✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

20 smarte ideer til hvordan tjene penger fort (i 2024)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

hvordan tjene penger fort

Det finnes øyeblikk i livet hvor vi må kunne oppdrive raske penger. Kanskje har vaskemaskinen plutselig tatt kvelden, en uventet regning har dukket opp, eller du har fått en invitasjon til noe hyggelig som strekker seg utover budsjettet ditt?

Uansett hva årsaken er, er det godt å vite at det finnes flere måter til hvordan du kan tjene penger raskt.

Ja, det er faktisk overraskende mange måter å tjene penger på. I denne artikkelen får du servert 20 ulike ideer til hvordan tjene penger fort.

Husk: nøyaktig hva som karakteriseres som å tjene penger raskt oppfattes forskjellig av hver og én av oss. Derfor er det ikke sikkert alle ideene er det du ser etter. Noen av ideene er raske å gjennomføre, selv om pengene ikke nødvendigvis kommer umiddelbart.

Så, her er 20 ideer til hvordan du kan tjene penger raskt:

1. Fradrag på skatt

Et godt eksempel på noe som kan gi deg tusenvis av kroner ekstra å rutte med, mot relativt lite jobb, er å maksimere fradrag på skattemeldingen.

Skaff deg kontroll og oversikt over alle mulige fradrag du kan kreve. Det finnes en rekke eksempler på fradrag som kan spare deg for titusener på bare få minutters arbeid her, så bli en av dem du også.

Eksempler på områder du bør sjekke om du kan få fradrag:

 • Fradrag knyttet til foreldrerollen
 • Boligsparing
 • Reising i forbindelse med jobb
 • Boligkjøp
 • Skilsmisse/separasjon
 • Utleie av bolig

En annen rask metode å sitte igjen med ekstra penger på, uten at du må bruke mye tid, er å skaffe deg bedre priser på nødvendigheter som strømavtale, bredbånd, forsikringer og så videre.

Mitt beste tips: Ikke ofre hverdagsgledene!

Du trenger ikke kutte cafébesøk, sjokolade og andre småutgifter som gir deg glede. Bruk heller sammenligningstjenester som Tjenestetorget til å få bedre pris på de nødvendige utgiftene i hverdagen. Du kan spare titusener på noen få minutters jobb!

2. Utbytteaksjer

Dersom du allerede har litt penger til overs, kan du kjøpe aksjer som betaler utbytter. Et utbytte er en utbetaling av overskuddet selskapet betaler til deg som investor. 

Utbytteaksjer er en enkel og rask måte å tjene ekstra penger på. Det eneste du trenger å gjøre er å finne ut om aksjen betaler utbytter (for eksempel via Morningstar), og kjøpe den. Utbyttet kommer rett inn på din aksjekonto, og du kan bruke det på hva du selv ønsker.

Ikke alle selskaper betaler utbytter. De som gjør det betaler enten månedlig, kvartalsvis, halvårlig eller årlig. 

Over tid er det til og med mulig å tjene en god årslønn her, dersom du investerer klokt og kontinuerlig. 

Lyst til å lese mer om utbytteaksjer? Da bør du lese:

3. Crowdlending

Om du ønsker å tjene penger på samme måte som en bank, og få ekstra penger på konto hver måned, kan du vurdere å låne ut penger til bedrifter som sliter med å få lån andre steder.

Dette kalles crowdlending, og du og andre investorer låner altså ut penger til bedrifter. Siden de har vanskeligheter med å få lån ellers, er rentene (og risikoen) høyere. 

Men renteinntektene du mottar er mye høyere enn hva du ville fått på eksempelvis en sparekonto.

Dette kan med andre ord være en fin måte å tjene penger raskt på. Du kan, i likhet med utbytteaksjer, spytte inn litt av dine egne penger for å få denne opp på beina allerede i dag. 

Kameo er en slik plattform.

4. Betalte undersøkelser

Spørreundersøkelser er en av flere måter å tjene penger raskt på. Det krever ikke stort av deg for å komme i gang.

En fordel du får med slike undersøkelser er friheten til å selv velge hvor mange, og hvilke undersøkelser du skal delta i, akkurat når du selv vil.

Tjen penger på betalte spørreundersøkelser her:

 • Meningstorget
 • Norstatpanelet
 • YouGov
 • SwagBucks

Sannsynligheten for at du mottar en relevant spørreundersøkelse øker hvis du er registrert på flere plattformer, så det kan lønne seg å melde seg inn i flere av disse.

5. Utfør småjobber

Tjen penger ved å ta på deg småjobber for naboer og bekjente. Det kan være raking av løv, klippe gress, gå tur med hunder, male hus og så videre.

Du kan alternativt bruke nettsider som for eksempel Min Småjobb til å finne småjobber.

Her er det en rekke ulike småjobber du kan se på, fra hagestell, flyttehjelp, datahjelp og så videre.

Å tjene penger på småjobber inntil 6.000 kroner årlig er skattefritt. 

6. Selg ting du ikke trenger

Eier du en del ting du aldri bruker eller har åpnet i det hele tatt? Da kan du vurdere å selge disse på Finn.no for å hente raske penger.

For å øke sjansene dine for å selge fort og for å gjøre annonsene dine attraktive, bør du vite hvordan du utformer annonsene med gode bilder og bruk av riktige ord.

Noen raske tips:

 • Ta lyse og klare bilder
 • Ha oversikt over riktig prisnivå
 • Nøye beskrivelse

7. Flippe ting

Å kjøpe og selge ting kan være en fin vei til raske penger. Hvor mye du kan tjene her avhenger selvfølgelig av hva du selger, men også om du har en spesiell kompetanse mange andre ikke har. 

Et eksempel: min far elsket alt som hadde med HiFi å gjøre, og hans inngående kompetanse på dette gjorde at han ofte skaffet seg gode kjøp på LP-plater, forsterkere, høyttalere og pickuper – som han ofte solgte videre med en liten gevinst. 

Du er mulig å tjene flere hundre tusen ekstra i året på å flippe ting på Finn.no. Bare les historien til Espen Venås fra Trondheim, som kjøper inn merkeklær og selger videre for det dobbelte eller mer.

8. Leie ut tingene dine

Dersom du har mye utstyr som typisk koster en del penger, kan du leie ut dette til folk som ikke nødvendigvis ønsker å kjøpe dette selv. Det kan være filmutstyr, hageredskaper og så videre. 

Det er veldig enkelt å komme i gang, og dersom du har gjenstander som bare ligger og støver, kan utleie av utsyr være en fin måte å tjene raske penger på.

Forslag til utstyr du kan leie ut:

 • foto- og filmutstyr
 • hageredskap
 • tilhenger
 • teknikk

Høres det interessant ut? Da kan du sjekke ut hygglo for å begynne å leie ut tingene dine i dag.

9. Leie ut bilen din

Om du har en bil som blir altfor sjeldent brukt kan du leie den ut på Getaround (tidligere Nabobil) for å tjene noen raske penger. 

Det finnes eksemplet på folk som tjener gode penger på å kjøpe inn rimelige varebiler for å videre leie dem ut til folk som trenger slike biler til flyttelass.

Høres det ut som noe du kunne tenke deg å prøve? Da kan du sjekke ut Getaround for å komme i gang med å leie ut bilen din.

10. Skaff en deltidsjobb

Er du student?

En deltidsjobb er et ganske åpenbart førstevalg dersom du er student og ute etter å supplementere studielånet. En deltidsjobb kan gi deg forutsigbar inntekt og verdifull jobberfaring også.

Et enkelt regnestykke: Har du en deltidsjobb hvor du kan jobbe 15 timer i uken med en timelønn på 180 kroner, tjener du 10.800 kroner måneden før skatt. Det er 129.600 kroner ekstra i året.

11. Bli sykkelbud

Å bli sykkelbud for selskaper som for eksempel Foodora kan være en god måte å tjene tjene penger raskt på. I tillegg for du ekstra bonus i at du får litt trening og frisk luft på kjøpet. 

Slik kommer du i gang med å bli sykkelbud:

 1. Gå til selskapets nettsted, for eksempel Foodora.no
 2. Opprett bruker
 3. Signer kontrakt 
 4. Ta oppdragene du selv ønsker

Du må ha fylt 18 år, ha nyere mobiltelefon og eie ditt eget fremkomstmiddel.

12. Investere i kryptovaluta

Bare så det er nevnt: å investere i kryptovaluta medfører stor risiko. 

Men hvis du har noen ekstra kroner du har råd til å tape, kan det være potensielt mye penger å tjene her. Og potensielt mye raskere enn i andre markeder.

En metode å tjene penger på kryptovaluta er å holde til verdien på kryptovalutaen er høyere enn i dag. En annen måte er via staking, farming eller krypto nodes.

Om du ønsker å lese mer om dette, anbefaler jeg at du sjekker ut denne artikkelen.

Men aldri invester penger du ikke har råd til å tape.

13. Frilans

Har du noen unike ferdigheter du kan dra nytte av som en frilanser? Da kan du registrere deg på freelance-sider som UpWork og Fiverr, og søke etter oppdrag.

Typiske tjenester:

 • koding
 • skriveoppdrag
 • drifte sosiale medier
 • nettsidebygging
 • design
 • musikk
 • film

Om du er registrert på disse sidene kan du søke etter jobber som passer deg og dine ferdigheter.

Det er også mulig å få jobbtilbud uten å aktivt søke etter jobber selv – så her kan det lønne seg å registrere seg uansett.

14. Publiser en e-bok

Ja, du har helt rett: å skrive en bok kan ta lang tid. Men det går faktisk an å gjøre dette mer effektivt. 

Du kan for eksempel designe kalendere og notatbøker i stedet. Da slipper du å måtte skrive en hel historie fra scratch, og kan raskt kommer i gang med å selge bøkene dine.

Les også: Hvordan tjene penger på nett

15. Affiliate marketing

Dersom du allerede har et publikum, kan affiliate marketing være en rask måte å tjene penger på. 

Affiliate marketing fungerer slik: du publiserer en lenke for et produkt du kan gå god for, som du har brukt selv og kan anbefale til andre. Klikker folk på lenken og kjøper produktet får du en andel av salget.

Det kan være så lite som noen få prosenter til nesten halve salget.

Amazon sitt affiliate program er kanskje det enkleste å komme i gang med, men det mest lønnsomme er å hente unike affiliate avtaler med selskapene du ønsker å samarbeide med.

Men husk: det er viktig at du faktisk har et publikum og erfaring med produktet du velger å markedsføre. Og det er viktig at produktet faktisk hjelper ditt publikum. 

Denne bloggen benytter blant annet affiliates.

Det er derfor du selv kan se at jeg har implementert affiliate lenker til Simply Wall St på dette nettstedet. Jeg mener dette er et must for alle investorer som ønsker å bli flinkere på aksjeanalyse.

Sjekk min side over anbefalte verktøy for å se hvordan affiliate lenker kan implementeres.

16. Pante flasker

Ja, det er faktisk mulig å tjene penger fort ved noe så enkelt som å pante flasker når du ser muligheten. 

Om du uansett liker å gå tur med hunden, eller med en podcast på øret, kan du slå flere fluer i en smekk ved å plukke opp tomflasker du ser langs veien. 

Du slår nemlig et slag for miljøet, tjener noen raske kroner, og får frisk luft i samme slengen. 

17. Tax loss harvest

Investerer du i aksjer og har relativt store urealiserte tap? Da kan det være en idé å realisere tapet, og skrive av dette på skatten.

Dette er en strategi som kalle Tax Loss Harvesting og benyttes jevnlig av de virkelig store investorene.

Fordelen med å selge en aksje med tap er at du begrenser skatten på eventuell gevinst du har tatt på en annen aksje samme år. Dersom du i stedet hadde blitt sittende på denne aksjen før årsskiftet, ville du fortsatt måtte betalt skatt på hele gevinsten og i tillegg sitte med en tapsaksje. 

18. Bli en mystery shopper

Å være en mystery shopper kan være en fin måte å tjene raske penger på, da du kan du få mange oppdrag rundt omkring i området der du bor, og selv bestemmer hvilke oppdrag du skal påta deg.

Du mottar et varsel dersom et oppdrag passer deg, og dersom du velger å akseptere det besøker du butikken som en helt vanlig kunde, og rapporterer videre hva du opplevde etter du har utført oppdraget. 

Det kan typisk være spørsmål som dreier seg rundt merkevaren, de ansattes serviceinnstilling og så videre.

Du kan sjekke ut bedriften seeyou.no, dersom du ønsker å lese mer om å bli en mystery shopper.

Les også: 14 kreative ideer til å tjene ekstra penger

19. Bli en statist

Har du en drøm å være med i en film eller TV serie i tillegg til å tjene penger på det? Da bør du vurdere å bli en statist.

Betalingen for å være statist er ikke så altfor gæren heller, da du typisk kan tjene rundt 500-1.000 kr dagen. Dette kan altså være et alternativ til å tjene penger fort også.

Besøk statist.no for mer informasjon å bli en statist.

20. Selg bilder og video

Er du glad i å fotografere eller filme, og har bygget deg et lite galleri av bilder og videoer som aldri blir brukt til noe som helst?

Da kan du slå deg sammen med en rekke andre filmskapere og fotografer som tjener penger på å selge stock foto og video på sider som Shutterstock eller Pond5.

Et eksempel på en typisk kunde er bedrifter. De trenger ofte bilder til sine blogginnlegg eller sosiale medier.

Typiske bilder bedrifter ser etter:

 • Folk som smiler
 • Helse og idrett 
 • Teknologi 
 • Eiendom

Men det er ikke bare bilder bedrifter trenger. Du kan, som nevnt, også selge video.

Videoer som gjør ofte det bra:

 • Dronevideoer
 • Timelapse-video
 • Naturvideoer
 • Slow motion

Du trenger heller ikke å ha det nyeste og beste utstyret for å tjene raske penger her.

Så lenge du har en mobiltelefon med et bra kamera, og kreativiteten på plass, kan du komme i gang med å tjene penger umiddelbart.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke