengemarkedsfond være et alternativ hvis du er ok med relativt lav avkastning på investeringen.

Høyrentekonto og pengemarkedsfond er smarte alternativer dersom du ønsker å bygge en bufferkonto. Da tjener du i tillegg tjener litt ekstra på pengene når de ikke brukes.

De er også et smart valg om du sparer til et annet kjøp i nær fremtid.

La oss for eksempel si du sparer til:

 • Å kjøpe bolig
 • En ferie
 • Et kjøretøy
 • Oppussing av hus

Da vet du at du vil trenge pengene innen et år eller to, og pengene dine bør derfor ikke låses inn i en mer langsiktig investering, som for eksempel aksjer eller fond. 

Siden pengene i tillegg er øremerket noe, er ikke dette heller penger du bør ta sjansen på å tape. Med høyrentekonto får du en smart løsning hvor du passivt tjener noen prosenter på pengene dine frem til du bruker dem.

Les også: 21 Passiv inntekt ideer 

2. Nedbetale gjeld

Har du lån med høy rente? Da bør det første du gjør være å bli kvitt usikret gjeld, som kredittkortgjeld og forbrukslån. 

Over flere år kan en indeksinvestor i snitt forvente mellom 5-10% årlig avkastning i aksjemarkedet. Om du har lån med rente på 10-20 % (eller mer), vil dette være mer enn avkastningen i aksjer, og du er aller best tjent med å kvitte deg med gjelden først.

Det er heller ingen risiko ved å betale ned gjelden din. Du vil spare renten og du frigjør midler til å investere på sikt. Investerer du i aksjemarkedet, vil pengene dine svinge i verdi. Det er heller ingen garanti for at du tjener penger – så sørg for at gjelden er borte først. Vil du lese mer om hvordan betale ned gjeld raskt, kan du lese denne artikkelen.

Ikke all gjeld er dårlig gjeld. Studielån og huslån har for eksempel gunstig rente, designet for å være noe du kan betale ned over flere år. Men gjeld med høy rente, som forbrukslån, er type lån du bør betale ned raskt. 

3. Pensjonssparing

Har du fylt opp maksgrensen for IPS i år? Hvis ikke kan du bruke noe av de 100 000 kronene til dette.

Individuell pensjonssparing (IPS) er sparing til pensjon (i fond) hvor du får utsatt skatt for det beløpet du sparer. Du kan enten opprette en fast spareavtale, eller sette inn penger når det passer deg.

Maksgrensen for hvor mye du kan sette inn på IPS konto årlig er 15.000 kroner. Tidligere var maksgrensen 40.000 kroner, men dette ble redusert av den nye regjeringen i 2022.

Fordeler med å spare i IPS:

 • du får skattefordel på inntil 3.300 kroner 
 • du kan selv velge blant et stort utvalg av fond 
 • ingen skatt på avkastning underveis i spareperioden. Den dagen du tar ut sparepengene dine, må du betale alminnelig inntektsskatt
 • garanti mot verdifall i utbetalingsperioden. Det betyr at du har forutsigbarhet og stabilitet når pengene skal utbetales

4. Investere i indeksfond

Indeksfond er en god idé dersom du har lengre sparehorisont på pengene dine. 

Over tid har indeksfond vist seg å være en knallgod investering, med ca 10 % i gjennomsnittlig avkastning de siste 30 år.

Hadde du investert 100 000 kr i 1990, ville denne summen med denne prosentvise avkastningen vært rundt 2.170.000 kr i dag. Det tilsvarer en årlig avkastning rett under 10 % og en total prosentvis avkastning på over 2000 %. (kilde: officialdata.org)

En svært god avkastning på pengene dine, med andre ord!

Spesielt dersom du ikke har tid eller lyst til å sette deg inn i enkeltselskaper vil indeksfond være en god løsning.

Et indeksfond kan være både være bransjespesifikke og globale. Den amerikanske S&P legger seg på linje med prestasjonene til eksempelvis den amerikanske børsen, som betyr at du ikke vil få dårligere avkastning enn denne børsen om du investerer i dette fondet.

På den andre siden: Det betyr også at du ikke vil slå børsen, så du kan kanskje ikke forvente ekstreme resultater raskt. 

Over tid derimot, kan pengene virkelig vokse.

5. Investere i enkeltaksjer

Ønsker du muligheten til å få enda høyere avkastning på pengene, er enkeltaksjer noe å vurdere.

Skal du investere i enkeltaksjer bør du lese deg opp og finne de rette selskapene på egenhånd. Gjør du ikke en god jobb her, kan du utsette pengene dine for unødig stor risiko.

Med andre ord: vit hva du kjøper!

Les også: aksjeinvestering for nybegynnere: 7 smarte tips

Å investere i aksjer som betaler utbytter er en solid måte å bygge en jevn strøm av inntekt på. 

Når du kjøper en aksje som betaler utbytter, får du penger inn på kontoen din enten månedlig, kvartalsvis, halvårlig eller en gang i året – alt avhengig av hva utbyttepolicyen til selskapet er.

Vil du sette i gang med å investere i aksjer eller fond? Da bør du lese:

På denne bloggen kan du lese en rekke nyttige artikler om investering i aksjer, så du kan også sjekke ut min oversikt over alle artikler relatert til aksjeinvestering.

6. Eiendom (REIT)

Ja, du har helt rett: 100 000 kroner gir deg ikke stort om du har lyst til investere i eiendom.

Men det finnes faktisk flere måter du kan bli eksponert mot eiendom på. En av metodene er å investere i REITS.

REIT står står for Real Estate Investment Trust og er en selskapsform kan handles på aksjebørser over hele verden. I Frankrike har du for eksempel Klepierre, som eier kjøpesentre, blant annet Steen & Strøm i Norge.

I USA finner du enda flere – og en stor del av disse betaler store og pålitelige utbytter. Noen betaler til og med utbytter månedlig, som kan sammenlignes med leieinntekter du eventuelt hadde fått fra en utleiebolig. 

Et eksempel på dette er et selskap som heter Realty Income (Ticker: “O” på New York børsen). De eier over 6500 eiendommer rundt omkring i USA og betaler ut utbytter fra leieinntektene deres til investorene. De er kjent som “The Monthly Dividend Company”, da de har gjort dette uten stans i over 50 år. 

I skrivende stund har de en årlig direkteavkastning på rett over 5 prosent. Kjøper du aksjer for 100 000 kr her, vil du motta ca 5.000 kroner i årlig utbytte. Siden de betaler månedlig, får du altså ca 5.000/12 = 416 kroner i månedlig inntekt (ikke justert for valutakurs og skatt).

I tillegg kan REITS, som med både aksjer og eiendom, gå både opp og ned i verdi.

Det som kjennetegner REITS fra andre typer selskaper du finner på børsen, er at de er pålagt av staten å betale ut ca 90 prosent av overskuddet som utbytter.

Forslag til REITS du kan se nærmere på:

 • WP Carey
 • VICI Properties
 • SL Green
 • Realty Income

7. Crowdlending 

Har du lyst til å tjene penger på samme måte som en bank gjør, er crowdlending noe du kan vurdere.

Her låner du og andre ut penger til bedrifter som sliter med å få lån andre steder. Det betyr at risiko er høyere, men også at rentene du mottar er høyere. 

For høyere risiko belønnes med høyere renteinntekter.

Platformer for crowdlending

Her kan du investere i lån til bedrifter og eiendomsprosjekter. Dermed kan du tjene løpende passiv inntekt i form av renter de skylder deg. 

Avhengig av hvilke lån du investerer i (og risikograden i dem) er det ikke uvanlig å motta mellom 5-15 prosent i totalavkastning.

Oppsummering

Som du ser, er det mange måter å investere 100 000 kroner på som vil gjøre susen for din økonomiske fremtid.

Velg å spare og investere litt av din månedlige inntekt også. Har du disiplin og setter litt til side hver måned, kan du over tid skape et solid økonomisk fundament for både deg og familien.


Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike typer investeringer. Gjør alltid din egen research før du investerer dine egne penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Opprett gratis bruker og få 40 % avslag på Premium planen om du vil oppgradere!

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

Før du går...

spare og investere

Sjekk ut mine anbefalte verktøy for sparing og investering.
Eksklusive tilbud via Utbyttemaskinen.no