✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hvordan kjøpe aksjer i Manchester United og andre fotballklubber

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

kjøpe aksjer i manchester united

Hvor kult er det ikke å være medeier i en fotballklubb? Ja, det er faktisk mulig!

Vurderer du å kjøpe aksjer i Manchester United eller en annen fotballklubb, får du vite hva du må tenke over i denne artikkelen.

Du får vite hvilke faktorer som er viktige å kunnskap om når det gjelder fotballindustrien, samt hvilke andre fotballaksjer du kan handle på børsen.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om de ulike faktorene du bør ha kontroll på dersom du vil investere i Manchester United aksjer, eller andre fotballaksjer. 

La oss starte med å se hvilke fotballaksjer du faktisk kan kjøpe.

Hvilke fotballklubber er børsnotert?

Flere kjente fotballklubber er børsnotert på børsene over hele verden. Noen eksempler inkluderer:

  1. Manchester United: En av de mest vellykkede og populære fotballklubbene i verden, Manchester United er børsnotert på New York Stock Exchange (NYSE) under ticker-symbolet «MANU».
  2. Juventus: “Den gamle Dame” er børsnotert på Borsa Italiana, den italienske børsen, under ticker-symbolet «JUVE». Du finner den med tickersymbolet «JVTSF» på Nordnet.
  3. Ajax: Denne nederlandske fotballklubben er børsnotert på Euronext Amsterdam-børsen under ticker-symbolet «AJAX».
  4. AS Roma: Denne italienske fotballklubben er børsnotert på Borsa Italiana under ticker-symbolet «ASR».
  5. Borussia Dortmund: Denne tyske fotballklubben er børsnotert på Frankfurt Stock Exchange under ticker-symbolet «BVB».

Du kan kjøpe fotballaksjer hos Nordnet, som er nettmegleren jeg anbefaler at du bruker om du vil investere i aksjer. 

Ved å investere i aksjene til disse børsnoterte fotballklubbene, kan du bli aksjonær (eier) i en fotballklubb og potensielt tjene penger på investeringen. 

Men det er viktig å vurdere risikoene og gevinstene ved å investere i fotballklubber nøye.

For…

…en fotballklubb er et selskap

kjøpe aksjer i manchester united

Du har sikkert hørt det velkjente utsagnet om at man må vite hva man kjøper, dersom du skal handle aksjer. 

Er du fotballfan, har du antakeligvis stor innsikt i hva eierne av favorittklubben foretar seg, hvilke spillere som driver draktsalget, om de gjør investeringer i treningsanlegget og hvor gode klubbene generelt er på spillerekruttering.

Dette er alle faktorer som påvirker klubbens inntjening og vekst, akkurat som andre selskaper er avhengige av også.

Det andre fellestrekket er at investering i fotballklubber innebærer mange av de samme risikoene og belønningene som om du hadde investert i et hvilket som helst annet type selskap.

På den ene siden kan fotballklubber være økonomisk suksessfulle og gi deg som investor muligheten til å tjene god avkastning på investeringen din.

Sterk økonomisk styring, sterk supportbase, god spiller-rekruttering, kombinert med sportslig suksess på banen er nøkkelpunkter til hvorvidt en fotballklubb tjener gode penger eller ikke.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Spesifikke faktorer

Noen spesifikke faktorer som øker inntektsstrømmene til en fotballklubb kan være billettinntekter, sesongkort, draktsalg, salg av spiller, premiepenger fra eksempelvis nasjonale cuper eller champions league, samt øvrig merchandise (kaffekopper, nøkkelringer, skjerf og så videre). 

På den andre siden kan investering i fotballklubber også være risikabelt. Klubbenes økonomiske ytelse kan påvirkes av en rekke faktorer, som klubbens sportslige ytelse, markedstilstander (for eksempel pandemien, som første til tomme seter og null billettinntekter) og klubbens pengestyring.

I tillegg er fotballindustrien utsatt for unike risikoer, som muligheten for skade på nøkkelspillere og endringer i idrettens regler og reguleringer.

Selv om fotballklubber som Manchester United kan være en spennende og potensielt lønnsom mulighet, er det viktig å vurdere slike viktige faktorer før du gjør et kjøp. 

La oss gå mer i dybden på 5 viktige faktorer:

1. Klubbens finansielle helse

Akkurat som i hvilket som helst selskap er det viktig å evaluere den finansielle stabiliteten til klubben før du investerer. 

Det innebærer å sjekke regnskapet og se hvor mye inntekter, utgifter,  egenkapital og gjeld klubben har. Dette kan du enkelt sjekke ved å opprette en gratis bruker på Simply Wall St.

La oss bruke Manchester United som eksempel her. Du kan trykke på bildet under, så vil du kunne se hele analysen selv også.

manchester united simply wall st

Se på klubbenes inntektsstrømmer, som billettinntekter, merchandise og sponsoravtaler. Det er også viktig å vurdere klubbenes utgifter, inkludert spillerlønninger, anleggskostnader og andre driftsutgifter. 

Ved å se på klubbenes regnskap og ytelse over tid, gjør du en kvantitativ undersøkelse og kan få en forståelse av klubbens nøkkeltall.

Vi ser ved raskt å sjekke Man Uniteds inntekt, gjeld, utbytter, og fremtidsutsikter at klubben har noen issues på overflaten.

Man UTD har mye gjeld, som du kan se under:

man utd gjeld

Og ikke bare det…

De har også hatt et negativt resultat siste året:

inntekter og utgifter man utd

Nøkkeltallene i seg selv vitner altså om at driften ikke er så effektiv som den burde ha vært, selv om klubben tjener rundt 6 milliarder kroner årlig.

2. Sportslig suksess

La oss gå vekk fra Simply Wall St og videre til en faktor du ikke kan se svart på hvitt i et regnskap. Vi bruker fortsatt Man Utd som eksempel:

Det har stormet rundt Manchester United helt siden Sir Alex forlot sjefsstolen. Glazer familien som eier majoriteten av klubben, men som ikke fikser opp klubbens fasaliteter, en hjemvendt legende som fikk en plutselig slutt i klubben og som nå spiller i Saudi Arabia, hyppige managerbytter og så videre. 

Dette er den delen av analysen som er kvalitativ, som også er viktig å ta hensyn til når du vurderer om du skal kjøpe en fotballaksje. 

Klubben tjener godt med penger, men selve styringen av klubben virker å være ustabil. Eierne reinvesterer ikke stort i klubben, men tar heller ut utbyttene til seg selv. 

I tillegg har det vært hyppige utskiftninger av mange nøkkelpersonell i klubben de siste årene, som kan vitne om at de ikke helt har en tydelig strategi for fremtiden.

Dette er faresignaler for deg som investor, og det er viktig å undersøke slikt nærmere før du investerer.

Du kan lese mer om aksjeinvestering for nybegynnere i denne artikkelen jeg har skrevet.

3. Mulighet for fremtidig vekst

Selv om klubbens prestasjoner tilbake i tid kan være en nyttig indikator, er det også viktig å vurdere klubbenes muligheter for vekst i fremtiden

Se på faktorer som:

  • Klubbenes supporterbase, både lokalt og globalt
  • Sponsoravtaler
  • Klubbenes mulighet for sportslig suksess, inkludert evnen til å tiltrekke og beholde topptalenter

Suksessen til en fotballklubb på banen kan altså ha stor innvirkning på økonomien, så vurder hvordan mulighetene for Manchester United er her.

Vurder klubbenes nåværende stilling i ligaen, samt dens sportslige CV de siste årene. En klubb med en sterk sportslig CV kan være mer attraktiv for sponsorer og generere høyere inntekter fra billettinntekter og merchandise.

Det er liten tvil om at Manchester United stiller sterkt her. En rekke Premier League og Champions League trofeer, samt at de har produsert fotballegender som Beckham, Giggs, Scholes, osv, ar gitt Man Utd en enorm fanbase som er attraktiv å nå ut til for mange sponsorer.

4. Markedsforhold

Det er ikke alt fotballklubber kan kontrollere selv. Og selv om du som investor i første rekke kun bør konsentrere deg om hva klubben selv faktisk foretar seg, er det også viktig å ha et lite øye på de makrobildet når du kjøper fotballaksjer. 

Se på faktorer som den økonomiske tilstanden på verdensbasis og hvordan dette påvirker fotballklubber.

Dette kan hjelpe deg å forstå de potensielle risikoene og gevinstene ved investeringen.

man ut aksjekurs etter rykter om apple oppkjøp

Når det gjelder fotballklubber er markedsforhold spesielt tydelig. Bare se hva som skjedde med aksjekursen til Man Utd i bildet over, etter rykter om oppkjøp fra Apple oppstod.

5. Diversifisering

Og til slutt: som med enhver investering du gjør, er det viktig å diversifisere porteføljen dn for å spre risikoen.

Vurder å investere i flere fotballaksjer i stedet for å sette alle pengene dine i én klubb. Eller enda bedre: invester i en helt annen sektor, slik at ikke alle pengene dine er i fotballindustrien.

Dette kan hjelpe deg å beskytte investeringen i tilfelle en klubb opplever økonomiske problemer eller underpresterer på banen.

Ved å vurdere faktorene i denne artikkelen nøye, kan du ta et veloverveid valg når det gjelder å kjøpe fotballaksjer. 

Som med enhver investering, er det viktig å gjøre grundig research og være forberedt på både potensielle gevinster og tap.

Her kan du kjøpe aksjer i Manchester United


Disclaimer

Dette IKKE en kjøpsanbefaling av Manchester united aksjen eller andre fotballaksjer, men kun innhold som er ment som informasjon om fotballaksjer som en investering. Gjør alltid din egen research før du handler aksjer.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke