Vil du bli en bedre investor?

Beste solcelle aksjer å investere i (i 2023)

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

solcelle aksjer

Selskaper i solcelle-industrien produserer og installerer solcellepaneler og andre produkter som omgjør energi fra solen til strøm. Er du interessert i å investere i sektoren? Her viser jeg deg solcelle aksjer du kan vurdere i 2023.

Med tanke på de høye strømprisene, og en antatt økning i strømprisene i årene som kommer, vil solceller bli en viktigere og viktigere måte å produsere energi på fremover.

Og det gjør sektoren ganske spennene som investeringscase!

Vekstutsiktene i dette markedet er potensielt store, og investering i solenergi er derfor verdt å ta en nærmere kikk på. Bare i USA er det snakk om investeringer i 1,2 billioners-klassen frem mot 2050. Globalt er mulighetene enda større.

Flere og flere selskaper fokuserer på solceller, og vil ta del i at sektoren vokser. Det er kommet mange aktører på banen, men ikke alle er nødvendigvis gode investeringer om vi tenker aksjonærvennlighet.

Derfor har jeg i denne artikkelen forsøkt å finne frem til solcelle-selskaper som jeg mener er interessante for aksjeinvestorer.

Jeg har forsøkt å sette sammen en liste av både de litt større, men også noen mindre solcelle-aksjer målt i markedsverdi.

Ingen av disse aksjene er konkrete investeringsråd, men det kan være verdt å ta en nærmere kikk på selskapene, og se om noen av dem er interessante for din investeringsstrategi.

Her er 3 solcelle aksjer du kan se nærmere på i 2023:

  1. Brookfield Renewable
  2. First Solar
  3. SolarEdge Technologies

Bildene du ser i denne artikkelen er hentet fra det herlige analyseprogrammet Simply Wall St. Jeg anbefaler at du oppretter en gratis bruker der og prøver det selv!

1. Brookfield Renewable

brookfield renewable simply wall st

Øverst på min liste finner du Brookfield Renewable, en yieldco opprettet av Brookfield Asset Management, som er en ledende forvalter i Canada. Selskapet produserer fornybar energi som videre selges under langsiktige kraftkjøpsavtaler. 

Brookfields forretningsmodell gir en stabil kontantstrøm for å betale ut attraktive utbytter, derav yieldco-betegnelsen.

En yieldco, eller yield co, er en finansiell struktur som genererer kontantstrøm og utbetaler utbytte ved hjelp av langsiktige kontrakter for produksjon og salg av fornybar energi. Den er attraktiv for investorer som ønsker stabile utbytteinntekter og langvarig vekst i fornybar energisektoren. 

Selskapet har en bred og variert portefølje innen fornybar energi. De er en global leder innen vannkraftverk. De supplerer disse anleggene med raskt voksende land- og havvindenergi, storskala og distribuert generering (for eksempel takmontert) solenergi og energilagringsplattformer.

Brookfield Renewable mener at solenergi kan utgjøre majoriteten av produksjonskapasiteten innen de neste ti årene. Og det er ikke fordi de ikke ser en lys fremtid for vind eller vannkraft, men rett og slett fordi de ser større muligheter innen solenergi. 

Synkende kostnader gjør solutviklingsprosjekter stadig mer lønnsomme.

Brookfield har gjort flere oppkjøp de siste årene for å øke sin kompetanse på solenergi. I 2022 kjøpte de Urban Grid, en ledende utvikler av storskala sol- og energilagringsprosjekter i USA. Oppkjøpet tredoblet deres utviklingspipeline for fornybar energi i USA.

Brookfields utviklingspipeline for solenergi driver økende kontantstrøm per aksje med en årlig vekstrate på 6% til 11% frem til 2026. I tillegg ser de opptil 9% av ytterligere vekstpotensial per år fra fremtidige oppkjøp, som bør støtte selskapets plan om å øke sitt høye utbytte fra 5% til 9%. 

Veksten i utbytter mener jeg gjør det til en av de beste aksjene for utbytte innen fornybar energi-sektoren. Samtidig vil kombinasjonen av vekst og inntekt muliggjøre at Brookfield Renewable genererer attraktiv totalavkastning i de kommende årene.

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


2. First Solar

first solar simply wall st

First Solar er en global leder innen utvikling av solenergiløsninger. De utvikler, produserer og selger avanserte solmoduler.

Det som skiller First Solar fra andre solcelleprodusenter er fokuset deres på produksjon av en avansert tynnfilmmodul. I mindre ideelle forhold som lavt lys og varmt vær, presterer deres paneler bedre enn konkurrerende moduler av silisium. 

Modulene er også større i størrelse, noe som bidrar til å redusere kostnaden per watt. Disse faktorene gjør dem ideelle for solenergiprosjekter i storskala.

First Solar skiller seg også ut fra konkurrentene i solenergisektoren ved å ha en av de sterkeste balansene. De har mer kontanter enn gjeld, noe som gir dem økonomisk fleksibilitet til å fortsette sin strategi med å utvikle og bygge tynnfilm solmoduler for storskala kunder, og ikke minst midler til å utvide produksjonskapasiteten. 

First Solar er i en sterk posisjon til å blomstre i takt med solenergiindustriens fortsatte vekst, og har mange vekstmuligheter i vente. Selskapet har solgt ut produksjonskapasiteten sin frem til 2024 og har signert salgskontrakter frem til 2026. 

De investerer tungt for å utvide sin solcelleproduksjonskapasitet og dra nytte av sektorens vekst. Disse investeringene forventes å muliggjøre en rask vekst i inntektene og fortjenesten til First Solar i de kommende årene.

I skrivende stund har First Solar en heftig PE på over 500. Med andre ord, det forventes at vekstmulighetene er ekstreme, men det kan være gunstigere tidspunkt å kjøpe denne på enn akkurat nå. Så, legg den til på ønskelisten og følg den hos Nordnet.

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


3. SolarEdge Technologies

solaredge technologies simply wall st

Sist ut på denne listen er SolarEdge Technologies. Dette selskapet produserer strømoptimalisatorer og invertere som brukes til å konvertere solenergi til elektrisitet. 

Selskapets komponenter har forbedret måten solcellepaneler konverterer likestrøm (DC) produsert av solen til vekselstrøm (AC) som brukes i strømnettet. 

Et system som bruker strømoptimalisatorer laget av SolarEdges vil koste mindre enn et system som bruker en mikroinverter fra for eksempel Enphase Energy, med minimalt tap av effekt.

SolarEdge sitt fokus på produksjon av kostnadseffektive strømoptimalisatorer har gjort det mulig for dem å rappe markedsandeler fra konkurrentene, ettersom solprosjektutviklere legger vekt på kostnadene. 

Selskapet har også investert penger i oppkjøp og utvikling av nye produkter innen energilagring, energistyring og smarte moduler for å øke gjennomsnittsinntektene per installasjon.

SolarEdge kombinerer sin ledende markedsposisjon med en solid balanse med mye kontanter. Det gir gir dem økonomisk fleksibilitet til å investere i utvidelse av produksjonskapasiteten og teknologisk overlegenhet over konkurrentene.

Den sterke balansen har også gitt SolarEdge anledning til å utvide til andre segmenter innen smart energi. Selskapet har investert og kjøpt opp selskaper innen lagring, lading av elektriske kjøretøy (EV), batterier, reservekraftsystemer (UPS), EV kraftoverføringer og nettjenester. 

Disse initiativene kan bidra til å akselerere veksten deres i de kommende årene og har satt SolarEdge i en god posisjon for å lykkes i den raskt voksende rene energisektoren.

Beste plattform for aksjer og fond (annonse)


Disclaimer

Jeg kan ha eierinteresser i et eller flere av selskapene nevnt i denne artikkelen. Mine artikler skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgs-anbefalinger, men snarere gi deg som leser større innsikt og kunnskap om sparing og investering. All bruk av informasjon på denne nettsiden – for eksempel beslutningsgrunnlag for investeringen, skjer på egen risiko.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Opprett gratis bruker og få 40 % avslag på Premium planen om du vil oppgradere!

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

Før du går...

spare og investere

Sjekk ut mine anbefalte verktøy for sparing og investering.
Eksklusive tilbud via Utbyttemaskinen.no