✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Hvordan bli rik: 6 Tips og strategier for å bygge formue

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

6 tips hvordan bli rik

Ønsker du å forbedre din økonomiske situasjon og akkumulere mye penger? Da er du ikke alene. Mange drømmer om å oppnå økonomisk frihet, eller i det minste å bygge opp en solid økonomi for seg selv og familien. 

Men hvordan bli rik, spør du?

Hvis målet ditt er å bli rik bør du sjekke ut de 6 tipsene i denne artikkelen. De handler blant annet om hvordan du kan takle utfordringer på veien og holde fokus. Tipsene bør hjelpe deg å forstå hva som kreves for å bygge deg en formue og oppnå økonomisk trygghet.

Selv om det ikke er enkelt å bli rik, er det definitivt mulig med den rette innstillingen og strategiene på plass. I denne artikkelen får du i tillegg noen bonus-ressurser som kan hjelpe deg på veien.

La oss sette i gang! 

1. Sett deg økonomiske mål

Hva er å være rik for deg?

Når vi snakker om å bli rik i denne artikkelen, er det viktig å huske på at ordet rik defineres annerledes fra person til person.

For noen kan rik bety å ha nok penger til å dekke alle utgifter og ha en solid økonomi. For andre kan det bety å ha en formue på millioner, eller milliarder for den saks skyld. 

Det er altså ingen fasit på hva «rik» betyr. Kanskje du ønsker å ha nok penger til å reise verden rundt uten noen nød, eller kanskje du ønsker å starte din egen bedrift du kan jobbe fra hvor som helst?

Uansett hva du drømmer om, er det viktig å sette konkrete mål og jobbe mot dem på en måte som føles meningsfull for deg.

Still deg spørsmål som:

  • Når ønsker du å pensjonere deg?
  • Hva slags store kjøp (bolig, sekundærbolig, kunstsamling, en vinkjeller, Ferrari, osv) drømmer du om?
  • Planlegger du å starte en familie?
  • Skal du spare til dine barns utdanning og/eller hjelpe dem med å kjøpe deres første bolig?
  • Hvordan visualiserer du pensjonstiden din? Reise rundt i verden? Golf? Andre hobbier?

Det er også viktig å huske på at å være rik ikke bare handler om penger. Det handler også om å ha et tilfredsstillende og meningsfylt liv, med gode relasjoner og en følelse av tilhørighet og samhørighet. Derfor bør du ikke bare fokusere på økonomiske mål, men også ha mål rundt fysisk og psykisk helse, venner og familie.

2. Lag et budsjett

Lag et budsjett og hold deg til det. Et viktig steg for å få mer penger mellom hendene er å få oversikt over økonomien din. Dette betyr å lage et budsjett som følger inntekter og utgifter, og å holde deg så nær budsjettet som mulig. 

Slik kan du gå frem:

  1. Første steg når det gjelder å lage et budsjett er å fastslå nettoinntekten din, som er den totale inntekten din etter skatter og andre fradrag
  2. Deretter lager du en liste over faste utgifter, som leie eller boliglån, bilutgifter, mobilabonnement og forsikringer
  3. Identifiser deretter variable utgifter, som mat, underholdning og klær
  4. Til slutt allokerer du resterende inntekt til økonomiske mål, som å spare til pensjon, betale ned lån eller investere

Ved å kutte unødvendige utgifter og spare penger hvor du kan, kan du frigjøre mer penger til å investere i ting som øker formuen din. For eksempel kan du spare penger på mat ved å lage den hjemme i stedet for å spise ute, eller avbestille abonnementer du ikke bruker. 

Det er også lurt å gjennomgå budsjettet ditt periodisk og gjøre justeringer etter behov. Ved å holde deg til budsjettet, kan du sikre at du utnytter økonomiske ressurser på best mulig måte.

3. Begynn med investering

hvordan bli rik på aksjer

Å forsøke å vinne i lotto er ikke en strategi jeg anbefaler. En velprøvd og mer sikker måte å bli rik på (over tid) er å investere pengene dine. 

Dette kan bety å investere i eksempelvis aksjer, som dette nettstedet har en rekke artikler på. Nøkkelen er å gjøre research, diversifisere investeringene dine og være tålmodig. For det er ikke nødvendigvis slik at du blir rik fort. 

Det er også viktig å huske på at investering innebærer risiko, så vær sikker på å bare investere penger du har råd til å tape.

Når det gjelder investering i aksjemarkedet, er det viktig å diversifisere pengene dine for å minimere risiko. Dette betyr å investere i en ulike bransjer og sektorer, i stedet for å legge alle eggene i én kurv. 

Det er også lurt å investere i både innenlandske og internasjonale aksjer for ytterligere å diversifisere porteføljen din.

Andre investeringer du kan vurdere

Eiendom kan også være en god investering, da dette kan gi deg jevn leieinntekt og potensielt økning i boligens verdi over tid. Før du investerer i eiendom, er det viktig å gjøre research og forstå lokalområdet du vurderer å kjøpe bolig i. Du bør også vurdere faktorer som eiendomsskatt, forsikring og vedlikeholdskostnader.

Å starte en bedrift kan også være en måte å bli rik på, selv om det innebærer mye tid, energi og potensielt dine egne oppsparte penger. Hvis du har en forretningsidé du er lidenskapelig opptatt av, kan det være verdt å prøve deg. 

Bare pass på å gjøre research og lage en solid forretningsplan før du går i gang. Jeg anbefaler at du sjekker ut dette nettstedet om entreprenøskap dersom du har en gründer i magen.

4. Vær villig til å lære

Neste tips ut på listen er å være våken, nysgjerrig og villig til å lære. Lær om ulike strategier for å tjene penger. Hør på podcaster, se YouTube-videoer og les bøker om investering, entreprenørskap, time management, psykologi og så videre. 

Og ikke minst – les artiklene her på Utbyttemaskinen. Du kan for eksempel sjekke ut denne artikkelen jeg har skrevet, som handler om å tjene penger på nett.

Et viktig element for å akkumulere penger er altså å kontinuerlig utdanne deg om ulike økonomiske strategier og konsepter. 

Det finnes mange bøker og ressurser tilgjengelig som kan hjelpe deg å lære om investering, budsjettering og andre teknikker som kan gjøre deg rik. Populære bøker om formuebygging inkluderer «Cashflow» av Robert Kiyosaki og «The Millionaire Next Door» av Thomas J. Stanley og William D. Danko.

I tillegg til å lese bøker finnes det mange andre måter å lære deg mer om strategier for formuebygging. For eksempel kan du vurdere å ta et kurs i personlig økonomi eller søke etter en mentor som kan gi veiledning og råd.

Mitt tips

Selv bruker jeg Storytel til å høre på alle slags lydbøker. For under et par hundrelapper i måneden kan jeg høre på så mange lydbøker jeg vil, og jeg er utrolig imponert over hvor stort bibliotek av faglitteratur de har. Det er sjelden jeg ikke finner boken jeg er ute etter. Ønsker du å få mest mulig igjen for pengene, anbefaler jeg at du tester gratis i 14 dager!

5. Ta kalkulert risiko 

Å akkumulere mye penger krever ofte at du må ta en viss risiko. Spesielt hvis du vil starte din egen bedrift eller investere pengene dine. Det er derfor viktig at du er strategisk og kalkulert, og ikke hopper ut i unødvendig stor risiko du ikke kjenner konsekvensen av.

Vurder nøye mulige belønninger mot mulig risiko, og vær sikker på å ha en plan på plass hvis ting ikke går som forventet også.

For eksempel, hvis du vurderer å starte en bedrift: vær sikker på å gjøre research og lage en solid forretningsplan. Dette bør inkludere en markedsanalyse, økonomiske prognoser og en markedsføringsstrategi (lett å undervurdere, men svært viktig). 

Eller hvis du vurderer å investere i en aksje eller en utleieleilighet – gjør veldig god research og forstå risikoen som er involvert. Dette kan innebære å snakke med eksperter, få veiledning, eller søke etter så mye tilgjengelig informasjon som mulig før du investerer.

Jeg skaffer meg masse informasjon før jeg investerer i en aksje. Jeg bruker analyseprogrammet Simply Wall St og research-plattformen Seeking Alpha før hver eneste handel jeg gjør.

6. Vær tålmodig

Dersom du ønsker å bli rik, må må du vite at å bygge en betydelig formue krever gjerne både tid og innsats. Du vil møte på utfordringer og tilbakeslag underveis. 

Det er derfor viktig å holde fokus på målene dine, og å holde ut selv når ting ikke går helt som planlagt. Ved å være tålmodig og motstandsdyktig, kan du holde øynene på målet, og til slutt oppnå økonomisk suksess.

For eksempel, hvis du starter en bedrift og ting ikke går som forventet: ikke gi opp for tidlig. I stedet kan du ta et steg tilbake og vurdere hva som gikk galt, og lage en plan for å rette opp feilen. 

Også her kan det være lurt å søke etter en mentor eller rådgiver med erfaring fra entreprenørskap som kan gi deg veiledning og støtte. Ved å holde fokus og være tålmodig, kan du overvinne hindringer og oppnå økonomiske mål.

Noen siste ord og bonustips

Å bli rik er en prosess som krever disiplin, utdanning og strategisk tenkning. Ved å følge disse tipsene og utnytte de ressursene som er tilgjengelige for deg, kan du ta kontroll over økonomien din og arbeide mot en mer sikker og økonomisk stabil fremtid.

Med dedikasjon og hardt arbeid kan du bygge en solid grunnmur for økonomisk suksess og oppnå drømmen om å bli rik.

Anbefalt lesestoff

Her er en liste over bøker jeg selv har lest uttallige ganger, og som jeg anbefaler at du sjekker ut dersom du er interessert i å oppdage ulike strategier og mindset bak det å bli rik.

  1. «Rich Dad Poor Dad» av Robert Kiyosaki
  2. «The Millionaire Next Door» av Thomas J. Stanley and William D. Danko
  3. «Cashflow» av Robert Kyosaki
  4. «The Intelligent Investor» av Benjamin Graham
  5. «The Total Money Makeover» av Dave Ramsey
  6. «Think and Grow Rich» av Napoleon Hill
  7. «Awaken the Giant Within» av Tony Robbins

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke