✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Solcelle-aksjer: verdt å se nærmere på eller ikke?

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

solcelle aksjer

Selskaper i solcelle-industrien produserer og installerer solcellepaneler og andre produkter som omgjør energi fra solen til strøm. I denne artikkelen kan du lese om noen av selskapene i sektoren.

Med tanke på de høye strømprisene, og en antatt økning i strømprisene i årene som kommer, vil solceller bli en viktigere og viktigere måte å produsere energi på fremover.

Vekstutsiktene i dette markedet er potensielt store, og sektoren kan derfor verdt å ta en nærmere kikk på. Bare i USA er det snakk om investeringer i 1,2 billioners-klassen frem mot 2050. Globalt er mulighetene enda større.

Flere og flere selskaper fokuserer på solceller, og vil ta del i at sektoren vokser. Det er kommet mange aktører på banen, men ikke alle er nødvendigvis gode investeringer om vi tenker aksjonærvennlighet.

Invester som proffene med FinChat.io

For deg som er seriøs med aksjeanalyse. Få tilgang til alle viktige nøkkeltall i et selskaps regnskap og KPI’er. Du får 30 % rabatt via Utbyttemaskinen.

Derfor har jeg i denne artikkelen forsøkt å finne frem til solcelle-selskaper som jeg mener er interessante for aksjeinvestorer.

Jeg har forsøkt å sette sammen en liste av både de litt større, men også noen mindre solcelle-aksjer målt i markedsverdi.

VIKTIG: Ingen av disse aksjene er konkrete investeringsråd, og det er andre selskaper i sektoren som kan være enda mer interessante. Men det kan være verdt å ta en nærmere kikk på selskapene, og se om noen av dem er interessante for din investeringsstrategi. Husk å gjøre grundig research før du investerer pengene dine!

Her er 3 solcelle aksjer du kan se nærmere på i 2024:

  1. Brookfield Renewable
  2. First Solar
  3. SolarEdge Technologies

Bildene du ser i denne artikkelen er hentet fra det herlige analyseprogrammet Simply Wall St. Jeg anbefaler at du oppretter en gratis bruker der og prøver det selv!

1. Brookfield Renewable

brookfield renewable simply wall st

Øverst på min liste finner du Brookfield Renewable, en yieldco opprettet av Brookfield Asset Management, som er en ledende forvalter i Canada. Selskapet produserer fornybar energi som videre selges under langsiktige kraftkjøpsavtaler. 

Brookfields forretningsmodell gir en stabil kontantstrøm for å betale ut attraktive utbytter, derav yieldco-betegnelsen.

En yieldco, eller yield co, er en finansiell struktur som genererer kontantstrøm og utbetaler utbytte ved hjelp av langsiktige kontrakter for produksjon og salg av fornybar energi. Den er attraktiv for investorer som ønsker stabile utbytteinntekter og langvarig vekst i fornybar energisektoren. 

Selskapet har en bred og variert portefølje innen fornybar energi. De er en global leder innen vannkraftverk. De supplerer disse anleggene med raskt voksende land- og havvindenergi, storskala og distribuert generering (for eksempel takmontert) solenergi og energilagringsplattformer.

Brookfield Renewable mener at solenergi kan utgjøre majoriteten av produksjonskapasiteten innen de neste ti årene. Og det er ikke fordi de ikke ser en lys fremtid for vind eller vannkraft, men rett og slett fordi de ser større muligheter innen solenergi. 

Synkende kostnader gjør solutviklingsprosjekter stadig mer lønnsomme.

Brookfield har gjort flere oppkjøp de siste årene for å øke sin kompetanse på solenergi. I 2022 kjøpte de Urban Grid, en ledende utvikler av storskala sol- og energilagringsprosjekter i USA. Oppkjøpet tredoblet deres utviklingspipeline for fornybar energi i USA.

Brookfields utviklingspipeline for solenergi driver økende kontantstrøm per aksje med en årlig vekstrate på 6% til 11% frem til 2026. I tillegg ser de opptil 9% av ytterligere vekstpotensial per år fra fremtidige oppkjøp, som bør støtte selskapets plan om å øke sitt høye utbytte fra 5% til 9%. 

Veksten i utbytter mener jeg gjør det til en av de beste aksjene for utbytte innen fornybar energi-sektoren. Samtidig vil kombinasjonen av vekst og inntekt muliggjøre at Brookfield Renewable genererer attraktiv totalavkastning i de kommende årene.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


2. First Solar

first solar simply wall st

First Solar er en global leder innen utvikling av solenergiløsninger. De utvikler, produserer og selger avanserte solmoduler.

Det som skiller First Solar fra andre solcelleprodusenter er fokuset deres på produksjon av en avansert tynnfilmmodul. I mindre ideelle forhold som lavt lys og varmt vær, presterer deres paneler bedre enn konkurrerende moduler av silisium. 

Modulene er også større i størrelse, noe som bidrar til å redusere kostnaden per watt. Disse faktorene gjør dem ideelle for solenergiprosjekter i storskala.

First Solar skiller seg også ut fra konkurrentene i solenergisektoren ved å ha en av de sterkeste balansene. De har mer kontanter enn gjeld, noe som gir dem økonomisk fleksibilitet til å fortsette sin strategi med å utvikle og bygge tynnfilm solmoduler for storskala kunder, og ikke minst midler til å utvide produksjonskapasiteten. 

First Solar er i en sterk posisjon til å blomstre i takt med solenergiindustriens fortsatte vekst, og har mange vekstmuligheter i vente. Selskapet har solgt ut produksjonskapasiteten sin frem til 2024 og har signert salgskontrakter frem til 2026. 

De investerer tungt for å utvide sin solcelleproduksjonskapasitet og dra nytte av sektorens vekst. Disse investeringene forventes å muliggjøre en rask vekst i inntektene og fortjenesten til First Solar i de kommende årene.

I skrivende stund har First Solar en heftig PE på over 500. Med andre ord, det forventes at vekstmulighetene er ekstreme, men det kan være gunstigere tidspunkt å kjøpe denne på enn akkurat nå. Så, legg den til på ønskelisten og følg den hos Nordnet.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


3. SolarEdge Technologies

solaredge technologies simply wall st

Sist ut på denne listen er SolarEdge Technologies. Dette selskapet produserer strømoptimalisatorer og invertere som brukes til å konvertere solenergi til elektrisitet. 

Selskapets komponenter har forbedret måten solcellepaneler konverterer likestrøm (DC) produsert av solen til vekselstrøm (AC) som brukes i strømnettet. 

Et system som bruker strømoptimalisatorer laget av SolarEdges vil koste mindre enn et system som bruker en mikroinverter fra for eksempel Enphase Energy, med minimalt tap av effekt.

SolarEdge sitt fokus på produksjon av kostnadseffektive strømoptimalisatorer har gjort det mulig for dem å rappe markedsandeler fra konkurrentene, ettersom solprosjektutviklere legger vekt på kostnadene. 

Selskapet har også investert penger i oppkjøp og utvikling av nye produkter innen energilagring, energistyring og smarte moduler for å øke gjennomsnittsinntektene per installasjon.

SolarEdge kombinerer sin ledende markedsposisjon med en solid balanse med mye kontanter. Det gir gir dem økonomisk fleksibilitet til å investere i utvidelse av produksjonskapasiteten og teknologisk overlegenhet over konkurrentene.

Den sterke balansen har også gitt SolarEdge anledning til å utvide til andre segmenter innen smart energi. Selskapet har investert og kjøpt opp selskaper innen lagring, lading av elektriske kjøretøy (EV), batterier, reservekraftsystemer (UPS), EV kraftoverføringer og nettjenester. 

Disse initiativene kan bidra til å akselerere veksten deres i de kommende årene og har satt SolarEdge i en god posisjon for å lykkes i den raskt voksende rene energisektoren.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).


Disclaimer

Jeg kan ha eierinteresser i et eller flere av selskapene nevnt i denne artikkelen. Mine artikler skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgs-anbefalinger, men snarere gi deg som leser større innsikt og kunnskap om sparing og investering. All bruk av informasjon på denne nettsiden – for eksempel beslutningsgrunnlag for investeringen, skjer på egen risiko.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke