🔥 Vil du gjøre investering enklere? 

Arbitrasje: hvordan arbitrasjehandel fungerer i investering

Noen av lenkene i denne artikkelen er affiliates. Les våre vilkår for bruk

arbitrasjehandel investering

Har du noen gang lurt på hvordan enkelte investorer alltid ser ut til å tjene penger, selv når markedene beveger seg nedover? 

En av deres hemmeligheter kan være arbitrasje.

Arbitrasje er en investeringsstrategi som går ut på å utnytte prisforskjeller av samme eller en lignende aktiva mellom ulike markeder. 

Ved å kjøpe for eksempel en valuta billig på ett marked og selge den til høyere pris på et annet marked, kan du som investor tjene penger på prisforskjellen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva arbitrasje er, ulike typer arbitrasje, eksempler på arbitrasje, hvordan det fungerer, og hvordan du kan bruke det i din investeringsstrategi.

Nøkkelpunkter

  • Arbitrasje er kjøp og salg av et aktivum i forskjellige marked for å utnytte eventuell prisforskjell i markedene
  • Arbitrasjehandel kan foregå med aksjer, råvarer og valuta

Hva er arbitrasje? 

Arbitrasje handler som nevnt om å oppdage og utnytte prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva. 

Hvis vi for eksempel ser på aksjer, kan arbitrasje oppstå når en aksje er børsnotert i to forskjellige land. For eksempel den kinesiske giganten Alibaba, som handles både i USA og på tyske børsen.

Dersom det skulle oppstå et prisrally på Hong Kong børsen mens den i samme øyeblikk fortsatt handles for lavere kurs på the New York Stock Exchange (NYSE), kan det ligge en arbitrasjemulighet for deg som investor på New York Børsen.

I et slikt tilfelle kunne du kjøpt Alibaba aksjen på den amerikanske børsen og vekslet disse aksjene til Hong Kong aksjer, og solgt dem på Hong Kong børsen for umiddelbar profitt (uten å regne med kurtasje og eventuell flyttekostnad i dette eksempelet).

Du kan lese om en ekte hendelse som angikk nettopp Alibaba i denne artikkelen fra Yahoo.

Vekslingskursene i hvert land har avvik. Dette betyr at det du betaler for Alibaba-aksjen kan – som du ser – variere mellom de to børsene. 

Det finnes flere ulike typer arbitrasjehandel. Her er to som investorer kan bruke:

  • Finansiell arbitrasje: Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper et finansielt instrument, som aksjer eller obligasjoner, billig på ett marked og selger det til høyere pris på et annet marked.
  • Fusjonsarbitrasje (merger arbitrage): Dette er en form for arbitrasje der investoren kjøper aksjer i et selskap som er er i ferd med å gjennomgå en en fusjon eller bli kjøpt opp, med forventning om at aksjekursen vil øke til den avtalte kjøpsprisen etter at avtalen er gjennomført. I nyere tid er Elon Musks oppkjøp av Twitter og Microsofts oppkjøp av Activison Blizzard gode eksempler på en slik fusjonsarbitrasje-mulighet. 

Fordeler og ulemper med arbitrasje

Fordeler:

  • Muligheten for å tjene penger på prisforskjeller mellom ulike markeder eller aktiva
  • Muligheten for å tjene penger selv når markedene går ned

Ulemper:

  • Behovet for en god forståelse av markedene og aktiva
  • Risiko for å miste penger dersom prisforskjellen ikke utnyttes riktig eller endres
  • Risiko for reguleringer eller andre ytre faktorer som kan påvirke arbitrasje-investeringene

Se alle mine artikler her

Noen siste ord

For å lykkes med arbitrasjehandel er det viktig at du har god forståelse av markedene og aktivumet det gjelder, samt evnen til å handle raskt

Det er viktig å undersøke og forstå risikoen før du gjør en investering i arbitrasje, og det kan være lurt å diversifisere investeringene og ikke satse alt på ett kort.

Det kan også være lurt å undersøke og forstå ulike typer arbitrasje. Kanskje vil du gjøre som Warren Buffett og kjører en fusjonsarbitrasjehandel når muligheten byr seg?

Her er det om å gjøre å finne den som best passer din investeringsstrategi.

Mine anbefalte produkter

Min favoritt for rask aksjeanalyse

Simply Wall St presenterer selskapsdata visuelt, som gjør det lettere å analysere enn noensinne. Anbefales sterkt!

Best for research + anbefalinger

Hadde du fulgt Quant ratingen til Seeking Alpha de siste 10 årene, hadde du hatt 25 % årlig avkastning. Få tilgang i dag!

Nyeste artikler

Skaff deg verktøy som øker avkastningen din

Lurer du på hvilke verktøy som kan hjelpe deg å bli en bedre investor? Da bør du klikke på knappen under for å se mine anbefalte investeringsverktøy.

anbefalt verktøy investeringer

Vil du bli en bedre investor og spare penger?

Via Utbyttemaskinen.no får du opptil 50-80 % avslag på mange av verktøyene jeg selv bruker hver dag – og noen av dem er gratis.

Sjekk ut hvilke verktøy som kan gi deg fordeler over andre investorer og grip tilbudene i dag!