✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

En aksjeprat med porteføljeforvalter Thomas Nielsen

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

Thomas Nielsen - First Fondene
«Om jeg skal gi ett tips, må det være å være ærlig med seg sjøl. Det kommer ikke noe godt ut av det motsatte».

Det finnes mange spennende investeringsprofiler der ute, med ulike investeringsstrategier. Thomas Nielsen er det nok mange på Twitter som kjenner til, hvor han er aktiv, åpen og ofte brutalt ærlig om sine investeringer og prestasjoner. 

Jeg hadde gleden av å ta en prat med Thomas, og i denne artikkelen kan du lære litt mer om hans historie, hans investeringsfilosofi og om modellen han bruker for utvelgelse av selskaper.

Se de beste investorenes favorittbøker

Oversikt over hundrevis av bøker anbefalt av verdens beste investorer.

Thomas’ historie frem til First Fondene

– Mitt første aksjekjøp var i Norway Seafoods i 1998 eller 1999, erindrer han.

Og et par år etter sitt første aksjekjøp begynte Thomas å studere ved Handelshøyskolen BI. Han gikk ut med en Master of Science in Finance i 2004.

– Ved siden av skolen siste året jobba jeg også i Carnegie, fortsetter han. 

Etter han var ferdig med studiene jobbet han i 10 år som analytiker. Mesteparten av denne tiden var han i Pareto.

– Etter det forvaltet jeg Odin Eiendom i fire år og begynte i First Fondene, der jeg forvalter First Veritas og First Nordic Real Estate. 

Thomas Nielsen: ‘Norges Terry Smith’?

Thomas har ikke lagt skjul på at han inspireres av, og har lært mye av den britiske investoren Terry Smith. Smith blir ofte kalt ‘Storbritannias Warren Buffett’, grunnet sitt fokus på kvalitetselskaper.

Avbildet: Terry Smith, forvalter og grunnlegger av Fundsmith.

Dermed er det ikke helt ulogisk at Thomas Nielsen kan omtales som ‘Norges Terry Smith’. Han har nemlig utviklet en modell som adopterer mange av de samme parameterne for utvelgelse av selskaper som Smith bruker.

Det hele bunner ut i å finne selskaper av høy kvalitet.

– Jeg tror rett og slett å investere i kvalitet lønner seg å investere i over tid, sier Thomas. 

Han teoriserer at årsaken til at det fungerer så godt er at så mange andre investorer ikke har samme fokus, som kan føre til at kapital blir feilallokert. 

Men hva defineres som selskaper av høy kvalitet? Vel, kort forklart: selskaper som tjener penger, har mye cash, økende salgsvekst og jevnt over høye marginer over lang tid.

Thomas har utviklet en modell med 7 parametere for å finne kvalitetselskaper:

  1. ROE (Kapitalavkastning)
  2. Cash conversion
  3. Verdsettelse
  4. Marginvarians
  5. P/E
  6. Salgsvekst
  7. Syklisk fase

Thomas har snakket om modellen i flere gode videoer rundt omkring. Jeg anbefaler at du sjekker ut denne videoen for mer informasjon om parameterene i modellen hans.

Flyaksjer er for eksempel selskaper som typisk ikke passer inn i modellen hans, da de er veldig kapitalkrevende. Og det er mange flyaksjeinvestorer der ute som kunne vært spart for tid, penger og stress om de hadde fulgt modellen til Thomas.

Men Thomas sin investormentalitet og filosofi er ikke utelukkende hentet fra Terry Smith.

Han forteller at han i tillegg inspireres av investorene Howard Marks og Joel Greenblatt, samt de briljante forfatterne Daniel Kahneman og Nassim Taleb.

Alle de overnevnte har gitt ut bøker verdt å ta en kikk i, sier Thomas. 

Og det har han rett i. Blant annet kan Marks’ The Most Important Thing, Greenblatts The Little Book that still Beats the Market, Talebs Skin in the Game, og Kahnemans Thinking Fast and Slow være verdifull lesning for alle investorspirer.

Thomas trekker spesielt frem Kahnemans bok Noise som en anbefaling. Boken tar blant annet for seg hvordan våre beslutninger påvirkes av irrelevante faktorer, som for eksempel hvordan vi føler oss, hvordan været er og så videre.

At han trekker frem Noise overrasker meg ikke. Thomas sin modell er tuftet på nettopp dette med å basere seg på harde fakta, for å unngå å bli påvirket av omgivelsene.

I et regneark legger han inn nøkkeltallene fra kvartalsrapportene til rundt 130 nordiske selskaper. Han ser på tallene over en tiårsperiode. Deretter gir han selskapene en totalscore, målt i kvalitet og risiko.

Denne scoren avgjør dermed hvilke 12–18 selskaper som skal inn i porteføljen, samt hvordan de skal fordeles.

