Få inntil 40 % rabatt på mine foretrukne aksjeanalyse-verktøy

Arbitrasje: hvordan arbitrasjehandel fungerer i investering

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

arbitrasjehandel investering

Har du noen gang lurt på hvordan enkelte investorer alltid ser ut til å tjene penger, selv når markedene beveger seg nedover? 

En av deres hemmeligheter kan være arbitrasje.

Arbitrasje er en investeringsstrategi som går ut på å utnytte prisforskjeller av samme eller en lignende aktiva mellom ulike markeder. 

Ved å kjøpe for eksempel en valuta billig på ett marked og selge den til høyere pris på et annet marked, kan du som investor tjene penger på prisforskjellen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva arbitrasje er, ulike typer arbitrasje, eksempler på arbitrasje, hvordan det fungerer, og hvordan du kan bruke det i din investeringsstrategi.

Nøkkelpunkter

  • Arbitrasje er kjøp og salg av et aktivum i forskjellige marked for å utnytte eventuell prisforskjell i markedene
  • Arbitrasjehandel kan foregå med aksjer, råvarer og valuta

Hva er arbitrasje? 

Arbitrasje handler som nevnt om å oppdage og utnytte prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva. 

Hvis vi for eksempel ser på aksjer, kan arbitrasje oppstå når en aksje er børsnotert i to forskjellige land. For eksempel den kinesiske giganten Alibaba, som handles både i USA og på tyske børsen.

Dersom det skulle oppstå et prisrally på Hong Kong børsen mens den i samme øyeblikk fortsatt handles for lavere kurs på the New York Stock Exchange (NYSE), kan det ligge en arbitrasjemulighet for deg som investor på New York Børsen.

I et slikt tilfelle kunne du kjøpt Alibaba aksjen på den amerikanske børsen og vekslet disse aksjene til Hong Kong aksjer, og solgt dem på Hong Kong børsen for umiddelbar profitt (uten å regne med kurtasje og eventuell flyttekostnad i dette eksempelet).

Du kan lese om en ekte hendelse som angikk nettopp Alibaba i denne artikkelen fra Yahoo.

Vekslingskursene i hvert land har avvik. Dette betyr at det du betaler for Alibaba-aksjen kan – som du ser – variere mellom de to børsene. 

Det finnes flere ulike typer arbitrasjehandel. Her er to som investorer kan bruke:

  • Finansiell arbitrasje: Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper et finansielt instrument, som aksjer eller obligasjoner, billig på ett marked og selger det til høyere pris på et annet marked.
  • Fusjonsarbitrasje (merger arbitrage): Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper aksjer i et selskap som er er i ferd med å gjennomgå en en fusjon eller bli kjøpt opp, med forventning om at aksjekursen vil øke til den avtalte kjøpsprisen etter at avtalen er gjennomført. I nyere tid er Elon Musks oppkjøp av Twitter og Microsofts oppkjøp av Activison Blizzard gode eksempler på en slik fusjonsarbitrasje-mulighet. 

Fordeler og ulemper med arbitrasje

Fordeler:

  • Muligheten for å tjene penger på prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva
  • Muligheten for å tjene penger selv når markedene går ned

Ulemper:

  • Behovet for en god forståelse av markedene og aktiva
  • Risiko for å miste penger dersom prisforskjellen ikke utnyttes riktig eller endres
  • Risiko for reguleringer eller andre ytre faktorer som kan påvirke arbitrasje-investeringene

Se alle mine artikler her

Noen siste ord

For å lykkes med arbitrasjehandel er det viktig at du har god forståelse av markedene og aktivumet det gjelder, samt evnen til å handle raskt

Det er viktig å undersøke og forstå risikoen før du gjør en investering i arbitrasje, og det kan være lurt å diversifisere investeringene og ikke satse alt på ett kort.

Det kan også være lurt å undersøke og forstå ulike typer arbitrasje. Kanskje vil du gjøre som Warren Buffett og kjører en fusjonsarbitrasjehandel når muligheten byr seg?

Her er det om å gjøre å finne den som best passer din investeringsstrategi.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Mine anbefalte produkter

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Opprett gratis bruker og få 40 % avslag på Premium planen om du vil oppgradere!

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Thomas Leypoldt Marthinsen

Thomas Leypoldt Marthinsen

Jeg heter Thomas, og jeg har investert i aksjemarkedet i over 13 år. Jeg har erfaring fra både bank (SpareBank 1) og sammenligningstjenester (Tjenestetorget.no), og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

utbyttemaskinen

Få høyere avkastning på investeringene dine

Se de gratis verktøyene som gjør deg til en flinkere investor.