✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

6 ideer til hvordan investere 1 million kroner

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan investere 1 million

Har du av ulike årsaker fått penger mellom hendene, som du ikke vet hvordan du forvalter best mulig?

I denne artikkelen kan du lese mer om 6 ulike måter til hvordan investere 1 million kroner på. Du må selv avgjøre hvilke av ideene som passer deg, og om du skal velge én eller flere av disse å spre pengene dine over.

Viktig informasjon: Jeg gir ikke investeringsråd, men ønsker kun å tilgjengeliggjøre informasjon om ulike måter en kan investere pengene sine på. Du må selv gjøre deg opp en mening over risikoen involvert ved å investere pengene dine.

Selv ville jeg valgt å diversifisere, altså å spre pengene over flere av dem, slik at jeg ikke har alle pengene i én kurv.

Okay, la oss sette i gang!

1. Aksjer og fond

Har du lang sparehorisont, og om du ikke trenger alle pengene dine i dag, kan du vurdere å plassere noe av pengene dine i et aksjefond – for eksempel et globalt indeksfond. 

Et indeksfond kan best beskrives som en kurv, satt sammen av flere hundre svært solide selskaper. Fordelen med et slikt aksjefond er at du reduserer faren for en feilinvestering. 

Over lengre tid har investering i indeksfond gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på ca 10 prosent, noe som betyr at om du hadde investert 1 million kroner i S&P 500 (indeksen som inneholder de 500 sterkeste amerikanske selskapene) i 1990, ville du hatt hele 21 millioner kroner i 2022 (kilde: officialdata.org).

Dette er en totalavkastning på over 2000 prosent, uten å gjøre noe som helst!

Å investere i fond er en enkel sak, da du slipper å følge med selv og er sprer risikoen din over flere hundre selskaper. Det kan med andre bli mye penger ut av en enkel investering! Les mer om hvordan du oppretter aksjekonto her.

Det er dog lurt å gå inn med lang sparehorisont, da indeksfond svinger i takt med børsen. Men over tid har det altså historisk beveget seg oppover.

Har du på den andre siden både tid og interesse for aksjeinvestering kan du også se nærmere på å investere i enkeltaksjer. 

Din suksess blir her i større grad avhengig av din egen research, så jeg anbefaler at du har det rette verktøyet til dette. Men potensiell avkastning blir også betydelig høyere enn et indeksfond, som på sitt beste, ‘kun’ kan matche børsen. 

Utbyttemaskinen.no er i såfall perfekt for deg, da jeg skriver regelmessig om alt fra investering, tjene penger og bygge passiv inntekt. Du kan sjekke ut denne siden dersom du vil begynne å investere i enkeltaksjer.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


2. Crowdlending

Crowdlending kan være en fin metode for deg som ønsker å være litt som banken: å tjene en jevn strøm av penger på å låne ut pengene dine mot at du får renteinntekt tilbake. Crowdlending gir deg høyere rente enn hva du får på ekesmpelvis en sparekonto.

Her låner du ut penger til en bedrift som har vanskeligheter med å få lån andre steder. Viktig å påpeke er at risikoen her er høyere enn om du plasserer pengene på en høyrentekonto. Men på den andre siden betyr det også at rentene du mottar er høyere. 

For om du tar høyere risiko, skal du belønnes med høyere renteinntekter.

Folkefinansiering er dog ikke uten risiko, og media har nylig trukket frem noen episoder som understreker risikoen. Skal du investere i slike lån, er det viktig å gjøre tilstrekkelig research først – akkurat som du hadde gjort om du skulle kjøpe ditt eget hus eller investert i enkeltaksjer.

Aktører i Norge: Kameo og Monio

3. Høyrentekonto

Ikke alle er ute etter høyest mulig avkastning på pengene. Og det er helt greit. For det kan være en god investering for mange nettopp å føle at pengene står trygt.

Om du kjenner deg igjen i dette, kan du vurdere å plassere dem på en høyrentekonto.

Dette er også et smart valg for deg som om du sparer til et annet kjøp i nær fremtid, da du i et slikt tilfelle bør unngå å eksponere deg mot svingingene i aksjemarkedet.

Høyrentekonto er altså et lurt alternativ dersom du ønsker å bygge en bufferkonto, sparer til noe på kort sikt eller rett og slett ønsker at pengene dine skal stå trygt. 

Du tjener jo tross alt litt ekstra på pengene når de står her også, selv om det ikke kan måle seg med avkastningen til mange av de andre ideene i denne artikkelen. 

Du kan også lese mine 21 Passiv inntekt ideer dersom du vil lese om flere måter å bygge passiv inntekt på.

4. Kjøpe og leie ut eiendom

Neste idé på denne listen er å kjøpe og leie ut bolig – som en rekke nordmenn har gjort stor suksess med gjennom årene. 

Utleievirksomhet er en svært god måte å tjene penger på, blant annet fordi:

  • Leietaker betaler ned boliglånet ditt
  • Din formue øker kontinuerlig ettersom lånet blir betalt ned
  • Du får større spillerom når det gjelder investering i ytterligere eiendommer, og kan videre bygge en portefølje av utleieenheter
  • Leieinntektene gir deg månedlig passiv inntekt

Men ikke glem: om du eier en eiendom er det mye du må tenke over: fra å skaffe leietakere, lage kontrakter, følge dem opp, og ikke minst, vedlikehold av boligen din. 

5. Investere i REITs

Dersom du ikke ønsker alle forpliktelsene og kostnadene knyttet til å eie og leie ut eiendom direkte, kan du investere i en selskapsform som kalles REIT. 

Disse er ikke spesielt vanlig på Oslo Børs, men du kan finne flere av disse på de amerikanske børsene. 

REITs er av loven tvunget til å utbetale rundt 90 prosent av overskuddet som utbytter – noe som betyr at mange av dem tilbyr ganske heftige utbytter, og kan dermed gi deg en solid inntektsstrøm.

For eksempel: en investering på 1.000.000 kroner i WP Carey (en amerikansk REIT) vil gi deg 53.000 kroner i årlig utbytte, da de har en årlig direkteavkastning på rundt 5,30 prosent.

Utregning: 1.000.000/0,053 = 53.000 kroner

Utbyttene fra REITs kan i så måte sammenlignes med om de hadde vært leieinntekter fra utleie av en fysisk bolig. 

I tillegg vil du, i likhet med eiendom, bli eksponert mot eventuell kursoppgang (og nedgang), noe som er viktig å tenke over før du investerer.

Vil du lese mer om REITs og få noen tips til hvilke du kan se nærmere på? Da anbefaler jeg at du sjekker ut denne artikkelen, hvor jeg nevner flere REITS som betaler månedlig utbytter.

Eksempler på amerikanske REITs:

  • WP Carey
  • VICI Properties
  • SL Green
  • Realty Income

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

6. Kvitt deg med dårlig gjeld 

Dersom du har lån med veldig høy rente, er å betale ned dette det første du bør gjøre. Her snakker vi typisk usikret gjeld, som kredittkortgjeld og forbrukslån. 

Årsaken? Om du har lån med rente på 10-20 % (eller mer), vil dette være mer enn forventet avkastning i aksjer og fond.

Derfor er du aller best tjent med å kvitte deg med gjeld først.

PS: Ikke all gjeld er dårlig gjeld. Studielån og huslån har for eksempel en gunstig rente, designet for å være noe du kan betale ned over flere år. 

Men gjeld med høy rente, som forbrukslån, er type lån du bør betale ned raskt, da renters rente effekten er enorm her. 

Noen ord til slutt

Som du ser er det flere måter å investere 1 million kroner på. Hvilken metode som passer deg best, må du altså avgjøre selv. 

Det finnes en rekke flere måter til hvordan investere 1 million kroner, og dersom du ønsker å lese flere ideer, kan du sjekke ut min artikkel om å tjene penger på nett. Kanskje finner du en idé der som passer deg enda bedre?

Disclaimer

Innholdet i denne artikkelen er IKKE ment å oppfattes som investeringsråd eller anbefalinger, men kun til å gi informasjon om ulike former for passive inntektskilder. Gjør alltid din egen research før du investerer tid og penger.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler