✅ Bli en bedre investor med disse 3 gratis verktøyene

Arbitrasje: hvordan arbitrasjehandel fungerer i investering

Noen lenker i denne artikkelen er sponset. Se vilkår for bruk

arbitrasjehandel investering arbitrage

Har du noen gang lurt på hvordan enkelte investorer alltid ser ut til å tjene penger, selv når markedene beveger seg nedover? 

En av deres hemmeligheter kan være arbitrasje.

Arbitrasje er en investeringsstrategi som går ut på å utnytte prisforskjeller av samme eller en lignende aktiva mellom ulike markeder. 

Ved å kjøpe for eksempel en valuta billig på ett marked og selge den til høyere pris på et annet marked, kan du som investor tjene penger på prisforskjellen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva arbitrasje er, ulike typer arbitrasje, eksempler på arbitrasje, hvordan det fungerer, og hvordan du kan bruke det i din investeringsstrategi.

Nøkkelpunkter

  • Arbitrasje er kjøp og salg av et aktivum i forskjellige marked for å utnytte eventuell prisforskjell i markedene
  • Arbitrasjehandel kan foregå med aksjer, råvarer og valuta

Hva er arbitrasje? 

Arbitrasje handler som nevnt om å oppdage og utnytte prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva. 

Hvis vi for eksempel ser på aksjer, kan arbitrasje oppstå når en aksje er børsnotert i to forskjellige land. For eksempel den kinesiske giganten Alibaba, som handles både i USA og på tyske børsen.

Dersom det skulle oppstå et prisrally på Hong Kong børsen mens den i samme øyeblikk fortsatt handles for lavere kurs på the New York Stock Exchange (NYSE), kan det ligge en arbitrasjemulighet for deg som investor på New York Børsen.

I et slikt tilfelle kunne du kjøpt Alibaba aksjen på den amerikanske børsen og vekslet disse aksjene til Hong Kong aksjer, og solgt dem på Hong Kong børsen for umiddelbar profitt (uten å regne med kurtasje og eventuell flyttekostnad i dette eksempelet).

Du kan lese om en ekte hendelse som angikk nettopp Alibaba i denne artikkelen fra Yahoo.

Vekslingskursene i hvert land har avvik. Dette betyr at det du betaler for Alibaba-aksjen kan – som du ser – variere mellom de to børsene. 

Det finnes flere ulike typer arbitrasjehandel. Her er to som investorer kan bruke:

  • Finansiell arbitrasje: Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper et finansielt instrument, som aksjer eller obligasjoner, billig på ett marked og selger det til høyere pris på et annet marked.
  • Fusjonsarbitrasje (merger arbitrage): Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper aksjer i et selskap som er er i ferd med å gjennomgå en en fusjon eller bli kjøpt opp, med forventning om at aksjekursen vil øke til den avtalte kjøpsprisen etter at avtalen er gjennomført. I nyere tid er Elon Musks oppkjøp av Twitter og Microsofts oppkjøp av Activison Blizzard gode eksempler på en slik fusjonsarbitrasje-mulighet. 

Fordeler og ulemper med arbitrasje

Fordeler:

  • Muligheten for å tjene penger på prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva
  • Muligheten for å tjene penger selv når markedene går ned

Ulemper:

  • Behovet for en god forståelse av markedene og aktiva
  • Risiko for å miste penger dersom prisforskjellen ikke utnyttes riktig eller endres
  • Risiko for reguleringer eller andre ytre faktorer som kan påvirke arbitrasje-investeringene

Se alle mine artikler her

Noen siste ord

For å lykkes med arbitrasjehandel er det viktig at du har god forståelse av markedene og aktivumet det gjelder, samt evnen til å handle raskt

Det er viktig å undersøke og forstå risikoen før du gjør en investering i arbitrasje, og det kan være lurt å diversifisere investeringene og ikke satse alt på ett kort.

Det kan også være lurt å undersøke og forstå ulike typer arbitrasje. Kanskje vil du gjøre som Warren Buffett og kjører en fusjonsarbitrasjehandel når muligheten byr seg?

Her er det om å gjøre å finne den som best passer din investeringsstrategi.

Les også: aksjer for nybegynnere: en stor guide til å investere i aksjer og fond

Mine anbefalte produkter

Finchat logo

Jeg anbefaler Finchat.io til deg som er seriøs med investering i enkeltaksjer, som ønsker detaljert informasjon om selskapers nøkkeltall. Du får også tilgang til en AI chat dedikert til finans. Selv proffe investorer bruker FinChat, og om du er en graf-elsker, er dette noe for deg.

Simply Wall St er til for deg som ønsker å få servert en enkel oversikt over et selskap, i tillegg til å få deres ‘intrinsic value’ via kontantstrøm-metoden. Det gir deg en pekepinn på om du kjøper en underpriset eller overpriset aksje – på en enkel visuell måte.

Bli en flinkere investor med Simply Wall St

Få kunnskap og oversikt over selskaper på en enkel, visuell måte. Se om en aksje er over- eller underpriset, og gjør bedre investeringsbeslutninger.

Del artikkelen

Artikkelforfatter

Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.
Picture of Fokusinvestoren

Fokusinvestoren

Jeg er en hobbyinvestor som har investert i aksjemarkedet i over 13 år og brenner for å bedre folks privatøkonomi gjennom både sparing og investering.

Nyeste artikler

hva er en aksje

Hva er en aksje?

Vurderer du å investere i aksjer men er usikker på hva en aksje egentlig er? På overflaten kan en aksje virke som bare et stykke