Invester som Thomas – finn kvalitetsselskaper med disse to verktøyene

Finchat logo

Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.

Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.

Kutter ut støy

Det er en ting som slår meg når jeg prater med Thomas. Han er presis og rask i formuleringene, og bruker ikke unødvendig antall med ord og uttrykk for å komme til gode poenger. 

Dette kan sies å gå igjen i hvordan han investerer også. Han overlater mye til modellen sin, med sine forhåndsinnstilte parametere og bruker som nevnt ikke mye tid på faktorer utenfor modellens egenskaper, som for eksempel hvordan markedet utvikler seg de neste månedene.

«Jeg sparer veldig mye tid på ikke å prøve å spå. Veldig, veldig mye tid faktisk».

Thomas forteller at modellen han bruker gjør at han ikke trenger å late som han trenger å spå, verken på makro-, sektor-, eller selskapsnivå. Tiden hans blir heller brukt til å gå over viktige nøkkeltall til selskapene han har på radaren, ved hver kvartalsrapportering.

Det forklarer nok også hvordan Thomas rekker å gjøre gjesteopptredener i podcaster, hoste sin egen podcast, Børsbrøl, skrive artikler for e24, være aktiv på Twitter, i tillegg til en hverdag som porteføljeforvalter.

Howard Marks har ekstremt mye nyttig å si om aksjemarkedet og investormentalitet i videoen over. Han kommer også inn på hvor sjeldent analytikere faktisk treffer på spådommene sine om markedet – noe som understreker tiden du sparer på å vie tiden din til andre ting i stedet.

Og utover å ikke bruke tid på å prøve å spå markedet, har Thomas flere grep som gir mer tid i hverdagen:

 – Det hjelper også å være systematisk og bruke hjemmekontoret, både hjemme og på hytta, så mye som mulig. Det gjør at familie, ferie og jobb går litt over i hverandre, fortsetter han.

Kom i gang med investering hos Nordnet

Jeg anbefaler Nordnet pga deres store utvalg aksjer og fond, lave gebyrer, gode læringsressurser + gratis tilgang til aksjeforumet Shareville (annonse).

En strategi utviklet over tid

«Investeringsfilosofien til FIRST Veritas er å eie de 12-18 selskapene i Norden som til enhver tid har den mest optimale kombinasjonen av høy kvalitet og lav risiko».

Sitatet over er hentet fra First Veritas egen produktside. Thomas har tidligere forklart at bakgrunnen for en ganske konsentrert portefølje baserer seg på statistikk som viser at diversifiseringseffekten forsvinner etter rundt 15 selskaper.

Thomas har tråkket opp mange stier (blant annet investeringer i afrikanske gruveselskaper, forteller han) for å komme frem til dagens strategi. 

– Jeg har vel vært innom mange ulike stiler underveis, mer eller mindre vellykka. Den beste avkastninga har kanskje kommet i form av hva jeg har lært på veien.

Han har tidligere uttalt seg om feller han har gått i på First Fondenes eget nettsted. Blant annet trekker han frem en saftig smell i Fjordkraft.

Men han ville gjort akkurat det samme igjen, forteller han. Modellen er utviklet nettopp for å fjerne følelser fra beslutningene, og tar oftere rett enn feil. Dermed stoler han på den.

Jeg synes det er helt fantastisk at Thomas er så åpen om feilene han har gjort. Det er jo slik man virkelig lærer. Det mener jeg er et lurt signal å sende andre investor-spirer, noe også Nordnets spareøkonom Bjørn Erik Sættem kom inn på da jeg intervjuet han

– Har du gått i flere feller og lært andre ting siden den artikkelen ble publisert?

– Det er jo litt sånn, at med modellen i grunn, så skal den gjøre oftere rett enn feil. Det er ingen feil som har materialisert seg i det siste, svarer Thomas. 

– Men det kommer også noen ganger til å bli feil, som tilfellet med for eksempel Fjordkraft.

Den beste utviklingen ligger i feilene du gjør

Jeg lurer på om Thomas har noen tanker og tips til hva unge og nye investorer burde fokusere på, eller hvordan de bør sette sammen en portefølje.

– Nei, det beste er å finne sin vei og lære av feil underveis, svarer han.

– Det ligger mye verdi i den prosessen. Om jeg skal gi ett tips, må det være å være ærlig med seg sjøl. Det kommer ikke noe godt ut av det motsatte.

Tusen takk, Thomas!

Takk for at du ga litt av tiden din til en aksjeprat med meg. Du er nok den investoren som ligger nærmest min egen filosofi med ditt fokus på å unngå støy, kombinert med å investere konsentrert og i kvalitet. Å tørre å innrømme at man har gjort feil, er nøkkelen til å utvikle seg som investor, mener jeg. Og hva gjelder å innrømme feil og stå for det, er du en fin inspirasjon for alle investorer!

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke